Ko je kriv? POMOR PASA

  26 avgust 2019

Užasni prizori mrtvih pasa po ulicama, posebno Vakufa, zgrozili su sve u subotu i nedelju. Niko od nadležnih ne zna šta se dogodilo!

Problem pasa lutalica već deceniju je jedan od glavnih komunalnih problema koje opština ne rešava. Čopori pasa se trkaju gradskim ulacama i plaše i veliko i malo, laju na bicikliste, napadaju motocikliste. Ali drakonska mera trovanja nije primenjivana godinama. Proteklog vikenda, građani Prijepolja su bili izloženi užasnim prizorima jer su po ulicama ležali mrtvi psi, očigledno otrovani. Najviše ih je bilo u Vakufu. Ko je naredio trovanje pasa, koje je unače zabranjeno i za to su predviđene kazne?

Enis Memišahović, direktor JKP“Lim“ je na godišnjem odmoru i nije upućen u ono šta se dogodilo. Zaprepašćen je, s gnušanjem odbija svaku mogućnst da je u to umešano JKP“Lim“.

Bolje upćen, po prirodi posla je Dževad Beganović, rukovodilac RJ „Komunalni objekti“ u JKP“Lim“. Na pitanje:“Ko je potrovao pse“, odgovara:

-Mi smo bili i sami zapanjeni u subotu. Mene je pozvao komunalni inspektor Mervin Poturak da uklonimo uginule pse sa ulice jer su njega građani zvali da ga obaveste. Morao sam da angažujem posebno radnika da obilazi grad i uklanja uginule pse. Pokušali smo da reagujemo koliko smo mogli brže jer vrućina je velika, a scene nisu ni malo prijatne.

Da li ima saznanja da je možda JKP“Lim“ umešano?

-To jednostavno nije moguće. Čuo sam svakakve glasine, svašta se piše po lokalnim portalima ali odgovorno tvrdim da mi nemamo nikakve veze s tim, ni na koji način nismo umešani. To niko u ovom preduzeću nije činio od kada sam ja ovde, a ovde sam 7-8 godina. Pozivali smo ranije beogradsko preduzeće koje ima ovlašćenja da skuplja i odvozi pse. Ja sam imao problem da organizujem preko vikenda ljude da uklone leševe pasa i onako nemam dovoljno ljudstva, kaže Beganović.

Mervin Poturak, komunalni inspektor takođe ne zna šta se dogodilo i ko je trovao pse po ulicama preko vikenda.

-Mene je u subotu zvalo više građana da me obavesti da uginuli psi leže na ulicama. Zato sam nazvao Beganovića u JKP“Lim“ da angažuje radnike da uklone leševe. Nisam pisao nikakav nalog, bilo je van radnog vremena, a komunalno je zaduženo za ovakve slučajeve, ono transportuje leševe uginulih životinja na ulicama i zakopava ih. Oni su zaista odmah reagovali iako je bio vikend, kaže Poturak.

A danas, da li se nešto zna, da li je neko podneo krivičnu prijavu policiji?

Komunalni inspektor o tome ne zna ništa.

Ništa ne zna ni zamenik predsednika opštine Stanko Kijanović. Nije bio tu i prvi put je čuo od dole potpisnog novinara. Bilo je to danas u 11 sati, kada sam ga pozvala tražeći informaciju ili neka saznanja o ovom gnusnom masovnom činu trovanja pasa po Prijepolju, što nije zabeleženo do sada.

Predsednik opštine Dragoljub Zindović je u Beogradu. Ni on ništa ne zna o trovanju pasa. Načelnica Opštinske uprave Sabira Hodžić ne radi danas.

Kako je moguće da neko potruje desetke pasa, da niko ne zna kako se to dogodilo, da nema saznanja da li su podnete prijave policiji, da neko truje po gradu, da svi „zatvore oči“ i da se čeka da zgražanje prođe?

Ko truje „tajno“ po gradu pse? Kome je to moglo pasti tek-tako na pamet? To je strogo zabranjeno i kažnjivo (ne)delo.

“Trovanje životinja je krivično delo. Predviđena kazna zatvora je do godinu dana”. Međutim, zna se da se pomenuta krivica teško dokazuje, pa je malo onih koje je ova kazna stigla. Da li se Prijepolje pridružilo neodgovornim sredinama koje svoje komunalne probleme rešavaju na neprimeren i nezakonit način? Trovanje pasa jeste znak za uzbunu. Tim pre što niko ne zna šta se dogodilo. Ko su tajanstvene spodobe koje očigledno samoinicijativno, iz ko zna kojih morbidnih pobuda, postavljaju otrovne mamce po Prijepolju?

Ozbiljna pitanja na koja se mora ozbiljno odgovoriti.

Indira Hadžagić

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jul 2020
npusčps
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

5114689
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1605
4507
18926
72978
134040
5114689

Vaš IP: 3.236.126.101
2020-07-16 06:17