ДОМ ЗДРАВЉА И БОЛНИЦА У 2020. ГОДИНИ: ЗДРАВСТВО "ИГРАЛО" КАКО ЈЕ КОРОНА „СВИРАЛА“

  04 januar 2021

Здравствене установе прошле кроз низ организационих трансформација и прилагођавања.

Од проглашавањапандемије а потом и ванредне ситуације у Србији, здравствене установе у Пријепољу доживеле су низ организационих и других трансформација. Прво је отворена соба за изолацију, па ковид амбуланта, потом су уследили отварање па затварање ковид одељења, радови на проширењу ковид амбуланте, док се није стигло доковид болнице у Прибоју за оболеле из три општине. Премештани су пацијенати из једне у друге болнице и одељења, здравствени кадар се „селио“ ради помоћи другим установама, обучени су техничари за узимање брисева јер је требало да постанемо седиште за прикупљање узорака код пацијената сумњивих на ковид 19. Да ли се крај назире?

А све је почело с доласком пролећа. Баш када је у пријепољским здравственим установама с радошћу дочекана вест о даћемо према Плану мреже здравствених установа,постати Здравствени центар. Под нашим кровом требало је да се нађу здравственеустановеизНовеВароши и Сјенице. Ова вест изазвала је незадовољство у суседним општинама па су се директори из ближег и даљег комшилука одмах нашли  у Министарству здравља са намером да спрече припајање које, сматрали су, није у интересу пацијената златарског и пештерског краја.Добили су   чврста обећања да ће„ствар“ решити наседници ВладеСрбије у фебруару.

Уредбу о плану мреже здравствених установа код нас су оценили као позитивну па се мало другачије коментарисала у Пријепољу.

„Да се питам и ја бих исто урадио, рекао је тада директор Домаздравља, др Сеад  Поровић сматрајући даје у интересу свих да постоји један јачи здравствени центар на овим просторима,док је директор Болнице, дрЗоран Дробњак, рекао да је „добро то што ћемо бити само стални, што ће се коначно знати са колико средстава располаже наше здравство.

Уместо решења која су се очекивала „у ходу“ и низа правних и бирократских процедура које би  дефинисале нови жељени статус, уследио је 15. март, када све почиње да се дефинише по мери короне. Цео здравствени систем почиње да „игра“ како корона „свира“. Све остало је стало. Чак је и „краљ“ зимских респираторних инфекција, грип, изгубио примат над короном. Почело се са бројањем заражених и обезбеђивањем простора за њих.

MC Transformacija zdravstva 3

Након проглашења ванредно гстањау Србији 15. марта, промењен је и режим рада у пријепољским здравственим установама. Директор Болнице, дрЗоран Дробњак и Дома здравља, др Сеад Поровић, отпутовали су хитно у Београд ради добијања усмених и писаних инструкција.

MC Transformacija zdravstva 1

Први резултат уследио је 19. марта. Дом здравља добио је амбуланту за изолацију и телефоне за позиве грађана и консултације са лекарима. Телефони су били отворени од 7 до 22 сата. Имала је посебан улаз и била изолована од осталих „одаја“ у Дому здравља.Пацијенти са и без симптома нису се мешали. У том „амбијенту“ ће проћи пролеће и цело лето, да би пред стизање зиме била опремљена потпуно нова,конфорна ковид амбуланта, са око 300 квадрата простора, ординацијама, чекаоницама, рендген апаратом, грејањем и мокрим чвором. Пацијенти више нису морали ићи у Прибој на снимање плућа нити се од кише и сунца крити испод новоизграђене тенде.

MC Transformacija zdravstva 2

„Обезбедили смо конфор за пацијенте и здравствене раднике којих има, за сада, довољно, али су на границама исцрпљености“, изјавио је директор Поровић апелујући на стрпљење оболелих, јер кроз амбуланту дневно „прође“ у просеку по 130 пацијената.

Ковид оболели пацијенти транспортују се у Ужице али се пријепољска Болница,у складу са мерама Министарства здравља, спремала да и сама прихвати одређене случајеве заражених. План је требало активирати само уколико,због ширења вируса, буде неопходно укључити и болничке капацитете у унутрашњости. И било је! За такве прилике испражњено је одељењене урологије а пацијенти са неуролошким проблемима су премештени на интерно одељење.Неуролошко одељење се испоставило као добра алтернатива јер је изоловано а има и посебан улаз.„Ослобођено“ је 50 лежајева. У Болницу се примају само хитни случајеви јер, како је истакао директор Зоран Дробњак, није се могао „искључити живот“.У периоду ванредног стања, од 15.мартадо 13. маја, у нашој Општој болници је урађено укупно 55 операција, рођеноје 67 беба од којих 23 царским резом, док су у сали успешно изведене 32 друге операције.

Највећи притисак поднела је психијатрија јер су пацијенти из целог Округа били смештени на Чаиру, с обзиром да је ЗЦ Ужице морао д аослободи капацитете за заражене, тако да су психијатријски болесници „припали“ нама а неки другим болницама.

Почетком априла било је предвиђено д абудемо седиште за прикупљање и узимање узорака код пацијената сумњивих на заразу ковид 19 за општине Пријепоље, Прибој и Нову Варош, који би се транспортовали у референтне установе на анализе. Један број здравствених радника обе установе, прошао је одговарајућу обуку. То је био план за случај ширења вируса. Веровало се да до тога неће доћи. Али, дошло је. Већ у јуну могли смо се тестирати чак и на комерцијалној бази. Према одлуци Кризногштаба и у домовима здравља З. Центра Ужице, могуће је било од 1. јуна обавити серолошко тестирање, на лични захтев грађана. Код нас је то радила микробиолошка лабораторија у Болници.

А онда, после релативно мирног лета,зараза се током октобра и новембра почела ширити да би почетком децембра буквално експлодирала, тако да су Пријепољци чак неколико пута постали ковид рекордери по броју оболелих. То је значило и нове трансформације. У Болници је отворено ковид одељење са 15 постеља које је одмах примило 5 пацијената. Функционисало је као таквомање од недељу дана, све док није, у договору са Министарством здравља, одлучено да цела прибојска болница буде претворена у ковид болницу. Још једном се селе пацијенти. Хоспитализовани из ове болнице су своје лечење наставили на различитим одељењим у оквиру Болнице у Пријепољу, у складу са својим дијагнозама.

У овој последњој трансформацији здравствених капацитета прибојска Болницара сполаже са 115 лежајева што може да задовољи потребе лечења пацијената угрожених ковидом 19, првенствено са подручја Пријепоља, Прибоја и Нове Вароши. Ово је било неопходно јер су капацитети ужучке болнице били пребукирани. Од последицаковида 19 лечилосе преко 600 оболелих.

„Желели смо да растеретимо постојеће   капацитете а циљнам је и да здравствено збринемо грађане ове три општине“истакао је директор ЗЦ Ужице, др Милош Божовић .Ковид болница се веома брзо пуни а слободне постеље су стално „ на граници“.

Последњи захтеви половином децембра стижу из Штаба за ванредне ситуације:у оквиру пријепољске болнице тражи се проширење капацитетаза ковид оболеле.

Срећом, како је децембар одмицао ковид 19 полако престаје да се шири. Јесмо ли се то коначно и ми прилагодили?

М.Ц.

Memnuna Cmiljanović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

FTN Polimlje 300x300

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

april 2021
npusčps
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

6559882
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
838
5732
25675
135865
192867
6559882

Vaš IP: 3.236.228.250
2021-04-22 04:59