МАЛО ИНТЕРЕСОВАЊE ЗА БЕСПЛАТНУ ПРАВНУ ПОМОЋ: ИЛИ СУ ЗАДОВОЉНИ ИЛИ ИМАЈУ ПАРА

  10 februar 2020

Начелник општинске управе, Белмир Мујезиновић сматра да је проблем у томе што грађани нису довољно информисани о могућностима бесплатне правне заштите.

Од почетка новембра у локалној самоуправи Пријепоље основана је служба за бесплатну правну помоћ која би правду требало да учини доступном оним грађанима који немају могућност да ангажују адвоката.

Иако све изгледа идеално уређено, ипак је занемарљив број оних који су се обратили служби са захтевом за бесплатну правну помоћ. Према речима Белмира Мујезиновића, начелника општинске управе, закон је ступио на снагу 1. октобра а већ од 1. новембра све је било спремно за његову примену. Од тада до данас, у Служби су обрађена само два захтева, донета су два решења на основу којих су грађани упућени адвокатима који ће их заступати пред судом. Тренутно су још два захтева у фази обраде.

С обзиром на чињеницу да су судови затрпани разним предметима, чуди оволика незаинтересованост грађана за бесплатну правну помоћ.

Мујезиновић сматра је проблем у томе што грађани нису довољно информисани о могућностима бесплатне правне заштите. Наводи такође да је у контакту са колегама из других општина сазнао да је слична ситуација и код њих тако да Пријепоље није усамљен случај:

“Замишљено је да правда буде доступна свима и да владавина права почне од локалне заједнице, од служби које ће ажурно и поједностављено помогати нашим суграђанима који нису у могућности да ангажују адвоката. При томе квалитет пружене услуге треба да буде изједначен са онима који имају ту могућност.Зато их позивамо да нам се обрате без устручавања, сваки пут када им је потребна правна помоћ”, каже начелник Мујезиновић наводећи да све судске и адвокатске трошкове, сносе Министарства правде и општински буџет, те је она за кориснике бесплатна.

У складу са Законом, право на правду ће може да оствари сваки грађанин који испуњава одређене критеријуме а о томе да ли су се стекли одговарајући услови процењују две дипломиране правнице које су именоване од надлежног министарства, које су добиле сертификате и прошле неопходну обуку. То су Драгана Жунић и Самира Фетаховић, које су “прва рука” у сусрету грађанина са могућношћу на бесплатну правну помоћ.

Њихов посао се састоји у томе да на основу приложене документације прво констатују да ли лице остварује право а потом да му помогну да попуни одговарајуће формуларе, обраде захтев, донесу решење. Након тога грађанин се упућује једном од осам адвокат које је за територију Пријепоља именовало Министарства правде, који ће пред судом заступати интересе своје странке. И то је све.

Драгана Жунић каже да ово право могу да остваре сви који примају социјалну помоћ или дечији додатак, они чија примања су тако мала и не могу да поднесу издатак самосталног ангажовања и плаћања адвоката. Постоји, наводи Драгана Жунић још једна категорија корисника који спадају у такозване рањиве групе као што су деца, инвалиди, жртве породичног насиља, жртве организованог криминала, трговине људима и тероризма, затим избеглице, азиланти…

“Рок у коме мора да се одлучи о захтеву за бесплатну правне помоћ је осам дана, каже Самира Фетаховић, али ако су хитне ситуације цео процес обраде може да се убрза.

Закон дефинише, наводи Фетаховић, да се бесплатна правна помоћ не може користити једино у привредним споровима, поступку регистрације правних лица, накнаду штете за повреду части и угледа, поступку пред прекршајним судом ако за прекршај није запрећена казна затвором и у случајевима када је вредност спора у несразмери са трошковима поступка.Закон не толерише не оне који покушавају да злоупотребе право на бесплатну правну помоћ

М.Ц.

Memnuna Cmiljanović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

maj 2020
npusčps
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4902140
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
803
3970
18082
125811
123834
4902140

Vaš IP: 34.231.21.83
2020-05-30 07:28