ПОЉОПРИВРЕДА У СВЕТЛУ СУБВЕНЦИЈА: СТО ОВАЦА, ТРИСТА ЈАГАЊАЦА

  09 decembar 2019

„Наша стратегија је управо била да се што више сточара оспособи за државне субвенције путем набавке уматичених грла. Са 250 уматичених оваца од пре три године овај број је сада порастао на скоро 2000, на шта смо поносни, каже Небојша Жунић, члан ОВ задужен за пољопривреду.

За разлику од многих области које се финансирају буџетским новцем и у којима током године нису у целости реализовани пројекти нити утрошен издвојени новац, пољопривреда је једна од успешнијих. Истина, ни овде нису сва планирана средства потпуно утрошена што не значи да у овој области није реализована већина „задатака“.

Рад са пољопривредним произвођачима није ни мало лак, каже Небојша Жунић, члан Општинског већа који је задужен за праћење и реализацију свих активнсти које се односе на пољопривреду. Он наводи да је препрека на том путу много, пољопривредници су целодневно ангажовани на својим газдинствима и „расути“ по целој општини, тако да није лако информисати их о свим могућностима које им нуде општина и држава. С друге стране и када се у томе успе неопходна им је свака подршка надлежне службе да би конкурисали за средства, практично од попуњавања до ковертирања углавном типизираних формулара и образаца.

„Изложбе стоке и сајмови пољопривреде су за нас веома драгоцени, истиче Небојша Жунић. Осим што нам служе да остваримо увид у стварно стање на терену то је изврсна прилика да у непосредном контакту произвођаче упознамо са мерама које локалне власти и министарство предузимају на унапређењу пољопривреде. Тако се стиче и међусобно поверење. У том смислу треба упутити све похвале на рад запослених у Служби за пољопривреду, Ифету Хамзићу и Снежи Дивац, који годишње са пољопривредницима размене на хиљаде консултација, упутстава и савета.“

Према његовим речима, ове године општина је за пољопривреду издвојила 27 милиона динара а импресивни су подаци о броју пољопривредника који су добили средства по основу субвенција за узгајање расних грла крава и оваца, уматичавање истих, вештачку оплодњу, набавку механизације, награде за најбоље „однеговану“ краву, овцу, козу...

„Током године, општина је издвојила укупно 11 милиона динара за субвенционисање сточара у набавци расних грла крупне стоке тако да је укупно набављено 60 јуница и 106 грла приплодних јагњади.Буквално су сви сточари који су се одазвали овом јавном позиву добили субвенције тако да им је из буџета враћено 80 одсто средстава која су уложили у поправљање расног састава стоке. То Пријепоље сврстава у ред општина које су највише уложиле у овај вид помоћи пољопривредницима не само у окружењу већ и шире, наводи Небојша Жунић.

„Пољопривредницима који су набавили машине, механизацију и пољопривредну опрему помогли смо субвенцијом у укупном износу од 2 милиона динара. Поднета су 62 захтева и сви су позитивно решени. Укупно је 18 сточара набавило опрему за мужу, 13 пчелара је искористило прилику да обезбеди опрему за свој рад, 18 воћара и повртара купило је опрему за заштиту биља а њих 13 системе за наводњавање. У овом делу смо субвенционисали 65 одсто њихових улагања.“

ГЛАВНИ „РЕЗЕРВОАР“ ЗА СУБВЕНЦИЈЕ У ДРЖАВНОЈ КАСИ

Пре неколико година, тачније 2016. године, подвлачи Небојша Жунић, на територији општине било је само 250 уматичених оваца. Овај податак је био поражавајући јер он говори да се уопште није водило рачуна о расном саставу оваца. Захваљујући сталној едукацију узгајивача, саветима службе и на крају субвенцијама општине и ресорног министарства данас се Пријепоље може похвалити да располаже са 1500 до 2000 уматичених оваца.

