НОВО У ГРАДСКОМ И ПРИГРАДСКОМ САОБРАЋАЈУ

  20 februar 2020

Општина Пријепоље одлучила да превоз путника понуди приватном партнеру путем концесије на десет година. Према моделу уговора утврђено је укупно 18.149 полазака годишње на 11 аутобуских линија уз километражу од 321.203 км

Од ове године општина Пријепоље одлучила је да превоз путника у градском и приградском саобраћају понуди приватном партнеру и то путем концесије на десет година. Према речима Едиба Кајевића, члана општинског већа, крајњи циљ овог јавно приватног партнерства је ефикаснија и економичнија организација јавног превоза.

Општина би, каже Кајевић, грађанима обезбедила вишегодишњу стабилност у превозу, по мери и у складу са њиховим потребама, а приватном партнеру сигурност посла на дужи низ година и могућност планирања, проширења и унапређења квалитета услуге. У случају да корисници буду незадовољни услугом уговор се може и раскинути, додаје Кајевић.

Јавни позив за подношење понуда за концесију објављен је задњег дана јануара текуће године и биће отворен наредних 60 дана. Након тога биће склопљен уговор са најповољнијим понуђачем.

Потенцијални приватни партнер или партнери, пошто се на јавни позив може јавити и група понуђача, мораће да има, наводи се у јавном позиву, личне, стручне, техничке и финансијске услове. Важно је,између осталог, да концесионар обавља услугу превоза путника задњих пет година, да поседује свој сервис за одржавање возила најмање пет година и возни парк којим обавља градски и приградски превоз са најмање 8 аутобуса.

ОСТАЈЕ 11 АУТОБУСКИХ ЛИНИЈА

Што се тиче обима услуга линијског градског и приградског превоза путника, релација и сатнице аутобуских полазака, од приватног партнера се тражи да свакодневно вози путнике на укупно 11 линија од којих чак седам полази из Бостана према Виницкој, Сељашници, Бродареву, Ивању, Бабинама, Јабуци и Залугу, један креће из Шарампова за Милешево, два из Коловрата према Залугу и Ивању и један из Јабуке ка Сељашници, од којих су најфреквентније прве четири линије са шест полазака дневно. Према моделу уговора утврђено је укупно 18.149 полазака годишње уз укупно годишње пређени пут возила од 321.203 км.

Цена аутобуске карте кретала би се од 50 динара за најмању релацију од пола километра, до 170 динара, за највећу која је дугачка 30 до 35 километара.

То би углавном била суштина модела уговора уз опште податке о јавно приватном партнерству - концесији између општине Пријепоље и потенцијалног превозника.

Овај модел је новина у односу на све претходне који су се склапали до прошле године са Акционарским друштвом „Аутопревоз Јањушевић“из Прибоја. Први уговор на годину дана потписан је управо са овим аутопревозником јер се показало да пријепољско аутотранспортно предузеће „Полимљетранс“ није било у могућности да, након приватизације 2003. године, грађанима обезбеди какав такав градски и приградски превоз.

MC Sajt gradski prevoz konzorcijum

Због штрајка запослених у фебруару 2008. године и ђака и грађана који су остали на без превоза, тадашњи председник општине, Неџад Турковић, решио је проблем тако што је привремено ангажовао „АП Јањушевић“ из Прибоја. Наговестио је јавни конкурс за новог аутопревизника који ће обављати ову услугу. Изабрано је управо АД „АП Јањушевић“ које се „нашло“ грађанима када је било најпотребније.

На услугу јединог аутопревoзника са којим су локалне власти редовно потписивали уговор о градском превозу, „АП Јањушевић“, било је доста жалби током последњих година.Углавном су се односиле на неудобност, старост аутобуса склоних честим кваровима, нередовност полазака... Последњи инцидент је био зимус када су средњошколци из Јабуке, по цичи зими, морали напустити аутобус на Коловрату и чекати други превоз, аутобус из Ивања није се ни појавио а аутобуси са поласцима за Ивање, Сељашницу, Виницку су каснили или се нису ни појавили тако да су кашњења уобичајена појава.

М.Ц.

Memnuna Cmiljanović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

maj 2020
npusčps
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4902223
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
886
3970
18165
125894
123834
4902223

Vaš IP: 34.231.21.83
2020-05-30 08:21