Razgovor s povodom: Samir Tandir, direktor Agencije za sertificiranje halal kvaliteta: HALAL TRŽIŠTE JE NAJBRŽE RASTUĆE U SVIJETU

  05 februar 2017

„Na poziv  državne akreditacione kuće iz Dubaija ja sam sa saradnicima boravio na obuci kako bi bili upućeni  šta sve treba uskladiti  sa zahtevima najprobirljivijeg tržišta, a to je tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata. U ovoj priči smo partneri sa Vladom Srbije i ovo je prilika da se uključe i mali proizvođači u velike sisteme, a lokalne samouprave, kroz subvencije,  pokažu razumijevanje trenutka“, kaže Samir Tandir 

 

Agenciju za sertificiranje halal kvaliteta osnovala je Islamska zajednica u Srbiji još 2007.godine kao odgovor na svetsku potrebu za ovakvim proizvodima  koji imaju implementiran halal standard kvaliteta.  Za direktora je 2012.godine postavljen Samir Tandir. Povod za razgovor bila je nedavna službena poseta Ujedinjenim Arapskim Emiratima sa kojima Republika Srbija ima veoma dobre odnose i veliki interes za plasman proizvoda. Najpre nešto više o Agenciji i kako dobiti ovaj sertifikat kojim se garantuje halal kvalitet.

-Ponosni smo  na činjenicu  da su naši klijenti najveće kompanije (Delta, MK grup, Zlatiborac, Perutnina Ptuj, Vindija, Frikom, Somboled).  Sam proces  implementacije standarda  počinje tako  što se zainteresovana kompanija  obraća Agenciji sa zahtjevom, a mi organiziramo  obuku  za zaposlene te kompanije  kako bi se upoznali sa zahtjevima halal standarda, što zavisi od  industrije, odnosno koliko je rizična. Logično da su rizične  one koje se bave mesnim prerađevinama i konditorskim proizvodima jer ulazi mnogo komponenti. Recimo, u proizvodnji konditorskih proizvoda koristi se jeftiniji svinjski želatin umjesto  goveđeg jer je reč o milionskim uštedama. Da bi dobili sertifikat, kompanije moraju da  obezbijede hahal sirovine, bez svinjskog mesa, akohola ali i genetski modifikovanih proizvoda, odnosno da ne sadrže ništa što je štetno za zdravlje ljudi ( kao što su energetski napici) što se dokazuje labaratoriskim analizama.  Posle obuke, tehnolozi u kompanijama  vrše implementaciju  prema zahtjevima halal standarda, neke kompanije angažuju i konsultante, a kad dobiju  dokumentaciju, sledi sertifikacijski audit.  Agencija četiri puta godišnje  kontroliše svako preduzeće koje je dobilo halal sertifikat, dva puta je kontrola nenajavljena, kaže Tandir.

Bili ste nedavno u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Kakve se mogućnosti za plasman robe otvaraju kompanijama sa ovih prostora?

- Halal tržište je  najbrže rastuće tržište na svijetu.  Riječ je o milijardu i 400 miliona  konzumenata. Ekonomski potencijali mjere se  bilionima dolara. Zahvaljujući prijateljstvu  premijera Vlade Srbije Aleksandra Vučića  i princa prestolonaslednika  Muhameda bin  Zajeda al Nahijana, otvorilo se pred nama  prestižno  tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata. Da bi kompanije iz Srbije mogle da plasiraju  proizvode na ova tržišta neophodno je da Srbija i UAE usklade veterinarske  i halal standarde.  Sertifikat naše Agencije je priznat u cijelom svijetu  ali pošto je ovo tržište „creme de la creme“ (najprobirljivije ili najbolje među najboljim),  oni su uveli  još jedan nivo procedura.