„Трудили смо се да сељака упутимо не само у предности уматичавања већ и на изворе субвенција а главни „резервоар“ субвенција је Министарство пољопривреде које даје 7000 за сваку уматичену овцу и 25000 динара за сваку уматичену јуницу. Општина је са своје стране учествовала у субвенционисању набавке преко 600 грла оваца. Мада издвајамо највише средстава у региону за ове намене, то су ипак скромна средства, каже Небојша Жунић, поткрепљујући ову причу податком да ће ове године стотинак јагњади, преко Рб броја „доћи“ на субвенције. Већ следеће године биће преко 500 грла.

„Наша стратегија је управо била да се што више сточара оспособи за државне субвенције и то директном набавком уматичених јагњади и уматичавањем преко Рб броја, што значи да је то потомство уматичених оваца које је „сазрело“ за нову субвенцију. Плодови наше стратегије су коначно видљиви и на то смо поносни јер ће сто уматичених оваца временом, као у песми, дати триста јагањаца, који стижу на субвенцију. Мислим да су произвођачи коначно схватили ту благодет јер је све више оних који се озбиљно баве сточарством“.

Овде се прича о активности општинске Службе за пољопривреду не завршава. Да Служба ослушкује потребе и активно се укључује у живот свих оних произвођача који желе да живе од свог рада и плодова које убирају на свом пољопривредном газдинству говори и следећи податак. Наиме, од наредне године произвођаче „чека“ још један вид помоћи.

„Током реализације пројекта „Поралист“ сазнали смо да није мало оних, углавном жена, који на свом газдинству желе да да се баве и активностима које се односе на прераду воћа и поврћа. Зато ћемо у оквиру субвенција за набавку механизације отворити нову ставку а то је набавка машина и опреме за прераду воћа и поврћа, лековитог, ароматичног и зачинског биља. Желимо да подстакнемо власнике газдинстава да на свом имању праве сокове, џемове, ајваре, плантажно гаје лековито, зачинско и остало биље. У разговорима са њима сазнали смо да су им потребни апарати за стерилизацију, дупликатори, калибратори за сортирање воћа и поврћа, сушаре, вакумирке за рецимо паковање киселог купуса и слично. Реч је о скупој опреми коју је тешко набавити без неке врсте субвенције. Зато желимо да им помогнемо и подстакнемо их на овај вид делатности, да коначно и жене које се цео живот баве тим пословима могу нешто да уприходују производећи здраву храну. Услови за субвенције биће исти као и за набавку механизације и ту нећемо правити разлике између њих и осталих произвођача, изричит је Небојша Жунић.

У овој години за набавку механизације из буџета је издвојено укупно 2 милиона динара. Са исто толико новца буџетирано је учешће општине Пријепоље у пројекту помоћи младим пољопривредним произвођачима са Дивац фондацијом, где је социјални критеријум био одлучујући.

„Око 2,5 милиона динара издвојили смо и реализовали ове године на име регреса за вештачко осемењавање које је искористило око 500 до 600 сточара а издвојили смо и 1,5 милиона динара за награде сточарима за набоља грла крупне стоке, организовање сајма пољопривреде, ућешће на сајмовима ван Пријепоља где они могу да виде како се ради у држави, где размењују искуства и стичу нова сазнања...“

Жунић „признаје“ да у овој години није реализовано 2,1 милиона динара намењених за пољопривреду и то у делу који се односио на инвестирање у атарске путеве, који су за сељака изузетно важни. Средства, каже Жунић, неће пропасти, биће пренета у наредну пословну годину.

„Сада када смо направили неке позитивне помаке, потрудићемо се да за пољопривреду буде више средстава у идућој години како бисмо могли да „повучемо“ још више новца из ресорног министарства за добробит домаћих пољопривредника“, каже на крају Небојша Жунић, члан општинског већа.

М.Ц.

Memnuna Cmiljanović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jun 2020
npusčps
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4912565
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
777
4117
4894
4894
131342
4912565

Vaš IP: 34.231.21.83
2020-06-02 06:48