U ŽIŽI: JKP“LIM“ - PRETI LI GRADU KOMUNALNI KOLAPS?

  03 Maj 2017

Sredstva koja su budžetom predviđena za ovu godinu JKP“Lim“ značajno su smanjena u odnosu na prethodne godine, a problemi se usložnjavaju. Za prva tri meseca ove godine iz budžeta je uplaćeno 5,7 miliona dinara, a u isto vreme prošle godine to je bilo skoro duplo više, što pokazuje neodrživost ovakvog finansijskog odnosa prema jednoj od osnovnih delatnosti iz ingerencije lokalne samouprave. Stanjevine bez kapaciteta se još koriste dovijanjem. Očekuje se reagovanje opštinskog rukovodstva.

 

Već skoro godinu dana slušamo kako na privremenoj deponiji u Stanjevinama nema više mesta, da je pitanje dana kada smeće više neće imati gde da se iskipuje i da će sve stati. Zima je bila hladna, brdo smeća raste, JKP“Lim“ pokušava da učini sve kako bi se još koji dan produžilo korištenje ovog gradskog smetlišta. Pre neki dan, po nalogu Opštinskog veća, pokušalo se sanirati stanje nasipanjem zemlje sa prostora Strugova, ali je to trajalo samo jedan dan jer je stigla zabrana JKP“Lim“ od Srbijašuma iako je ovo zemljište opštinsko. Sada se pokušava sklopiti drugi ugovor za deponovanje zemlje kako bi se Stanjevine za tri meseca dovele u podnošljivo stanje.

-Svaki dan je sve teže odvoziti smeće, sve sporije radimo jer je pristup otežan, svakodnevno radi buldožer da bi se napravio prostor za sledeći kamion. Situacija je stvarno složena i pitanje je dana kada više mesta neće biti i kada nećemo moći iznositi smeće po dosadašnjoj dinamici. Dnevno je to 40 tona, odnosno 5-6 kamiona, kaže Enis Memišahović v.d.direktora JKP“Lim“. Bez pomoći opštine, odnosno opštinskog rukovodstva, intervencija sa nivoa države, odnosno Vlade Srbije, ne mogu se preduzimati ozbiljniji koraci. Šta može konkretnije?

Ih Enis Memisahovic

Milan Gačević, član Opštinskog veća kaže da je stanje zaista ozbiljno ali da su Strugovi i dalje u opticaju kao transfer stanica jer je podrška Vlade Republike Slovenije izgledna i već će se početkom maja znati šta će se konkretno preduzeti jer slede razgovori sa državnim sekretarom Stanom Božović i predstavnicima iz Slovenije. U međuvremenu će predstavnici opštine i JKP“Lim“ posetiti Bajnu Baštu kako bi zajednički učestvovali u projektu vezanom za obezbeđivanje kontejnera gde bi se primarno selektovalo smeće u samom gradu, ostalo bi se sabijalo u transfer stanici, tako da bi se ovde zadržavalo jedva 35 odsto smeća, a ostalo bi se vozilo na deponiju u užičko Duboko. To je komlikovana procedura jer se traži saglasnost svih deset opština.

PRODUŽENA GREJNA SEZONA, DUGOVI ZA GREJANJE PORASLI

I dok teškoće oko deponovanja smeća u prijepoljskoj opštini postaju sve vidljivije, JKP“Lim“ celu zimu muku muči da održi stabilno grejanje kao preduzeće koje pruža ovu uslugu. Sezona je bila strahovita jer su cene mazuta od oktobra do marta porasle za 40 odsto, cene grejanja nisu menjane, a zbog izuzetno niskih temperatura bilo je neophodno održavati sistem i noću. Da sve bude još teže, vrlo hladni dani su usledili i pošto je kalendarski stiglo proleće, pa je komunalno, umesto do 15.aprila, grejalo stanove, odnosno sve korisnike do 24.aprila. Tada su istekle sve rezerve mazuta.

-Potrošili smo 732 tone mazuta, to je oko 41 milion dinara i 527 tona uglja, vrednosti 4,2 miliona dinara. Nismo dobar deo energenata platili jer nemamo sredstava. Iz budžeta za ove namene do sada nismo dobli ništa. Jedan kredit od 10 miliona dinara smo isplatili do decembra upravo uz pomoć opštine. Ali dug za energente ne možemo platiti ako nam ponovo opština ne pomogne. Naše trenutno dugovanje za ovu grejnu sezonu za energente je 25 miliona dinara ali imamo dug od 7,5 miliona dinara iz prošle grejne sezone. Kotao u stambenom bloku Pijaca je prestao da radi, srećom pred kraj grejne sezone ali mora se nabaviti novi. To je preko 5 miliona dinara. Ako znamo da su sve kotlarnice u lošem stanju, da su neophodni remonti, stanje je ozbiljno. Program finansiranja prelaska na grejanje grada na bio masu može doneti mnogo jer bi se upravo sredstva uložila u infrastrukturu. Ali to je još „na dugom štapu“, kaže Enis Memišahović.

