КОМШИЈЕ НЕЋЕ СА ПРИЈЕПОЉЕМ:СВАКО ЖЕЛИ СВОЈУ ЗДРАВСТВЕНУ„ЗАЈЕДНИЦУ“

  03 februar 2020

Директори нововарошког Дома здравља, др Бранко Поповић и сјеничког, др Алтан Хамидовић, сматрају да би спајање са пријепољским здравственим установама пореметило већ успостављену здравствену равнотежу са Ужицем, која траје 30 година.

Вест да ће се, према Плану мреже здравствених установа, који је 30. јануара ступио на снагу, под кровом будућег Здравственог центра Пријепоље наћи   здравствене установе из Нове Вароши и Сјенице, изазвала је незадовољство у овим градовима, како међу грађанима тако и међу здравственим радницима. Директори поменутих установа одмах су се нашли у Министарству здравља са намером да спрече припајање које, сматрају, није у интересу пацијената златарског и пештерског краја.

Директор нововарошког Дома здравља, др Бранко Поповић, сматра да би оваква Уредба пореметила већ успостављену здравствену равнотежу која траје 30 година а према којој је нововарошки Дом здравља у саставу ЗЦ Ужице а болница са 30 лежајева стабилно функционише као истурено одељење истог здравственог центра.

„Сматрамо да не постоји ни један оправдан разлог да се мења нешто што је у најбољем интересу грађана и њихове здравствене заштите, каже директор Поповић.

Непотребно је сматра др Поповић ризоковати да се променама наруши досадашњи систем здравствене заштите пацијената под Златаром. Што се тиче самосталности пријепољске Болнице и Дома здравља он наводи да нема ништа против јер је то одувек била жеља пријепољских колега.

„Искрено, и ми бисмо желели да као здравствена установа добијемо самосталност.То очекујемо, с обзиром на наше напоре да унапредимо здравствене услуге за наше пацијенте. Али о томе више појединости када буду донете измене Плана мреже здравствених установа, каже др Бранко Поповић, директор Дома здравља Нова Варош.

Директор Дома здравља у Сјеници, др Алтан Хамидовић такође је разговорао са надлежнима у Министарству здравља. И он је добио   чврста обећања да ће на седници Владе Србије у фебруару бити измењена Уредба о плану мреже здравствених установа која се односи и на Сјеницу. Као и директор Бранко Поповић и Хамидовић очекује више, тачније самосталност сјеничког здравства и формирање засебне здравствене установе.

MC Sajt spajanje2

Уредба се мало другачије коментарише у Пријепољу.

„Мислим да је План мреже здравствених установа добар. Да се питам и ја бих исто урадио, бар што се тиче здравствених установа, преко Златибора, на овом нашем, субрегионалном нивоу, каже директор Дома здравља, др Сеад Поровић.

„Сматрам да је у интересу грађана а и Министарства да постоји један јачи здравствени центар на овим просторима јер би се боље планирале здравствене услуге, имали бисмо бољу прегледност у смислу расположивих капацитета за прегледе и лечење. Јер, рецимо, у Сјеници имају два одлична очна лекара који нама недостају, а у Новој Вароши развијено грудно и одељење за лечење плућних болести, код нас је развијена дијализа, имамо више одељења и болничких кревета за хоспитализацију, тако да мислим да би у квалитетној организацији, овај План дао добре резултате.

Директор Болнице, др Зоран Дробњак, такође оцењује ову Уредбу као позитивну:

„Добро је то што ћемо бити самостални, што ће се знати са колико средстава располаже наше здравство, јер до сада нисмо имали увид у то. Мислим да недостаје и кадровски план јер нам је непознато како ће здравствени центар функцинисати у смислу управљачке структуре с обзиром да добијамо још две нове установе, Нову Варош и Сјеницу. Ако пак оне остану при ЗЦ Ужице, као што су им обећали или добију и они самосталне здравствене установе, као и ми, надам се доброј сарадњи и функционисању само на добробита пацијената. Све су то питања која ће се решавати у ходу јер верујем да ће уследити низ измена и правних и бирократских процедура које ће све дефинисати, каже др Дробњак.

М.Ц.

 

 

 

 

Memnuna Cmiljanović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jun 2020
npusčps
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4929526
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
615
2779
21855
21855
131342
4929526

Vaš IP: 3.235.75.174
2020-06-07 06:50