Седница Скупштине општине: ОД „МАЈМУНА“ ДО „БАБЕ КУРАНЕ“

  25 decembar 2019

То су речи које су одборници јавно упућивали за говорницом у атмосфери која је личила на предизборни скуп. Усвојен буџет општине за 2020.годину од милијарду и 330 милиона динара. Марко Свичевић изабран за новог председника Скупштине општине.

Двадесет седма седница Скупштине општине почела је у уторак, 24. децембра уобичајеним допунама днавеног реда. Одборник Б.Бегановић је као и претходних седница тражио да се на дневни ред уврсти тачка „непоштене и незаконите радње у општини“. Није прошло. Као што нису прошли ни предлози опозициних одборника. Но, добацивања су већ дуго манир, па је на реаговање одборника И.Шантића (СДП) упућено одборнику С.Тандиру (СПП) који је био за говорницом да му не говори „он“ уз додатак „дериште једно“, овај с говорнице њему одговорио са „мајмуне један“. Уношење „фејс ту фејс“ били су спремни да „прекрате“ други одборници. Није било потребе. Чинило се да нико никог није увредио јер никоме није изречена дисциплинска мера. Прешло се на избор председника Скупштине општине јер је на прошлом заседању Стана Марковић дала усмену оставку на ту функцију, из личних разлога. На предлог 17 одборника, за новог председника изабран је тајним гласањем одборник СНС, Марко Свичевић, тридесет трогодишњи специјалиста примењене економије, запослен у Управи царина. Томе је претходило и увек присутно подсећање „оних што су били на власти“ како су и шта радили, у чему предњачи са папирима из џепа увек спремни члан Општинског већа Милан Гачевић. Они који су сада у опозицији, враћали су оне који су сада на власти у време садашње и како и шта чине када чине.

20191224 124508

Потом је могла да почне и расправа по тачкама дневног реда. У „цугу“. То ће рећи да су се само „листала“ али само „нека“ имена смењених и новоименованих по одборима, саветима и комисијама. Тако су одборници опозиције питали зашто се смењује члан Управног одбора Дома културе Драго Попадић, члан СНС ( Е.Хоџић ,СДП) без образложења и још питао да ли је то зато што није подржао захтев Општинског већа да као члан Управног одбора гласа да Дом културе пребаци паре Бошњачкој културној заједници, што није, како истакну Хоџић, уопште у ингеренцији Управног одбора. И председник општине Д.Зиндовић и заменик С.Кијановић и одборници СНС су одбацили такве претпоставке и нагласили да је право странака да предлажу али и мењају своје чланове уколико им је то у интересу. Потом је дошао на ред предлог да се за секретара Изборне комисије у сталном саставу именује Сабира Хаџиавдић, уместо Аземине Козице. Подсетило је да се против директорице Центра за социјални рад Хаџиавдић води истражни поступак због кривичног дела корупције и да он није окончан, те још једном затражили да се споводе одлука Апелационог суда којом је потврђено да Хаџиавдић не испуњава услове да буде на челу споменуте установе и то још од фебруара ове године. Предлог да она буде секретар Изборне комисије, сматрају одборници опозиције, може да „дискредитује рад изборне комисије“ те да се још није догодило да секретар буде неко ван Општинске управе што „није добро јер може да указује на лоше намере“. Реаговао је члан Општинског већа З.Садовић који „не може да верује да су одбоници и судије и тужиоци“ па питао „ у чему је проблем“ јер уколико Сабира Хаџиавдић, како рече, буде у међувремену „правоснажно осуђена, сменићемо је“. С. Тандир ( СПП) је нагласио да је „по дубоком убеђењу Сабира најквалитетнији кадар“ и да је то интерес те странке. Одборник Б.Бегановић, пак, сматра да је она „особа погодна за манипулацију“ јер је „под судском истрагом“.