Sredstva predviđena Odlukom o budžetu za ovu godinu namenjena za usluge JKP“Lim“ su smanjena u odnosu na prethodne godine. Računica je jasna.

-Za održavanje gradske higjene planirano je 22,2 miliona dinara i oko 15 miliona za subvencije vezane za vodovod i kanalizaciju. A, recimo, 2014.godine samo za ove dve usluge JKP“Lim“ iz budžeta je prebacivano 48 miliona dinara, plus 15 miliona za grejanje. Slično je bilo i naredne dve godine, a cene se ne menjaju, kaže Memišahović.

Preti li gradu komunalni kolaps?

-Ako ne bude pomoći sa svih nivoa, zaista bi mogli da se kao opština nađemo u zabrinjavajućem položaju kad je reč o komunalnim problemima. Stanje je ozbiljno. Do juna moramo uplatiti još jedan zaostali kredit od 10 miliona dinara, moramo platiti i mazut iz robnih rezervi uzet pre nekoliko godina, a to je 4,5 miliona dinara. Mi servisiramo i dug iz prethodnog perioda i za naredna dva do tri meseca ovo preduzeće mora da plati ukupno 40 miliona dinara na ime dugovanja. To su za nas ogromne pare. Računica je, dakle, sasvim jasna, kaže v.d. direktora JKP“Lim“. Sa svim ovim ciframa upoznato je i Opštinsko veće, pa se čekaju naredni potezi.

Za prva tri meseca, prema predviđenoj dinamici, iz budžeta je uplaćeno JKP“Lim“ 5,7 miliona dinara. U istom periodu prošle godine to je bila suma skoro duplo veća.

-Opštinska odluka se poštuje, sredstva su prema budžetskom planu ali to je nedovoljno. Premala su sredstva koja su određena. Ja sam tražio u startu veća sredstva ali tada nije dat prioritet ili nije bilo dovoljno informacija o ozbiljnosti situacije kada je usvajan budžet za ovu godinu, kaže Memišahović.

- To jeste tako, potvrđuje Milan Gačević, član Optisnkog veća zadužen za ovu oblast. Preciznije:

-Zaista nismo imali sve podatke kada smo donosili odluku o sredstvima iz budžeta za usluge JKP“Lim“. Nismo imali pravu sliku, nama je predočeno da je preduzeće milion dinara u plusu, da ima neke opreme u vrednosti od 23 miliona dinara. Podaci su fingirani i mi sada moramo nešto preduzeti. Moramo pomoći, ja se slažem. Uslediće neke odluke, moguće da će se nešto popraviti i kroz rebalans budžeta ali da smo znali, sigurno bi komunalnom preduzeću prebacili barem još dvadesetak miliona, a potom rasporedili sredstva za neke puteve. Još kad znamo da nas čeka pitanje vodovoda. To je ozbiljno, kaže Gačević.

BRODAREVSKI VODOVOD

Brodarevo je pored Fabrike vode opet imalo probleme sa nedostatkom vode. Pucale cevi, bile havarije. Šta je sada?

-Našli smo privremeno rešenje. Popucale cevi na mostu u Grobnicama spojili smo spojnicama i premostili problem. Sami smo to odradili. Sledi čišćenje vodozahvata Mrčkovačka reka čim bude vreme dozvolilo. Tada ćemo pustiti vodu i neće biti problema sa količinom jer je zadovoljavajuća. To je sada Fabrika vode u Brodarevo i to zahteva jedan novi pristup. Međutim, taj vodovod i dalje ima tretman seoskog vodovoda za koji su predviđeni standardi drugačiji od onih za Fabriku vopde jer ovo zahteva viši nivo kontrole. Mi se trudimo da se organizujemo najbolje uz postojeće kadrovske kapacitete, najnovija je informacija vezane za ovaj problem koju saopštava Enis Memišahović. Milan Gačević ima pohvale za ovakav angažman JKP“Lim“ jer je preduzeće koje se javilo da izvede navedene radove tražilo je 2,5miliona dinara, dok je JKP“Lim“ sa svojim radnicima te radove obavilo za samo 700.000 dinara.

No, neophodna su vrlo ozbiljna reagovanja vlasti u prijepoljskoj opštini, kad su u pitanju komunalni problemi. Za veoma kratko vreme mora se preduzeti nekoliko veoma ozbiljnih koraka, a problemoi se usložnjavaju ako znamo da su sve te procedure spore, da sve to veoma košta i da „zeleno svetlo“ daje država. No, mala sredstva za komunalnu delatnost predviđena budžetom već stvaraju ozbiljne probleme u funkcionisanju ovog javnog preduzeća čiji je osnivač opština.

Indira Hadžagić

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

Mart 2019
NPUSČPS
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

3018660
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1974
3798
5772
79504
76163
3018660

Vaš IP: 54.87.18.165
2019-03-26 07:23