Ih Tandir 2

Na poziv  državne akreditacione kuće iz Dubaija ja sam sa saradnicima boravio na obuci kako bi bili upućeni  šta sve treba uskladiti  sa zahtjevima ovog tržišta.  Tu su bili i predstavnici još petnaestak zemalja( Indije, Italije, Brazila), a naša Agencija je predstavljala Srbiju. Iskoristio sam priliku da razgovaram i sa  ambasadorom  Milošem Perišićem  kako bi što više saznali o administrativnim problemima koje imaju naše firme i kako podići nivo njihove saradnje  sa emiratima. Imali smo niz sastanaka  sa predstavnicima velikih kompanija koje se bave distribucijom  proizvoda  i organizovanjem turističkih putovanja jer naša Agencija ima i deo za konsalting.  Takođe smo razgovarali i sa predstavnicima Ministarstva za islamske  poslove koje je veoma uticajno.

Da li bi ste nam preneli neke utiske, kako to izgleda „na licu mesta“. Realno, da li naši proizvođači imaju šanse?

-Evo na primjer: 1 kilogram malina košta tamo 50 evra, kupina 60 evra, a višanja 70 evra. Najčešće ih uvoze iz Meksika i SAD. To je jako probirljivo tržište i najveće svjetske kompanije bore se za njega. Moguće je plasirati našu kvalitetnu robu ali je neophodna jaka politička podrška i zato je veoma važno iskoristiti veze koje ima premijer Vučić, odnosno neke političke ličnosti,  među kojima je svakako i narodni poslanik Muamer Zukorlić.

Kako bi ste ocenili halal tržište u okruženju? Da li je moguća saradnja i zajednički plasman?

-Vrlo je razvijeno halal tržište u regionu  jer ima 50 odsto  direktnih  halal konzumenata. Ali i u Evropi čak  2/3 nemuslimana  kupuje proizvode  koji imaju halal sertifikat jer ih smatraju  dodatno proverenim i kvalitetnijim. I Rusija je veliko halal tržište i veliki potencijal za plasman proizvoda kojima halal sertifikat garantuje poseban kvalitet.

Gde se tu mogu pronaći mali proizvođači?

-Najveći diktiraju  tempo razvoja ali su bitne i sirovine i oni tada  uključuju u cijeli proces upravo male proizvođače koji proizvode takve sirovine  koje imaju garantovani halal kvalitet. Naša Agencija je u prilici da uvjek preporuči takve proizvođače, odnosno mala preduzeća koja imaju  halal sertifikat, da  velike kompanije poveže sa njima. Možete to sagledati recimo kroz proces  proizvodnje mesnih prerađevina gdje su veoma važne klanice sa halal sertifikatom i one mogu tada da rade sa velikim sistemima, za velika tržišta.

Ima li mogućnosti da se stigne i do takvih tržišta kakvo je ono u UAE?

-To je veliko tržište ne samo zbog broja stanovnika, već prije svega  zbog  15 miliona  turista koji dolaze i koji su veoma probirljivi. Ovde govorim samo o emiratu Dubai.  Kupovne navike su na najvećem  nivou jer standard to dozvoljava.  I bogati ovdje dobijaju komplekse. To je Dubai. Tu vlada nezamisliva raskoš i  nezamisliva  potrošačka groznica.

Da li je cela ta priča realna za nas?

-Sigurno da jeste. Najavljeno je  da će već u februaru  inspektori  Ministarstva za poljoprivredu UAE obići  firme  u Srbiji koje žele  da izvoze svoje proizvode  na to tržište kako bi dobili odgovarajuće dozvole. Agencija za sertificiranje halal kvaliteta je partner Vlade Srbije  i svakako smo direktno uključeni u cijelu tu priču. Šta ste konkretno učinili?

- Kroz naš uticaj  obezbijedili smo da  naše Ministarstvo za poljoprivredu i pojedine  lokalne samouprave, među kojima je i Prijepolje, daju subvencije za uvođenje halal sertifikata  jer cijena za velike kompanije nije problem ali za male jeste jer se kreće od par do desetine hiljada evra. Ovo je prilika da kompanije, odnosno preduzeća, razmišljaju drugačije, van  lokalnih granica, pa čak i granica neposrednog okruženja, da povećaju  obim posla, a to direktno utiče na povećanje  zaposlenosti i vraća se  u domaću kasu, odnosno popunjava naše budžete .

Indira Hadžagić

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

april 2020
npusčps
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4665681
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
609
5210
22757
13186
151646
4665681

Vaš IP: 3.235.29.190
2020-04-04 01:38