МЗ Јабука: ПУНО КУЋА, МАЛО ЉУДИ

  23 decembar 2019

Снабдевање водом и струјом, као и дотрајала путна инфраструктура проблеми су које ова Месна заједница деценијама не успева да реши.

Месна заједница Јабука, некада је била пример сеоског подручја са развијеним туризмом. Смештајни капацитети, који су угостили на стотине хиљада ученика, туриста и излетника са подручја Југославије, данас се због вишегодишње небриге и сумњивих приватизационих “дилова“ налазе у рушевном стању.

Зграде које су некада чиниле сеоски центар, данас су зарасле и неупотребљиве. У сличном стању се већ низ година налази и путна, водоводна и електро инфраструктура, па није ни чудо што и поред доброг географског положаја, повољног не само за туризам, већ и за сточарство, млади ипак напуштају овај крај.

„Неколико година у назад на Јабуци је било активно удружење младих из овог краја. Они су организовано ишли у “мобе“ од комшије до комшије. Помагали су свима. Имали су своје просторије, изградили су спортске терене и тако даље. Било је ту оптимизма и жеље да се нешто промени да се заснује живот, али нису наишли на подршку оних који доносе одлуке и који се заклињу да је наша будућност у омладини“, каже нам таксиста Звездан Остојић, док нас вози према Јабуци.

На Јабуци сада живи око 450 становника. Углавном је реч о старијој популацији која се баве сточарством. Нешто их узгаја малине и хељду. Школу похађа седам ђака.

AR MZ FOTO 2

“Одлазе људи понајпре зато што се проблемима старим и више деценија не види крај. Вода је пре тридесетак година доведена из Орова до споменика Бошку Бухи, где се налазе базени за њено складиштење. Одатле се разводила ка засеоцима. Међутим, народ се из године у годину “на дивље“ прикључивао на ту мрежу. Сад су те цеви избушене ко' решето“, каже нам председник Месне заједнице, Драгоман Матовић.

Засеоци Доња и Горња Влака се снабдевају водом са изворишта. У другим деловима ове сеоске заједнице вода се допрема цистернама ЈКП “Лим“. Ове активности са по 4000 динара финансирају општина и мештани. И тако годинама.

“Најтеже је кад је сушна година као што је ова. Треба напојити стоку. На Јабуци има скоро хиљаду грла стоке, а ђе су људи“, каже Матовић и додаје:

“Претпрошле године на тендеру за водовод победила је фирма из Ужица. Они су добили око 6 милиона за тај пројекат. Дошли су копали, поставили цеви и затрпали, али нису спојили све. Предвиђено је да се другим тендером заврши започето. Иста фирма се јавила на другом тендеру, али је општини њена понуда била скупа. После се нико није јавио. Све је то крпљење. Нама треба водовод са пројектом о којем би касније Комунално водило бригу.“

Што се струје тиче ту је ситуација нешто боља.

“Један део сеоске мреже је још увек на дотрајалим дрвеним стубовима. Снег и јак ветар често праве прекиде напајања. Онда дођу екипе Електродистрибуције, отклоне квар, али нама остаје исти проблем. Бетонски стубови су постављени пре више од годину дана, а у Електродистрибуцији се налази самоносиви кабловски сноп намењен за нашу месну заједницу. Ишли смо на разговоре и добили усмена обећања да ће тај проблем бити решен, међутим ми ево дочекујемо још једну зиму са расклиманим дрвеним стубовима“, каже нам председник Месне заједнице Јабука.

AR MZ Jabuka foto 6

Проблем који мучи готово све сеоске заједнице на простору наше општине важи и за Јабуку. Наравно, реч је о путној инфраструктури. Најсликовитији пример јесте пут који повезује Јабуку са Бабинама. Толико је изрован да се аутомобили, у делу на којем се назире да је некад био асфалт, крећу по тротоару како би заобишли рупе. Пут је у изузетно лошем стању јер се њиме, кажу,крећу велики камиони натоварени балванима. За поправку пута код Пионирског дома, на тендер се јавила једна фирма. Међутим они су одустали од посла јер се власник предомислио. Чека се други тендер.

А онда се укаже некадашњи туристички и административни центар Јабуке, који обухвата Пионирски дом, оделење музеја, зграду поште, зграду некадашње задруге, мотелски комплекс са депадансима и тако даље, и онда вас обузме језа. Нешто се урушило, а нешто тек треба да се уруши. Запуштено и затрпано смећем. Невероватан немар. Све што је остало од јаб учког туристичког потенција.

А.Р.

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

april 2020
npusčps
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4693920
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1342
4129
15632
41425
151646
4693920

Vaš IP: 3.231.220.139
2020-04-09 11:22