Sastanak rukovodstva opštine sa predstavnicima mesnih zajednica:KAKO UKLONITI DIVLJE DEPONIJE

  05 mart 2021

Mapiranje svih lokacija na kojima se nalaze deponije, prvi je korak u izradi Studije o komunalnoj higijeni na području opštine. Nakon toga uslediće izrada Strategije za njihovo uklanjanje.

Predsednik opštine Vladimir Babić organizovao je sastanak opštinskog rukovodstva sa predsednicima saveta Mesnih zajednica i predstavnicima udruženja koja su aktivna u oblastima zaštite životne sredine. Sastanak je organizovan na inicijativu Operativnog ekološkog tima opštine, a u cilju informisanja o trenutnom stanju komunalne higijene na području mesnih zajednica.

Babić je pohvalio inicijative pojedinih mesnih zajednica koje su se u proteklom periodu organizovale i na svojoj teritoriji počele sa uklanjanjem otpada. On je uputio apel udruženjima koja okupljaju mlade, da se u narednom periodu priključe sličnim aktivnostima.

“Želimo da nam pomognete u mapiranju divljih deponija, a nakon toga da zajedničkim akcijama pristupimo njihovom uklanjanju. To je veliki posao koji zahteva uključivanje šire društvene zajednice, ne samo kroz aktivnosti na terenu, već i kroz edukaciju stanovništva i podizanje ekološke svesti“, rekao je Babić.

Zamenik presednika opštine Esad Hodžić, ekološku situaciju u opštini Prijepolje okarakterisao je kao katastrofalnu.

“ Bez kvalitetnijeg odnosa prema životnoj sredini ne možemo očekivati ekspanziju u turizmu i poljoprivredi. Naš cilj je da u narednom periodu napravimo Studiju o stanju ekološke i komunalne higijene, nakon čega ćemo moći da izradimo strategiju za odlaganje otpada na adekvatan način, na celokupnoj teritoriji opštine Prijepolje“, rekao je Hodžić.

Predstavnici mesnih zajednica su istakli da su i u dosadašnjem periodu redovno obaveštavali nadležne inspekcijske organe o divljim deponijama, međutim nije bilo neke reakcije. Kao ozbiljan problem naveli su nedostatak kamionskih kontejnera na pojedinim lokacijama, ali i dotrajlost postojećih. Oni su tokom sastanka upoznali rukovodstvo sa ekološkom situacijom u pojedinim delovima opštine.

Na području mesne zajednice Prijepolje je nekoliko velikih divljih deponija na rubnim delovima grada, zbog čega je predsednik ove mesne zajednice zatražio je da se organizuje dežurstva na najkritičnijim lokacijama jer bi se one mogle intezivnije koristiti zbog prolećnih radova. intenzivnije

Situacija je alarmanta i u Brodarevu zbog čega je zatraženo da se u odeljenju JKP “Lim“ u ovoj mesnoj zajednici zaposle dodatni ljudi koji će održavati kolektore i odvode. Meštani se žale i na kvalitet vazduha, zbog kotlarnice u Zdravstvenoj stanici.

Iz Mesne zajednice Ivanje su se požalili i na nedostatak fekalne kanalizacije i problem sa površinskim vodama. Na Jabuci traže tri kontejnera ipred ugostiteljskog objekta, trgovinskog objekta i javne česme, koje bi vozilo komunalnog preduzeća moglo prazniti u povratku sa graničnog prelaza. U Kamenoj Gori su uređene turističke staze i postavljene korpe za otpad, ali ga niko ne odnosi, pa se gomila. Na putu prema Bjelobababama postoje deponije na kojima se odlaže kalnički otpad.

Predsednici mesnih zajednica su iskoristili priliku da se, pred novu malinarsku sezonu, požale i na lošu drumsku infrastrukturu, kamionski promet koji uništava puteve i na odrone koje su napravili bujični potoci.

Predstavnicima mesnih zajednica i udruženja podeljeni su upitnici u kojima će do 15. marta Operativnom ekološkom timu dostaviti lokacije, gabarite i fotografije divljih deponija.

A.R.

FTN Polimlje 300x300

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

april 2021
npusčps
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

6535738
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1531
3276
1531
111721
192867
6535738

Vaš IP: 18.204.2.190
2021-04-19 07:38