Таксисти и Одлука о такси превозу: „ЦУРЕ“ РОКОВИ

  01 novembar 2019

Одлука, усвојена на седници Скупштине општине у јуну, усклађена је са изменама Закона о превозу путника, а најзначајнија измена односи се на лимитиран број такси возила у односу на број становника. Таксисти морају прилагодити своја возила новим прописима у новембру ове, односно следеће године. Пролонгиран рок за преузимање јенообразних кровних ознака.

Општинска управа је обавестила такси превознике да су дужни да продуже своје такси исправе и ускладе своје пословање са законским одредбама и општинском Одлуком о такси превозу до 6.новембра ове године. Уколико то не учине до назначеног рока, биће брисани из регистра. Уколико буду избрисани, на њихово место, могу конкурисати нови такси превозници према „листи чекања“ која се формира у складу са поменутим законским одредбама. Наиме, управо се најзначајније законске измене и односе на лимитиран број такси возила у односу на број становника. Тај број за пријепољску општину износи 185 субјеката који су регистровали ову делатност било као физичка или правна лица. Сви остали мораће да чекају на ред.

- Водиће се уредно листа чекања и свако ко је заинтересован, поднесе захтев, моћи ће да региструје делатност кад се „упразни“ место, односно кад неко одјави делатност. Сви који желе да се баве такси превозом мораће да испуњавају услове прописане законом и они су уграђени и у Одлуку о такси превозу. Сви који се баве такси превозом мораће да имају тачно одређене фирме и број регистрованог возила истакнуте на крову које ће бити једнообразне и које прописује општина. Ово је законом предвиђено јер су уочене злоупотребе, па они који имају на регистрационом таблицама ознаку да су таксисити и после одјаве фирме баве се овом делатношћу без истицања фирме на крову. Оно што је свакако значајно је да сви возачи морају имати квалификацију везану за ову професију и да су се бавили пословима возача најмање пет година, рекао нам је Станко Кијановић, заменик председника општине када смо разговарали на ову тему пре три месеца.

До карај овог месеца и Општинска управа је била у обавези да набави споменуте кровне ознаке које би таксисти требало да преузму до 1.новембра. За сада, рок је пролонгиран.

-Ми смо у обавези да распишемо јавну набавку како би могли да обезбедимо кровне ознаке које ће такси превозници преузети. Процедура је у току, рекао нам је в.д. начелника Општинске управе Белмир Мујезиновић.

Када ће моћи да преузму једнообразне кровне ознаке са називом и грбом општине и бројем такси возила, што је обавезујуће, таксисти ће бити накнадно обавештени. Кад одјављује делатност такси превозник је дужан да врати ову ознаку Општинској управи. До новембра наредне године морају да испуне још низ законских услова да би обављали ову делатност, па тако, на пример, морају сва такси возила имати и климу.

Важно је напоменути и ово:свако такси возило мора имати таксиметар и таксиста је дужан да га укључи на поласку. Тарифе су прописане. Старт до 22 сата је 30 динара, вожња по километру је 60 динара. Од 22 сата до 6 ујутру старт има исту цену али је вожња по километру 75 динара. Посебна тарифа важи за неасфалтиране путеве и за вожњу недељом и празницима. Тада вожња по километру износи 120 динара. Општинска управа издаје и оверава ценовник. Надзор обавља саобраћајни инспектор.

И.Хаџагић

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

septembar 2020
npusčps
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

5438036
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1199
2308
1199
113898
120971
5438036

Vaš IP: 3.231.167.166
2020-09-28 12:17