Година из скупштинске клупе: „НЕОДГОВОРНА ЛАКРДИЈА“

  28 januar 2020

У 2019.години одржано је седам седница Скупштине општине. Опозиција је од фебруара упорно тражила да се на дневни ред стави тачка смене директорице Центра за социјални рад и именује нови руководилац, подносећи захтeве за сазивање седница. Без успеха. Одборници су једни другима добацивали: олошу, фукаро, дериште, мајмуне, а било је исказаних намера да се „чупају уши“. А одлуке?

Прва од седам седница Скупштине општине у протеклој години одржана је средином фебруара, а сазвана је на захтев трећине одборника. Они су тражили да се покрене поступак смене директорице Центра за социјални рад Сабире Хаџиавдић јер је ухапшена због сумњи у коруптивне радње и спроведена у истражни затвор уз меру задржавања, а после неколико дана је пуштена. Показаће се да ће њено име бити најчешће спомињано на седницама током целе године, а одборници опозиције ће упорно током годинe захтевати сазивање седница како би се она сменила. На тој седници председавајућа је удаљила одборника И. Шантића и члана Општинског већа М.Гачевића јер су се један другоме обраћали са „олошу“ и „фукаро“. Био је то почетак вербалне „канонаде“ која ће бити карактеристична за готово све седнице током 2019.године. На овој ће се стићи и до Алда Мора, парадржаве, параполиције и паратужилаштва. О томе ће говорити члан Општинског већа С.Хајдаревић у оквиру исказивања правничких знања присутних. Била је то врхунска забава пред камерама. У сенци је остала битна Одлука о изради плана детаљне регулације за две мини хидроцентрале и Статут општине. Два одборника Двери најавила су бојкот седница који значи „недавање легитимитета власти на локалном, покрајинском и државном нивоу“.

Ih O skupstini 1

И друга седница, крајем марта, заказана је и на захтев трећине одборника. Усвојена је Oдлука о новој мрежи образовних установа јер је угашена још једна матична школа. Овога пута она на Бабинама. Донета је Одлука о покретању поступка за отуђење неизграђеног грађевинског земљишта на Коловрату, па ће по почетној цени од 3000 динара по квадрату, крајем године бити купљено 5 плацева за ширење индустријске зоне. Иако су на дневном реду били планови рада за текућу годину, из неког разлога, одборници коалиционе већине су излазили за говорницу и хвалили извештаје о раду директора установа које се финансирају из буџета. Није споменуто да у Туристичкој организацији нема запослених туризмолога, а у Музеју ради само етнолог као стручно лице из ове области. Но, уочено је и да чим се спомене „халал сертификат“ настане „халак“. Уследило је „претресање“ хабитуса исламског човека, па смо чули по неколико десетина поновљену реч „шизофренија“, од оних који „халале“ „халал“, а упућену онима који „преиспитују“ халал намере.  Тражено је и тумачење да ли су вредне слике из легата Милешевске колоније дате на реверс Дому здравља у Винчи, зашто и да ли су враћене? Стварно, да ли су?!

14896f5bc1add5aeb87e3fb764f872a1 XL

Већина у Скупштини општине није прихватила захтев опозиције да се спроведе правоснажна пресуда Апелационог суда и смени директорица Центра за социјални рад овога пута јер не испуњава услове, те да се именује нови директор. Опозиција прети да ће тражити кривичну одговорност председника општине и председнице Скупштине општине. Председник општине Драгољуб Зиндовић се оградио јер то „није његова надлежност“. Да је све на Скупштини општине. Још је додао да су познате пресуде које нису могле да се изврше или нису правичне. У жељи да упути лаике, члан Општинског већа С.Хајдаревић је објаснио да има и ванредни правни лек кроз који се отклањају судске грешке. Неки од одборничких лаика, који су сада у опозицији, казали су правнику Хајдаревићу да ванредни правни лек не одлаже извршење пресуде. Тако је „право“ претресено са свих страна. И.Фазлић је испред одборничке групе СДА предложио да се позове Општински јавни правобранилац, а да би било најбоље да директорица поднесе оставку, те да ће они при гласању бити уздржани.

РОКОВИ, ЗАХТЕВИ, ИЗВЕШТАЈИ, ОСТАВКА

Само два дана пре истека законског рока, заказана је крајем јуна трећа седница Скупштине општине са чак 32 тачке дневног реда. Опозиција је захтевала да се у дневни ред уврсте четири њихова предлога (изградња моста у Шарампову, Стањевине, разрешење директорице Центра за социјални рад и именовање новог директора и активности власти у сусрет обележавању 8 векова Манастира Милешеве.). Коалициона већина је прихватила да се прича о Стањевинама и мосту, нису прошле друге две тачке и опозиција је бојкотовала седницу као што је то и најавила.

