Sednica Skupštine opštine po hitnom postupku: REBALANS BUDŽETA ZA POLA SATA

  26 septembar 2019

Šta je bilo hitno da se sednica zakazuje samo dan posle sednice na kojoj odbornička većina nije izglasala dnevni red koji je predložila jedna trećina odbornika kroz zahtev za održavanje 24.sednice? Povećanje plata korisnicima budžeta, troškovi u obrazovanju za grejanje ali i povećanje prihoda u odnosu na budžetski plan za ovu godinu. Odbornici opozicije(osim SRS) izašli sa sednice. Odbornici većine prihvatili predlog rebalansa bez reči. Ko je plakao?

Samo dan posle okončanja dvadeset četvrte sednice koja je sazvana na zahtev jedne trećine odbornika i koja je završena tako što koaliciona većina nije usvojila dnevni red, predsedsenica Stana Markovć, na zahtev Opštinskog veća, zakazala je za 26. septembar po hitnom postupku dvadeset petu sednicu Skupštine opštine kako bi se usvojio predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu za ovu godinu. Sednica je zakazana za 15 sati, što do sada nije bila praksa.

Na početku sednice odbornici opozicije su kroz reklamiranje povrede Poslovnika upozorili predsednicu Markovović da prethodna sednica nije završena, pa tako nije mogla biti sazvana nova po hitnom postupku. Tvrde da se o dnevnom redu, u slučaju da odbornici traže zakazivanje sednice, ne glasa, već se o tačkama koje su oni predložili raspravlja, što se u ovom slučaju nije dogodilo. Sednica nije mogla početi ako nije utvrđen dnevni red, pa se tako nije mogla ni završiti. Takođe su istakli da ni zakazivanje ove, po hitnom postupku, nije u skladu sa zakonom jer su odbornici dobijali poziv sa materijalom u vremenu koje je manje od predviđenih 24 sata pre početka sednice.

Predsednica Skupštine opštine Stana Markovioć je kazala da je traženo tumačenje od Ministarstva za lokalnu samoupravu, te da su sve radnje bile u skladu sa zakonskim aktima.

Odbornici opozicije nisu prihvatili njeno tumačenje, sednica je nazvana „lakrdijom“, izrečena je i kvalifikacija „uništavanje Prijepolja“ te su napustili zasedanje (osim dva odbornika SRS).

Predsednik Skupštine opštine Dragoljub Zindović je obrazložio rebalans budžeta, ističući da je on „tehničke prirode“, da se donosi jer se povećavaju plate korisnicima budžeta u skladu sa odlukama Vlade Srbije (dečji vrtić, ustanove kulture, Opštinska uprava), izlazi se u susret zahtevima škola da im se povećaju sredstva za nabavku ogreva i zato što je jasno da neke stavke neće biti realizovane jer je kraj građevinske sezone. Saopštio je i jednu dobru vest, da se budžetski prihodi uvećavaju za 51 milion dinara u odnosu na planirane, te još jednu dobru vest da se budžet za devet mesec ostvaruje sa 85 odsto. Kazao je da su, iako je sednica sazvana po hitnom postupku, odbornci mogli da podnesu amandmane na predlog rebalansa ali da to niko nije učinio. Nije spomenuo da se opet uvećava iznos za plaćanje kazni u sporovima koje opština gubi, što je ugrađeno u rebalans budžeta, ali jeste da se 20 miliona dinara namenjenih seoskim vodovodima „prebacuje“ na druge stavke rashoda jer do kraja godine neće biti „tretirani“.

Odbornička većina nije tražila dodatna obrazloženja. Niko nije imao potrebu za diskusijom. Za manje od pola sata, usvojen je rebalans budžeta opštine „po hitnom postupku“.

Indira Hadžagić

ANTRFILE

KO JE PLAKAO?

Odbornik B.Beganovć (DPS) je pitao predsednicu Skupštine opštine Stanu Marković zašto je plakala prethodnog dana i zašto je plakala načelnica Opštinske uprave, iznoseći tvrdnju da je to zbog „torture“ predsednika opštine. Nije bilo odgovora.

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Bajramske čestitke

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

avgust 2020
npusčps
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

5222920
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
8326
3492
11818
19753
161456
5222920

Vaš IP: 34.200.243.114
2020-08-04 12:43