ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА У ПОСЕТИ ПРИЈЕПОЉУ: НАЈВИШЕ ПРИТУЖБИ НА ИМОВИНСКЕ ОДНОСЕ И СПОРОСТ СУДОВА

  31 oktobar 2017

Заштитник грађана, Зоран Пашалић  изнео податак да је за десет година рада омбудсмана, из Пријепоља пристигло укупно 125 притужби грађана.

„Схватио сам да многи грађани нису у могућности да  дођу до заштитника грађана, најчешће због недостатка  финансија и зато смо им ми, као тим, пошли у сусрет. Ове радне посете назвали смо „Дани омбудсмана“ у намери да обиђемо што више општина и институција преко којих грађани остварују своја различита права и како би смо се  боље упознали са свим проблемима који их муче“, рекао је заштитник грађана,Зоран Пашалић,  на данашњој конференцији за медије одржаној у Пријепољу.

Пре радне посете Пријепољу заштитник грађана обишао је, од свог именовања на ову функцију, још шест општина у Србији у намери да широм отвори врата грађанима за проблеме из надлежности омбудсмана.

Према његовим речима најчешће притужбе грађана односе се на имовинско правна питања, спорост судова у решавању проблема, на лошу или недовољно добру управу и сет проблема који се односе на незапосленост, права из радног односа и нерешена стамбена питања.

Са становишта заштите људских права брзина у решевању по притужбама грађана је посебно битна рекао је заштитник грађана Зоран Пашалић наводећи  да  се  не може сматрати да је неки проблем решен ако то није урађено брзо и благовремено.

Што се тиче Пријепоља Пашалић је изнео податак да је за десет година рада омбудсмана из Пријепоља пристигло укупно 125 притужби грађана:

ОМБУДСМАН 2

„Ја сам данас обавио разговоре са шест грађана а сигуран сам да би их било више да су знали да ћу овде остати цео дан.  Институција заштитника грађана и ја лично ћемо се потрудити да њихове проблеме решимо.

Конференцији је присуствовао и председник општине Драгољуб Зиндовић који је рекао да су представници локалне самоуправе упознали заштитника грађана са притужбама које стижу до њих и да се оне мање више не разликују од притужби на нивоу државе. Такође смо,истакао је председник Зиндовић, нагласили да немамо никаквих притужби на верске, међунационалне или етничке односе у општини а сазнали смо да ни до њега нису стигле сличне притужбе:

Једно од питања новинара односило се на слободу медија на шта је омбудсман одговорио да број притжуби заштитнику грађана не прати количину информација које говоре о слободи медија. Питања о слободи медија више су за уреднике и власнике медија, за социологе и политикологе  него за заштитника грађана, рекао је Заштитник грађана, Зоран Пашалић.

Пашалић се током посете Пријепољу састао са представницима организација цивилног сектора и руководиоцима установа чија делатност се тиче јачања поверења грађана у полицију,остваривање права на здравствену заштиту,образовање, службену употребу језика и писма националних мањина и породично и партнерско насиље.

М.Ц.

   

Memnuna Cmiljanović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

oktobar 2019
npusčps
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

3888235
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
320
3400
33061
101019
92211
3888235

Vaš IP: 34.236.216.93
2019-10-19 02:31