Двадесет шесто заседање Скупштине општине: ИДЕ ДА БИДЕ

  19 novembar 2019

Одлуком о отуђењу грађевинског земљишта шири се индустријска зона. Буџетски расходи за девет месеци испод 50 одсто у односу на план. Порези на имовину се не мењају. Аљиновићи више нису матично подручје. Председница Скупштине општине Стана Марковић поднела оставку „из личних разлога“.

Опозиција је имала предлоге за допуну дневног реда али нису усвојени ни на овој, двадесет шестој седници која је имала тринаест тачака које је Скупштина општине усвојила на предлог председнице Стане Марковић. Донете су три одлуке како би се омогућило проширење индустријске зоне на Коловрату јер је сада сложенија процедура и захтева измену и плана генералне регулације. Током расправе, у којој су најбројнији били одборници СДП, споменут је значај индустријске зоне, улагања привредника али су представници садашње коалиционе власти нагласили да је индустријска зона требало да буде покретач привредног развоја и запошљавања, те се се спрема извештај колико је заиста људи запослено и да ли су уговори испоштовани јер су привредници тамо добили повољне услове за свој рад. Скупштина општине је у априлу донела одлуку да се спроведе поступак отуђења неизграђеног грађевинског земљишта и усвојеним одлукама на овој седници практично је омогућено потписивање уговора са онима који су понудили најбољу цену за земљиште на овом подручју. Чула су се већ уобичајена „тиха“ упозорења и инсинуације које би могле да се протумаче и као „предизборне претње“ јер се стално спомиње стављање на дневних ред „неких“ тачака које би могле компромитовати претходне политичке актере на власти али се то три године није и учинило, тако да би грађани (да су заинтересованији) могли поставити питање: а шта се то зна што они не би требало да јавно чују и какве су то наводно чак и незаконите радње обављане, те шта то крију папири и фиоке.

Усвајањем одговарајућих одлука, може се говорити и о припремљености општине за усвајање буџета за наредну годину јер је извесно да се порез на имовину неће мењати и да остаје исти као ове и прошле године.

После више деценија у Аљиновићима неће бити матичне службе. Процењено је да то није више рентабилно у датим околностима које тачно прописују услове за рад, те ће убудуће матична подручја бити Пријепоље и Бродарево. Тужно је било чути податак да је покривеност становништва у матичној служби у Аљиновићима била тек 1 одсто, односно да је уписано у књигу тек 6 умрлих и ни једно рођено за годину дана.

Тек девета тачка дневног реда била је извештај о планираним и оствареним приходима и расходима за девет овогодишњих месеци. Приходовало се углавном у складу са планом или са 66,89 одсто. Расходи нису пратили приходе јер су реализовани са свега 48, 3 одсто у односу на план. Приходи, са пренетих 109 милиона динара из прошле године, износили су за девет месеци 846 милиона динара (укупно за ову годину планирани буџет је милијарду и 268 милиона и 856 хиљада динара). У истом периоду остварени расходи су 614 милиона динара. Зашто је то тако, објаснио је председник општине Драгољу Зиндовић.

-Неке области су реализоване у великом проценту. То су пре свега субвенције, међу којима су оне за спорт и пољопривреду. Ипак, нећемо извршити буџет јер ће средства бити пренета у наредну годину као и претходне године.Највећи проблем остаје и даље реализација пројеката у оквиру путне инфраструктуре. Пролазе тендери без заинтересованих за путне правце. Кад се јаве извођачи, јављају се опструкције, заустављају радови. Јављају се понуђачи који имају најнижу цену и кад добију посао одустају јер је цена прениска. Недостаје и велики број радника. Ипак, овај проценат остварења расхода ће се побољшати до краја године јер се очекује завршетак свих радова на санацији и опремању зграде Општинске управе, казао је Зиндовић.

Е. Хоџић (СДП) је другачије протумачио разлоге за овако мали проценат извршења расхода током девет месеци ове године, сматрајући да баш то говори о раду локалне власти. Он је указао да је за капиталне инвестиције уложено само 83 милиона динара али од тога чак 74,5 милиона у пут Коловрат-Сељашница. Истакао је да је из буџетских резерви издвојено додатних 20 милиона динара за изгубљене судске спорове уз 60 милиона који су буџетски планирана средства за исте намене, што је много. За месне заједнице било је опредељено 18 милиона али је до сада утрошено само 8 милиона динара. Хоџић је потом прочитао цифре с којима располажу две много мање општине Прибој и Нова Варош и њихова улагања, односно дотације и коришћење фондова. Зиндовић је реплицирао наводећи да извештај не садржи оно што је стигло у нашу општину из других извора за бројне радове и пројекте.

О раду Општинског већа у прошлој години опет Е.Хоџић. Он сматра да је мало да рад извршне власти у једној години стане на само 3 и по странице, а да је Општинско веће одржало при том чак 47 седница. Но, о закључцима и одлукама које су донете мало се зна јер јавност не може да сазна ни преко сајта општине, а ни преко медија иако је издвојено 9 милиона за медијске пројекте, но свега 12 одсто тих средстава припало је локалним медијима.

Да је Општинска управа радила добро, сложила се и опозиција и још похвалила и извештај. Ипак, опозициони одборници нису задовољни јер нису добијали информације које су тражили иако је то законом обавезујуће. Но, оно на шта треба обратити пажњу је чињеница да нема запошљавања у јавним службама, а неповољна старосна структура радника у службама Општинске управе тражи стратешки прилаз проблему. Такође је истакнуто да су службе радиле у отежаним околностима, измештене ван зграде због њене адаптације. Примећено је да на седници није било ни начелнице која је дала оставку, ни в.д.начелника што није добро с обзиром на значај Општинске управе и те функције. Одборник И.Фазлић (СДА) указа да политичари морају признати да сносе кривицу због резултата рада појединих служби јер има притисака на раднике што отежава да раде свој посао професионално.

О раду ЈКП“Лим“ опет се чуло мноштво похвала, истакнута су улагања, тешкоће око организовања посла због немогућности запошљавања, остваривање планова и припремање пројеката са којима се конкурише за републичка и донаторска средства. У изгледу је изградња топлане на био масу.

А онда депонија и Стањевине. Ето прилике да се пред новинарима и пред јавношћу у директном преносу прозбори ко је шта радио, шта је могао, шта није, да се прећути оно што не одговара у припремама за изборне кампање. На жалост или на сву срећу, депоније више нису у надлежности локалних самоуправа. Динамику радова који су планирани и решавање проблема несанитарних депонија и изградњу нових регионалних депонија одређује Влада Србије и надлежно министарство. У Пријепољу је такво стање да свака власт мора добро да промисли колико је простора остало у Стањевинама и где ће смеће кад простора нестане.

А иде да биде, што би овдашњи рекли.

Индира Хаџагић

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jul 2020
npusčps
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

5073157
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
656
7954
12961
31446
134040
5073157

Vaš IP: 3.215.133.185
2020-07-08 05:37