Скупштинa општине: ЈАВАШЛУК И ПУНОГЛАВЦИ

  06 februar 2020

Прво скупштинско заседање обележила бројна кршења Пословника, нервоза и увреде. Програми рада установа и јавног предузећа који се финансирају из буџета „уcпут“. Да ли је и „задњи пут“?

Одборници Скупштине општине окупили су се у среду на првом овогодишњем заседању, а ако је судити по речима председника Марка Свичевића и последњи пут у овом сазиву. Тако су се, углавном, и понашали. Седница је трајала до 20 сати, иако се чинило да нема тачке дневног реда која би захтевала исцрпнију дискусију или расправу, тим пре, што се то ретко чинило и када су далеко значајније и битније тачке биле на дневном реду. Зашто је, онда, трајала дуже од других које су се завршавале у оквиру радног скупштинског времена? Па, док су одборници имали према Пословнику одређену минутажу у оквиру које су могли да говоре или реплицирају, дотле су чланови Општинског већа говорили онолико колико су „имали потребу“ . А потребе су биле обилате.

Почело је допунама дневног реда. Одборници опозиције таман кренули да образлажу своје предлоге, Ј.Ровчанин (СДП) употреби реч „јавашлук“ у области „пси уједају, народ наплаћује из буџета“, кад доби опомену од председника Свичевића да не користи „ружне речи“. Пошто се одборници свидела баш та реч, изговорила је и после добијене једне, па друге опомене, те председавајући изрече меру „одузимања речи“. Објасни да неће дозволити вређање и уршавање угледа Скупштине и употребу таквих речи. Казао још да је могла да каже „лепше“, рецимо „немар“. Узалуд је одборница С. Ћосовић указала да је „јавашлук“ реч из речника српског језика и да значи управо исто што и немар, нехајност, несавесност. Успоставиће се да опозиција неће моћи да користи ни реч“незнање“ јер је увредљива по процени председавајућег Свичевића. Које су речи могле да се користе током целог дана у расправама? Ове: „покварено“, „безобразлук“, „лопови“, „блебећу“,“будала“, „банда“. Оно што је било флагрантно је кршење Пословника према коме се о допунама дневног реда не дискутује. Дискутовало се. И реплицирало. Цео сат. У том сату Е.Хоџић (СДП) је предлагао да се стави на дневни ред рад Месних заједница јер се не састаје Савет МЗ Сељашница, а неке паре се исплаћују, те питао да ли је плаћено 488.000 динара за канализацију до куће председника општине? Реговао је Зиндовић који је Хоџићу казао да жели да га дискредитује и да они неће „никада бити партнери у власти“, те наговестио да ће кривично одговарати. Одборник Б.Бегановић је најавио своју нову партију. Био је то почетак.

Ih SO 2

Редом. Станко Кијановић, заменик предсдника оштине, образложио је зашто се мења Одлука која је донета на новембарском заседању и која је требало да омогући потписивање уговора са онима који су купили плацеве у јавном власништву на Коловрату. Према Кијановићевим речима то се догађа јер правници другачије тумаче законска акта, а ти правници су државни нотар и они из Општинске управе, те због одбијања нотара да „чита“ како правници Општинске управе тумаче, мора се мењати Одлука о отуђењу грађевинског земљишта. И.Шантић (СДП) сматра да је разлог за измену ове одлуке после само два месеца “незнање и неспособност Општинске управе“. После тога, ток седнице попримио је све одлике политичке кампање, а поједини говорници су користили неограничену минутажу да промовишу своје политичке идеје, не либећи се да дискредитују и дискриминишу, да омаловажавају, да препоручују, да се препоручују, да предвиђају изборне резултате, да оцењују ко је прави Бошњак, ко је Србин, ко је атеиста, да ли су имами часни, шта су највеће вредности појединца, ко је образован довољно, а ко не. Неки су,пак, били углавном забављени мобилним телефонима.

Измена и допуна Плана генералне регулације јесте била тачка. Шта се опет мења? Како се објасни: треба да се гради бензинска пумпа , па треба инвеститор да има акта за прикључење на магистралу. Легитимно. Али прилика да се каже о „приоритетима“, брзини реаговања код доношења аката, привредницима, индустријској зони, трафостаници. С.Кијановић је изразио жаљење што се озбиљни послови „дискредитују“ темама које нису на дневном реду, да је и „понижавајуће и неукусно“.

