Небојша Свичевић, директор Туристичке организације: ТУРИЗАМ У ПРИЈЕПОЉУ ЋЕ ДОЖИВЕТИ ПРОЦВАТ

  01 februar 2020

„Највећи проблем је недостатак основних смештајних капацитета, па су туристи углавном само транзитни, који не остављају значајнија средства. Самим тим и видљивост Пријепоља као туристичке дестинације је лоша“.

О туристичкој организацији доста се говори на седницама Скупштине општине. Годинама се чује како нам фале туристи, иако имамо потенцијале. Присутна је и у партнерским пројектима који имају за циљ промоцију општине. Зато наш разговор почињемо са оценом протекле три године, колико је Небојша Свичевић директор Туристичке организације.

- Од оснивања Туристичке организације, а протекло је 14 година, предходне колегинице су, у складу са својим могућностима, оставиле одређеног трага . Кад сам именован, почели смо одмах са сређивањем зграде и просторија које смо добили на трајно коришћење од општине, отворили смо сувенирницу. Водили смо се идејом да прво треба да средимо своје двориште, па да кренемо у активности због којих смо основани. У томе смо стопроцентно успели, сада је зграда препознатљива, како за наше суграђане, тако и за посетиоце . Инфраструктурне пројекте смо радили у сарадњи са Туристичком организацијом регије Западна Србија, направили видковац на Соколици, уредили пешачку стазу ка Титеровцу и урадили прву фазу излетишта Равни изнад Чаира. Неће звучати нескромно али за ово кратко време то је био максимум, имајући у виду да смо све манифестације подигли на виши ниво у смислу посећености (Комаранска кошија, преко 6000 посетилаца, број грла коња који су се такмичили био је респектабилних 14, Сабор трубача на Коловрату је предтакмичење за Сабор трубача у Гучи, окупио је 5000 посетилаца који су слушали 8 оркестара. Победник на Коловрату био је победник гласовима публике и у Гучи).

У разговору кад сте именовани на место директора рекли сте ми да у овој области много зависи од локалне самоуправе. Јесу ли се Ваша очекивања испунила, да ли је, по Ваше м мишљењу, било довољно сарадње?

-ТОП је имала коректну сарадњу са локалном самоуправом, за све активности наилазили смо на максималну подршку и нисмо имали никаквих несугласица.

Шта су највећи проблеми који онемогућавају значајнији приход, већу видљивост Пријепоља као туристичке дестинације, с обзиром, пре свега, на Манастир Милешеву?

-Највећи проблем је недостатак основних смештајних капацитета(хотела, пансиона, туристичких насеља, мотела), па су туристи углавном само транзитни, који не остављају значајнија средства. Самим тим и видљивост Пријепоља као туристичке дестинације је лоша јер у званичну статистику улазе само ноћења за која је плаћена боравишна такса и она се у нашем случају углавном односи на смештај у сеоским туристичким домаћинствима и домаћој радиности и три коначишта која се налазе у градском подручју.

Колико има запослених и каква је кадровска структура?

-ТОП нема стално запослених, већ ангажујемо лица на привременим и повременим пословима. Ангажована лица су са високом стручном спремом. По систематизацији радних места, коју је усвојила Скупштина општине Пријепоље, предвиђено је запошљавање 5 лица, али због уредбе о забрани запошљавања, то још није реализовано јер нисмо добили сагласност .

Ово је најмлађа установа која се финансира из буџета општине, основана је 2005.године са прилично великим амбицијама. Средства која се издвајају из буџета су у међувремену утростручена. Како Вам се то сада чини?

-Туризам у Пријепољу ће тек доживети процват, поготову што смо једина средина која има културно историјске споменике свих култура које су боравиле и бораве на овим просторима ( задужбине Немањића, исламска културна баштина, аустроугарска ). Основни мото ће бити зашто је Милешева саграђена у Милешеви, зашто је Пријепоље настало поред Милешеве и зашто је Свети Сава желео да буде сахрањен у Милешеви, то ће бити позив свим знатижељницима да нас посете.

