MZ Kosatica: PUT ZNAČI DA SE SELO NE UGASI

  27 novembar 2019

Asfaltiranje puta sa 7 miliona dinara u potpunosti finansirala opština Prijepolje.

Brdsko – planinska Mesna zajednica Kosatica svakog proleća ima problem sa ionako teško prohodnim makadamskim putem. Tokom zime Kosatica često ostane zavejana i nedostupna, a kada se sneg otopi, bujične vode znaju oštetiti jedini putni pravac koji ovu seosku zajednicu spaja sa urbanim delom opštine Prijepolje.

Proletos su se meštani organizovali u Udruženje građana Kosatica i u saradnji sa lokalnom samoupravom sanirali 7 kilometara makadamskog puta. Ovu aprilsku “mobu” pomogla je lokalna privreda i Šumsko gazdinstvo tako što su posudili potrebnu mehanizaciju. Tom prilikom, kao i mnogo puta do tad, meštanima je obećano da će se iz budžeta opštine obezbediti sredstva za nastavak asfaltiranja tog putnog pravca.

Krajem oktobra, na područje ove seoske zajednice, stigle su građevinske mašine firme “Složna braća” iz Nove Varoši. Asfaltiranje puta sa 7 miliona dinara u potpunosti je finansirala opština Prijepolje. Radovima je obuhvaćena deonica od oko jednog kilometra puta koji prolazi kroz ovu Mesnu zajednicu. Novim kilometrom asfalta biće olakšano predstojeće zimsko održavanje ovog putnog pravca. Na potezu na kojem je postavljen, živi oko 80 od ukupno 150 domaćinstava ove, u Srbiji najveće planinske Mesne zajednice.

Asfaltni put će poljoprivrednim proizvođačima olakšati plasman proizvoda na tržište opštine, ali i šire. Kostica ima oko 500.000 zasada maline pa će prohodniji put olakšati otkup ovog voća. Meštani se nadaju da bi se rešavanjem putne infarstrukture možda neko od mladih odlučio na povratak.

“Poslužilo nas je lepo vreme tako da su radovi trajali 3 – 4 dana”, kaže predsednik Saveta MZ Kosatica Goran Lovović i dodaje:

“Naš cilje je da asfaltom presvučemo celu deonicu do Vodene Poljane. Organizovali smo se u udruženje i prikupili sredstva u visini od oko 7000 eura. Nameravamo u novembru da sprovedemo još jednu akciju sanacije makadamskog puta, od šumarske kuće naniže, do ovog asfaltiranog dela. Dogovorili smo se sa Šumskim gazdinstvom da nam, kao i u aprilu, izađe u susret sa mehanizacijom. Put bi dobro došao izletnicima, planinarima i avanturistima, jer preko Kosatice i Vodene Poljane povezuje Mileševo sa Zlatarom, odnosno magistralnim putem Nova Varoš – Sjenica. Među meštanima postoje i neke ideje i planovi za razvoj seoskog turizma”, optimističan je Lovović.

Meštani Kosatice će tokom vikenda započeti sa planiranim radovima na deonici od Merica do Mileševa. Popunjavaće i “krpiti” rupe, praviće odvodne kanale duž puta. Pomoć u mehanizaciji i ljudstvu obećalo je Šumsko gazdinstvo. Dnevnice su obezbedili Kosaćani preko svog udruženja. Sve u svemu pripremaće put za zimski period i za neki budući asfalt.

“Radovi će potrajati možda i desetak dana. Okraćo’ je dan, hladno je i kišovito ali se nadamo da će do prvih snegova biti završeno sve što smo planirali”, kaže Lovović, i dodaje:

“ Veoma nam je važno da imamo prohodan i dobar put koji će se konstantno održavati kako bi ljudi i njihovi proizvodi imali bolju pokretljivost. Drumska infrastruktura je osnovni uslov za opstanak i razvoj naše Mesne zajednice.”

A.R.

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jun 2020
npusčps
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4916303
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
962
3553
8632
8632
131342
4916303

Vaš IP: 18.207.254.88
2020-06-03 06:39