Председник Скуштине општине Свичевић је уочио да се „нико не држи тачака дневног реда“ те да ће радити свој посао „како зна и уме“. Говорница је потом послужила за бусање у национална и верска прса у нади да ће можда за „прса“ да донесу изборне гласове.

На дневном реду су били програми рада и финансијски планови установа које се финансирају из буџета и ЈКП“Лим“.

Зашто Туристичка организација да финансира бајрамску академију и пливање за крст часни и какве то има везе са туризмом? То питао Е.Хоџић. С.Хајдаревић то назвао „агресивним атеизмом“. Кад је Хоџић питао зашто се није водило рачуна да се определе средства за израду идејних пројеката јер је Националним инвестиционим планом предвиђено 2 милиона евра за Јабуку и Камену Гору, уследила су питања о приоритетима који су давани кад је он био на власти, а то је пут ка испосницама. Испоставиће се да ће и програм Музеја пасти у сенку „испосница“ јер је в.д.директора З.Мандић изнео „први пут“ да је „струка“ сумњала у испраност изградње путева према испосницама и да је то довело у питање ову локацију од великог значаја. Стаза до испосница названа је и „стазом на којој људи гину“, доведено је у сумњу да ли изграђени објекти у кањону Милешевке имају све дозволе, да ли се „скрнаве“ верска осећања.

Дом културе има програме и планове али има и он бајрамску академију коју реализује БКЗ. Шта је спорно кад се бајрамска академија финансирала из буџета и за време прошле власти. Јесте, рекоше они који беху на власти а сад су опозиција али тада није била „политички полигон“ једне партије. Била је ово прилика и да се „претресе“ честитост имама. Да ли су „крем друштва“ (Тандир, СПП) или су „партијски промотери и таксисти“ (Хоџић).

Програм рада Предшколске установе „Миша Цвијовић“ прерастао је лако у размену мишљења о „халал сертификату“ јер је одборница С.Ћосовић (СДП) питала да ли ће ова установа и ове године добити халал серификат преко средстава из буџета и да ли се и како храна третира по овом сертификату. Зиндовић је „опомињао“ Хоџића, а Хоџић га је упозоравао да ге „не опомиње“, Гачевић је спомињао „сисе“, а обилато се могло слушати о „стању“ у кањону, кафани, зоолошком врту, причању“глупости“, вишим школама, средњим школама, пијаним, ко зна све, ко има породицу, ко нема породицу и зашто је то важно, манипулаторима, психологији, профилима, дрхтању. Неко викао, неко се смејао, неко добацивао, неко реплицирао, неко и псовао. Председавајући Свичевић је рекао:“Цео дан сви одборници исто раде. На крају сам снаге и енергије“. А ко су „пуноглавци“?

Уследио је програм рада и финансијски план Центра за социјални рад. И.Шантић(СДП) је тражио да се ова тачка скине са дневног реда јер установом руководи „нелегитимно лице“, наглашавајући још једмном да је Апелациони суд пресудио да директорица не испуњава услове за то место те је њено именовање неважеће. И Хоџић је исто то предложио, истичући непоштовање правоснажне пресуде. Драгољуб Зиндовић је Хоџићу саветовао да „нађе решење за своје душевно стање“ јер из његових излагања чује се само:“хоћу власт, дајте ми власт, ја не могу без власти“. Подсетио је да садашња гарнитура на власти није била реваншистичка јер је све директоре прошле власти задржала у установама на платном списку и буџету. С.Тандир сматра да је опозиција хтела да „дискредитацијом и сатанизацијом“ директорице Хаџиавдић изазове кризу власти али је она „издржала хајку“, те је оне који мисле да све знају назвао „пуноглавцима“. М.Гачевић је „дужан да поштује законодавну власт“ а то је за њега „скупштина“ а она је „изгласала директоре“ које неће смењивати „ни сокаци ни кањони“. Сретан је и што су „банду макли“.

Директор ЈКП“Лим“ Енис Мемишаховић је аргументовао све што се радило у побољшању водоснабдевања, још једном подсетио на стање Стањевина које је сада у домену искључиво Владе Србије, споменуо објективне проблеме због недостатка људи на основним пословима. Директорица Библиотеке „Вук Караџић“ Садија Хоџић је још једном подсетила да је озбиљан проблем ове установе простор.

У 20 сати опозиција је изашла.Већина је гласала по тачкама дневног реда.

Индира Хаџагић

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

februar 2020
npusčps
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4495816
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
4801
4828
22261
130903
154830
4495816

Vaš IP: 3.233.217.91
2020-02-28 22:50