Бројеви и слова :ШТА СУ РАДИЛИ ИНСПЕКТОРИ

  17 decembar 2020

Четири веома важне области за сваку локалну самоуправу и њене грађане покривене су инспекцијским контролама и надзором. Па, ипак, о раду инспектора ни један одборник ни у овом сазиву није рекао ни реч. Зашто су „невидљиви“?

Ни овога пута, као ни минулих година, одборници Скупштине општине Пријепоље нису рекли ни једну реч о инспекцијским службама кад је пред њима извештај о раду Општинске управе. Инспекцијским надзором и контролама покривене су у пријепољској општини четири области:грађевинарство, комунална делатност, саобраћај и заштита животне средине. Интересантно је да ни један одборник већ годинама није ни једном речју споменуо инспекцију, оценио рад, упутио примедбе или похвале. Као да и нема инспекције, а судећи према извештајима, инспектори су били веома запослени и у 2019. Није ни чудо јер су проблеми у грађевинарству, комуналној области, саобраћајни хаос али и напади на животну средину изражени већ годинама. На жалост, бројеви могу говорити и мало и доста.

Грађевинска инспекција Општинске управе обавља послове утврђене Законом о планирању и изградњи и контролише да ли се поштују и примењују законски прописи и акта у области грађевинарства, да ли се поштују прописани услови за изградњу објеката и предузимају мере да би се спречиле неправилности. Током прошле године инспекција је имала по службеној дужности и по захтевима и пријавама странака 94 контроле које се односе на издавање грађевинске дозволе за извођење радова, односно да ли се радови изводе у складу са документацијом на основу које је издата грађевинска дозвола. У то су укључене и ванредне контроле по пријави странака током изградње објеката. Донето је 7 решења о обустави даљег извођена радова, односно уклањању објеката јер није прибављена одговарајућа дозвола. На донета решења изјављене су три жалбе надлежном министарству, а у 2 предмета решења су поништена и предмети враћени на поновни поступак и одлучивање.

Обављен је обавезни инспекцијски надзор код 28 инвеститора, а инспекција је реаговала и на 26 захтева странака, односно правних и физичких лица.

У односу на 2018.годину било је 30 контрола више, а смањен је број решења о обустави даљег извођења радова. За љубитеље бројева(без слова) можда је и ово занимљиво: пре пет година, грађевинска инспекција је за годину дана имала 52 контроле по службеној дужности, а чак 64 пута су изашли на терен по захтеву странака да би проверили да ли се гради у складу са грађевинским дозволама које издаје надлежна служба Општинске управе. Донета су 22 решења да се уклоне бесправно започете изградње објеката, односно доградње или санације. Градили се мање или се више поштују прописи, тешко је рећи.

Саобраћај у Пријепољу је свакако посебна прича и спадамо у ред јединствених градова који немају јавни паркинг, нити гараже. У граду је прави метеж кад је реч о овој области коју општинска власт, иако је то искључиво у њеној надлежности, не успева да реши већ годинама, а стање је све горе кад је реч о непрописном паркирању али и возилима која без таблица стоје по тротоарима. Но, ово је за једну другу причу, а кад је реч о саобраћајном инспектору он је поступао у чак 271 предмету, а од тога на захтев странака чак у 195 предмета. У односу на 2018.годину број предмета код овог инспектора је значајно повећан. Наиме, у 2018.поступао је у укупно   185 предмета, од тога по захтеву странака у 74 случаја. Но, без обзира на скоро утростручен број предмета по захтеву странака али и поступања по службеној дужности, у чак 262 контроле није било елемената за предузимање инспекцијских мера. Донето је 5 решења и 4 захтева за покретање прекршајног поступка. Донета решења односе се на рад таксиста (без такси дозволе или истека исте). И прекршајни поступци односе се на таксисте који су престали да раде тај посао али нису вратили такси исправе. Платили су по 20.000 или 30.000 динара казне. У односу на претходну годину и таксисти су се „дисциплиновали“. Наиме, 2018.од укупног броја контрола, донето је 9 решења , поднета су 24 захтева за покретање прекршајног поступка. Већина прекршајних пријава односила се и тада се на рад таксиста, односно 22 таксиста нису вратила такси исправе Општинској управи у случају привременог или сталног прекида обављања ове делатности. Пред Прекршајним судом изречено је 11 казни.

КОМУНАЛНИ И ЕКОЛОШКИ ПРЕГЛЕДИ

Као и у случају саобраћаја, локална самоуправа није успела да реши неке од основних проблема у области заштите животне средине али и јавне хигијене који остају непромењени већ годинама. Комунална инспекција имала је чак 255 контрола, од тога по захтевима странака 167. Донето је 106 решења и 19 захтева за покретање прекршајног поступка. Сви захтеви за покретање прекршајног поступка односили су се на непоштовање радног времена угоститељских објеката. Иако је много возила које се налазе на јавним површинама а нису регистрована или се и оно мало паркинг простора користи за „ауто пијацу“ јер на возилима пише да су „на продају“, донето је само једно решење које се односи на уклањање нерегистрованог возила са јавне површине. Издата су и 22 решења о одлагању комуналног отпада на површини јавне намене. Како је било у протеклим извештајним периодима?

Комунална инспекција је 2018.имала је 237контрола-надзора, од тога 126 по захтеву странака. Пре пет година број контрола био је 296, од тога 160 по службеној дужности.

И извештају комуналне инспекције за прошлу годину, наводи се да се свакодневно обавља контрола на ужем подручју града, а повремено у приградским насељима, односно Бродареву и уочено је доста проблема везаних за контејнере, односно њихово премештање, оштећење, превртање, депоновање некомуналног отпада, па су инспектори били принуђени да интервенишу заједно са радницима ЈКП“Лим“ и предузимају мере. Констатовано је и да је у Бродареву повећано одлагање комуналног отпада на површине јавне намене, па су више пута изрицане мере.

Инспектор за заштиту животне средине имао је 47 редовних и 16 ванредних инспекција, донео је 13 решења и 5 захтева за покретање прекршајног поступка пред Прекршајним судом у Пријепољу против власника угоститељских објеката који су поступали „супротно одредбама Одлуке о мерама заштите од буке и вибрација“.

Шта грађани мисле о појединим областима, колико се поштују прописи, у којој мери контроле и пријаве инспектора одговарају слици на терену, то остаје загонетка годинама јер одборници не анализирају рад инспекцијских служби, не постављају питања инспекторима или начелницима Општинске управе кад је реч о овим областима које су, иначе, у искључивој надлежности локалне самоуправе и локалне власти.

Понекад се само ваља запитати: је ли истина оно што је стварно?

Индира Хаџагић

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

FTN Polimlje 300x300

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

mart 2021
npusčps
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

6255840
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1833
6135
24482
24482
157226
6255840

Vaš IP: 3.238.186.43
2021-03-06 09:15