Јавна расправа о Нацрту буџета: ПУТЕВЕ,ПУТЕВЕ, ПУТЕВЕ ДАЈТЕ

  05 decembar 2019

У присуству свега двадесетак грађана, махом из неколико месних заједница које траже путеве, не би се могло рећи да се водила јавна расправа адекватна најважнијем општинском документу или је свима свеједно како ће власт располагати са буџетским милијардама динара

Одељење за буџет и финансије Општинске управе организовало је, сходно законским обавезама, јавну расправу о Нацрту буџета општине Пријепоље за 2020.годину. Заинтересовани грађани могли су од 20. новембра да се упознају са најважнијим годишњим документом сваке локалне самоуправе и да до данас упуте сугестије и предлоге.

Данас је одржан јавни састанак који је омогућавао да се грађани укључе у расправу, чују од представника Општинске управе образложња предлога датих у нацртима.

20191205 100905

У сали се окупило једва двадесетак грађана, махом из неколико месних заједница које имају нерешене проблеме са путевима. Група грађана из Избичња већ годинама пита коме припадају јер је пут Љупча- Тоци у веома лошем стању и отежава им свакодневни живот а не налази се у плану за издвајање средстава којима би се барем направио пројекат санације у 2020.години. Ништа мања мука окупила је и неколико представника села која су око старог пута за Пљевља преко Савиног Лакта, односно Звијезда, Сељана, Чаушевића и Рикаваца. Пут је пре 40 година асфалтиран учешћем мештана али се последњих неколико година готово уопште не одржава и доспео је у стање које угрожава безбедност учесника у саобраћају. Рупе, одрони, растиње, указују на одсуство бриге, а зими се ни не одржава на предвиђен начин. Људи траже већ две године да тај пут нађе своје место међу онима за која су предвиђена средства за израду пројекта санације.

Ивање је годинама запостављено, сматрају грађани, а проблем канализације је најозбиљнији и ако се не реши, угрожава се здравље људи у овом великом приградском насељу које нема ни адекватног пута, ни расвете.

И Џурово има своје проблеме, пут се не чисти, зими је тешко а село још живи иако више нема ни школу, ни задружни дом, ни амбуланту. Већина се „саселила“ у Пријепоље али се куће одржавају, а пут је исти као пре 100 година.

И одборник Веско Зиндовић имао је предлог да се у буџету за 2020.годину предвиде средства за путне правце на подручју Мијана и Грачанице.

Милан Лучић је тражио да се издвоје средства, сходно законским актима, за одржавање историјских споменика на подручју општине јер су многи запуштени и нападнути дивљим депонијама.

Црвени крст је предложио да се из буџета определе средства како би ова организација купила возило.

Адмир Мушовић је исред Спортског савеза затражио да се повећају средства намењена спорту са 20 на 30 милиона динара.

Већина присутних исказала је незадовољство што у сали није било никога од представника оних који одлучују о приоритетима и парама, то јест чланова Општинског већа или барем представника одређених служби које евентуално располажу са подацима и чињеницама. Од представника Општинске управе, био је само Драгиша Ракоњац, руководилац Одељења за буџет и финансије и његова сарадница, као и секретар Скупштине општине.

Тако се отвара низ питања везаних за сврху оваквих јавних расправа. Грађани су апатични, немају ни воље, ни жеље да предлажу или критикују предложено како би утицали да се одреде реални приоритети у складу са потребама ове средине која сваке године остаје без неколико стотина житеља који се масовно исељавају. За шта се троше буџетске паре, ко доноси одлуке, којим појединцима, политичким групама или претендентима на функције то одговара и по чијој мери се кроје инвестициони планови, програми који се финансирају, којим удружењима се дају средства и за које резултате-све то отаје далеко од јавности и јавне речи грађана.

А паре са којима се располаже нису мале. Према Нацрту буџета за 2020.годину то је преко милијарду и 210 милиона динара. Без осталих дотација које стужу за реализацију појединих пројеката са нивоа државе. А ако нема пројеката, нема ни инвестиција. Само за пројекте планирано је 40 милиона динара за 2020.

Осим путева, нико као да више ништа не тражи и ништа никоме није потребно. И ако је тако, то је огледало Пријепоља данас. То је „стваран свет око нас“. Само, путеви су били и остали једина изборна „удица“ на коју се већ деценијама „пецају“ овдашњи гласачи и бирачи.

И.Хаџагић

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jul 2020
npusčps
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

5084668
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1468
6051
24472
42957
134040
5084668

Vaš IP: 18.232.188.89
2020-07-10 06:12