IZAZOVI I MOGUĆNOSTI DUALNOG OBRAZOVANJA

  04 mart 2021

Od članova Opštinskog veća zatraženo da iskoriste svoje ingerencije i upute zahtev nadležnom ministarstvu da se na smeru modni krojač uvede četvrti stepen obrazovanja.

Od oko 50 učenika koji su završili školovanje po sistemu dualnog obrazovanja ni jedan nije iskazao interesovanje da zasnuje radni odnos u kompanijama koje su im obezbedile praksu,ali i odredjene benefite tokom školovanja. U ovoj školskoj godini na smeru modni krojač Tehnička škola nije upisala ni jednog đaka što je ozbiljan problem koji u pitanje dovodi opstanak tekstilne industrije u opštini Prijepolje, tvrde u Klasteru tekstilaca. Na sastanku koji je nedavno održan, sa ovim i ostalim problemima,upoznali su članove Opštinskog veća.  

Problematika je vrlo složena, tvrdi Ivan Ljujuć, predstavnik Klastera tekstilaca, jer je uz slabo interesovanje učenika za ovo zanimanje, postupak dobijanja akreditacije veoma složen. Iako je rok istekao 31. januara, za sada je samo kompanija Trendtex ispunila uslov, dok su ostale i dalje u postupku pribavljanja dokumentacije.

“Retko koja kompanija ima kadrovsku službu koja bi se time bavila pa je, uz ostale obaveze i taj posao na teretu vlasnika. Verujem da je to jasno i resornom ministarstvu koje će u narednom periodu pojednostaviti postupak dobijanja akreditacije”, kaže Ljujić.  

Drugi, a po mišljenju predstavnika Klastera tekstilaca, i ključni problem slabog interesovanja učenika je što dualni model odvaja opšte obrazovne od stručnih škola, zbog čega gotovo da ne postoji način za nastavak školovanja, već samo za zapošljavanje.

“Od članova Opštinskog veća smo zatražili da iskoriste svoje ingerencije i upute zahtev nadležnom ministarstvu da se na smeru modni krojač uvede četvrti stepen obrazovanja. Nama je potreban kadar koji će biti obučen za rad na savremenim mašinama, ali nam trebaju i inženjeri koje želimo da stipendiramo i zaposlimo nakon završetka školovanja, kaže Ljujić.

Na pitanje da li smatra da bi veće plate u ovom sektoru mogle rešiti problem manjka radnika, Ljujić odgovara:

“ Često se zaboravlja da je tekstilna industrija nisko profitabilna grana. Uz visoke poreze i nelojalnu konkurenciju koja je obezvredila domaći proizvod, vrlo je teško obezbediti čak i minimalne zarade. Mi smo nadležnim državnim organima uputili zahtev za smanjenje poreza, jer je to jedini način da rasteretimo budžet i sredstva usmerimo u povećanje plata. U medjuvremenu, problemi se gomilaju i postaju sve složeniji, posebno u uslovima koje je nametnula pendemija. Nemoćni smo da ih rešimo bez podrške lokalne samouprave koju smo upoznali sa aktuelnim momentima u ovoj sferi poslovanja”.

Nekada je tekstilna industrija u Prijepolju zapošljavala više od 5 hiljada radnika koji su se nakon neuspele privatizacije preduzeća mahom okrenuli drugim zanimanjima ili svoj status rešili odlaskom u penziju. Danas, Klaster tekstilaca u Prijepolju zapošljava nešto više od 1000 radnika, a sa većim obimom proizvodnje raste i potreba za novom radnom snagom. Taj problem se već četiri godine pokušava rešiti uvodjenjem dualnog modela obrazovanja u sistem školstva.

J.B.

Jasmina Beganović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

FTN Polimlje 300x300

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

april 2021
npusčps
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

6535976
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1769
3276
1769
111959
192867
6535976

Vaš IP: 18.204.2.190
2021-04-19 08:41