Били сте на доста туристичких сајмова, рекло би се да ТО Пријепоље ништа не пропушта. Какве то резултате даје?

-Наша оснавна делатност је промоција туристичких потенцијала општине из тог разлога се трудимо да се свим тржиштима представимо у најбољем могућем светлу и заинтерсујемо потенцијалне туристе. Резултат је све већи број туриста којих евидентно из године у годину све више има и ако то званична статистика не показује.

Наступате и са привредницима који могу да понуде своје производе, који промовишу и своје фирме али и потенцијале Пријепоља. На који начин се одвија та сарадња?

-Промовишемо првенствено привредне субјекте који се баве производњом органских и традиционалних производа.

Са искуством које сте стекли од 2016.као директор, шта би били приоритети у дугорочнијем периоду, на шта би се требало фокусирати, обезбедити пројекте, донације?

-Веома   је битно разграничити, због јавности, које су обавезе Туристичке организације. Наш основни задатак је промоција туристичких потенцијала Пријепоља, ми нисмо инвеститори, ми не правимо хотеле, ресторане, ски стазе, ми промовишемо наше вредности и на тај начин привлачимо потенцијалне инвеститоре. То треба искључиво радити путем медија, представљањем на сајмовима и то чинимо.

Има ли пара у овој области, могу ли се повући средства са добрим пројектима из европских или државних фондова? Колико сте Ви до сада у томе успевали? Који су то износи, за које пројекте или је све из општинског буџета?

-Свакакако да се средства са добрим пројектима могу повући из различитих фондова. У протекле три године преко заједничких пројеката са Туристичком организацијом регије Западна Србија који су подржани од Министарства трговине, туризма и телекомуникација, обезбедили смо: 750.000 динара за уређење видиковца на Соколици, 519.000 динара за уређење приступних стаза ка видиковцу Титеровац,1.900.000 динара за прву фазу уређења излетишта Равне.

Самосталним пројектима, подржаним од Министарства трговине, туризма и телекомуникација, обезбедили смо 600.000 динара за промоцију туристичке понуде кроз организовање манифестација и штампање пропагадног материјала. Код SWG-a обебеђена је 1980 евра за промоцију манифестације Лимска регата.

Било је великих планова, чак и скупштинских одлука да се затворене школе по селима, тамо где за то има услова, адаптирају у планинарске домове. Да ли је   било шта реализовано?

-Пројекат адаптације сеоских туристичких школа у смештајне туристичке капацитете је и даље актуелан, у току је пренос влашништва објеката са републике на локалну самоуправу. У ту сврху ми смо упутили захтев општини за школе у Каменој Гори, Сопотници и Аљиновићима.

У стратешким документима ове општине било јепредвиђено да се развија зимски туризам на Јабуци и Каменој Гори, да се уређују скијашке стазе, да се више учини на промоцији зимског туризма на Јадовнику. Да ли је?

-На Јабуци и Каменој Гори раде мини ски лифтови и очекујемо да ће за следећу зимску сезону бити у функцији и жичара на Јабуци.

Шта ће се најзначајније у Туристичкој организацији догодити у 2020.години уз опредељених преко 18 милиона динара из буџета?

-Туристичка организација Пријепоља је чланица Регионалне туристичке организације Западна Србија и од нас једино мање буџете имају Ариље, Косјерић и Пожега. Сва предвиђена средства су наменска и односе се на промоцију као и на организовање манифестација, ако имате у виду да Нова Варош издвоји за једну манифестацију цео буџет наше организације, да Ивањица издвоји 11 милиона за једну манифестацију, уверићете се да су ово сасвим скромна средства, не може се промоција радити у соби три са три.

Индира Хаџагић

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

februar 2020
npusčps
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4495839
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
4824
4828
22284
130926
154830
4495839

Vaš IP: 3.233.217.91
2020-02-28 22:57