Љ. Дробњак (СНС) истакао је да није доказана кривица директорице Центра за социјални рад и да је очигледно да иду избори па се „постављају позиције“ Он је још истакао да „није битна много школа, већ срце, рад на терену јер ако ме народ не воли, нема од тога ништа“. О осталим предложеним члановима Изборне комисије нико није рекао ни реч, чак нису ни имена прочитана. Усвојен је Акциони план за младе до 2022.године. Биће низ мера. За њихов останак. Одборници су прихватили и концесиони акт о обављању превоза путника који подразумева приватно-јавно партнерство и концесију на десет година. Звонку Мандићу је продужено в.д.стање на месту директора Музеја.

И НА КРАЈУ БУЏЕТ  

20191224 152242

Сасвим необично и несвакидашње, предлог Одлуке о буџету за 2020.годину , остављен је за крај ове седнице. Планирани приход је милијарду и 330 милиона динара. Образложио га је председник општине Драгољуб Зиндовић, истакнувши да буџетски корисници могу очекивати иста средсва као у претходној години. Нагласио је да већ дуже , као и друге општине, прати проблем реализације плана инвестиција. Позвао је све да се потруде да се реализују планиране инвестиције у изборној години и да је на садашњој власти да понуди добар оквир. Зиндовић сматра да се буџет ипак може назвати „инвестиционим“ јер је преко 52 одсто средстава намењено управо инвестицијама. Не може се рећи да није и социјални, нагласио је Зиндовић, јер је за разна социјална давања намењено преко 50 милиона динара. Подсетио је да улагања не треба посматрати само кроз буџетска средства јер се из других извора сливају у ову општину милионске инвестиције (мост у Шарампову, обалоутврда, пут Коловрат-Сељашница).

-Нисам задовољан са степеном реализације али јесам што смо започели важне пројекте и што нисмо имали промашених инвестиција“, истакао је председник општине Драгољуб Зиндовић.

Е.Хоџић (СДП) није имао исту перцепцију предлога буџета. Он је истакао да није никако добро што се у 2020.годину преноси 120 милиона неутрошених средстава. Он је планирани буџет окарактерисао као „предизборни“ и да је „обмана грађана“ јер неутрошена средства нису показатељ доброг рада. Напоменуо је да је 26 ставки везаних за капиталне инвестиције у 2020. пренето из 2019.године, а питао је и шта се може урадити за 75 милиона предвиђених за 106 путних праваца. Сматра да је „неразумно, нереално и неодговорно“ толико улагање у пут Коловрат-Сељашница. И. Фазлић (СДА) је питао коалиционе партнере у власти да ли треба издвајати „толико „ за „информисање и културу“: Он „мисли“ да је „корисније „ да се део средстава усмери у „пољопривреду“. Није рекао да ли је поднео амандман. И Р.Ровчанин (ДПС) је изнео свој предлог коалиционим партнерима са којима је у власти да би он део од „иформисања“ дао за припреме Армина Синанчевића. Није рекао да ли је поднео амандман.

Одборник В.Томашевић је оценио понашање скупштинске већине као „еуфорично“ те да грађани добијају буџет какав нису имали. Он је исказао „бојазан“ да остатак Србије не чује за „овакав буџет“ јер онда „има да нагрну“.Придружио се“ жељама и поздравима“, како рече, те „честита овај феноменални буџет и благостање“. Он се „посебно захвалио“ и „тетка Мици, видовитој Зорки и баби Курани“ које су дале допринос. Потом је казао да „иступа из одборничке групе ДСС-СРС.

Одборница Стана Марковић је обавестила Скупштину опшине да даје оставку и на место одборника СНС.

Пре гласања, опозициони одборници(осим Д.Милановић из СРС) напустили су салу. Буџет и све остале предлоге који су били на дневном реду, усвојила је коалициона већина.

Индира Хаџагић

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

april 2020
npusčps
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4694399
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1821
4129
16111
41904
151646
4694399

Vaš IP: 3.231.220.139
2020-04-09 13:04