90b099de27185a950237991ff2a3ceff XL

То је била убедљиво најкраћа седница Скуштине општине јер су за само 4 сата „отаљане“ 32 тачке. Осим одборника Б. Бегановића, остали су имали само речи хвале и све саме похвале, ма о чему било речи, а говорили су углавном чланови Општинског већа. Члан Општинског већа М.Гачевић се „јавно захвалио“ директорици Центра за социјални рад Хаџиавдић на „упорности и издржљивости“ и нагласио да „ нам такви кадрови требају“. Одборник Б.Бегановић је, пак, упутио директорици реченицу да „нема смисла да буде директор јер је закон закон, а госпођа Стана Марковић може да одговара због вас“. Пошто је у негативној конотацији споменуо одборника С.Тандира, овај је упозорио председавајућу да није опоменула Бегановића, а потом се обратио одборнику речима:“Уши ћу ти ишчупати...“. Бегановић је већ устао са реченицом „Хајде“, али инцидент је изостао.

Први пут пред одборнике једног сазива стигао је Извештај о раду Скупштине општине и то за период од конституисања(2016) па до априла 2019. године. Нико о њему није рекао ни речи, па је остало „самооцењивање“ у извештају да је Скупштина општине радила „врло ефикасно“.

20190722 100355

Месец дана касније заказано је и четврта седница, опет на захтев 14 одборника опозиције. У сали је било само 7 одборника опозиције, нико од одборника коалиоционе већине. Опозиција је предложила поново четири тачке(Стањевине, колико кошта пут Коловрат-Сељашница, разрешење директорице Центра за социјални рад на основу правоснажне пресуде Апелационог суда , те шта власт чини идући у сусрет обележавању 8 векова Милешеве). С. Марковић , као председавајућа, казала је да је „неозбољно“ што нису дошли чак ни сви опозициони одборници који су тражили сазивање седнице, те да све то кошта. Опозициони одборници су сматрали да је „неозбољно“ и „неодговорно“што нису дошли одборници на заказану седницу јер за то примају плату. Испоставило се да се наредна седница не може одржати док се ова заказана ипак не одржи, па је у септембру поново заказана са истим дневним редом. Одборници коалиционе већине су овога пута дошли али нису изгласали дневни ред. Седница је тиме, по тумачењу власти „одржана“ и „завршена“, а по тумачењу опозиције „није одржана јер ако није утврђен дневни ред самим тим није ни одржана“. Може да бидне, не мора да значи јер дан касније сазвана је седница по хитном поступку, само да би се усвојио ребаланс буџета и то пола сата јер нико од одборника већине није рекао ни једну реч, а опозиција је напустила седницу називајући је „лакрдијом“. На претпоследњој седницу у 2019. очекивала се садржајна дискусија због разматрања остваривања буџета. Али није, иако је речено да се приходовало углавном у складу са планом или са 66,89 одсто али да расходи нису пратили ту динамику јер су реализовани са свега 48, 3 одсто у односу на план. Тек је опозиција рекла „по коју“. Е. Хоџић је указао да је за капиталне инвестиције уложено само 83 милиона динара али од тога чак 74,5 милиона у пут Коловрат-Сељашница. Истакао је да је из буџетских резерви издвојено додатних 20 милиона динара за изгубљене судске спорове уз 60 милиона који су буџетски планирана средства за исте намене, што је много. О раду извршне власти и чланова Општинског већа, одлукама које доносе из своје ингеренције, а које остају далеко од јавности, ни речи.

20191224 124508

Председница Скупштине оштине поднела је усмену оставку „из личних разлога“ па је на последњем децембарском заседању Марко Свичевић изабран за председника. Оно што је интересантно је да је Одлука о буџету за 2020.годину стављена међу последње течке. Општинска власт се бори озбиљно за реализацијом планираног, те се неутрошена средства, која се преносе, увећавају( достигла су 120 милиона динара). Опозиција није одустајала од предлагања да се на дневни ред стави разрешење директорице Центра за социјални рад. Тачка никада није „заживела“ али је директорица чије је име највише спомињано за говорницом током 2019. предложена (и изабрана) за сектретара Изборне комисије у сталном сазиву. Одборници опозиције, рекли да то може да „дискредитује рад изборне комисије“ те да се још није догодило да секретар буде неко ван Општинске управе што „није добро јер може да указује на лоше намере“. Реаговао је члан Општинског већа З.Садовић који „не може да верује да су одбоници и судије и тужиоци“ па питао „ у чему је проблем“ јер уколико Сабира Хаџиавдић, како рече, буде у међувремену „правоснажно осуђена, сменићемо је“. С. Тандир је нагласио да је „по дубоком убеђењу, Сабира најквалитетнији кадар“ и да је то интерес те странке (СПП). Одборник Б.Бегановић, пак, сматра да је она „особа погодна за манипулацију“ јер је „под судском истрагом“.Ни на последњој седници није изостало међусобно „чашћавање“ појединаца (И.Шантић, С.Тандир) овога пута са „дериште“ и „мајмуне“.

Како јавност на све ово реагује? Па, траже се „пикантерије“ а о одлукама које су далекосежне нико не збори јер је мало ко и упућен у њих. Ако је јавност таква, онда је сасвим јасно да је оним појединцима који су у прилици да одлучују „поље деловања“ у свим правцима широко отворено. Последице? Видимо ли их?

Индира Хаџагић

 

 

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jul 2020
npusčps
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

5051169
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
2324
3778
16905
9458
134040
5051169

Vaš IP: 3.235.239.156
2020-07-03 17:46