ОСНОВНА МУЗИЧКА ШКОЛА: КАД КОСМОС ВИБРИРА У РИТМУ ОКТАВЕ

  30 jul 2019

Наши ученици воле ову школу и своје инструменте. Овде су јер то желе, јер у себи осећају ту бескрајну срећу коју музика изазива у њима, они су сањари, идеалисти, емотивци... они су јединствени“ каже директрица ОМШ, Драгана Томашевић.

Да ли је заиста у класичној музици скривена тајна космоса, као што је говорио Никола Тесла. Да ли је она уистину, одраз неког извора савршених идеја, мудрости, почетка и краја свега. Део виших енергија...

Како год било, тек неоспорни успеси правих следбеника класичне музике из Основне музичке школе у Пријепољу нисмо могли остати у сенци школског распуста без обзира што је Школа, која постоји и ради у континуитету више од 45 година, затворила врата када и све остале образовне установе. Поново ће, од септембра, из ње излазити музички надарена деца која ће своје школовање настављати даље у средњим школама и академијама, у земљи и ван ње, и можда наново потврђивати Теслину изјаву да Васељена вибрира у ритму октаве.

„Они, заиста, не престају да шаљу у свет позитивне вибрације“ , истиче с поносом директорица Драгана Томашевић:

„Не можемо да сакријемо задовољство стопроцентном пролазношћу наших ученика који одлуче да након основне упишу средњу музичку школу. Још се није десило да неко од њих „падне“ на пријемном. Напротив, многи од њих су завршили музичке академије и данас су успешни професори, пијанисти који преносе знање другој деци, имају своје наступе, концерте... Ове године добили смо и првог студента хармонике јер је наш ученик успео да упише Музичку академију за хармонику у Сарајеву и да у оштрој конкуренцији буде изабран међу пет најбољих који ће је похађати“, каже директорица Томашевић.

Стопама оних који су се изузетним квалитетом издвојили од осталих кренуло је прошле године још 20 ученика који су школи донели бројне дипломе са, регионалних, републичких и међународних такмичења.

MC Muzička škola 1 Dragana Tomašević

„Сваком успеху наших ученика се радујемо али протекла школска година је била изузетна. Девет наших ученика вратило се са такмичења са освојеним првим наградама, осам је донело дипломе о освојеној другој награди а десет о трећој, углавном наши пијанисти и хармоникаши. То речито говори о нашој школи с обзиром да се ради о престижним такмичењима и ограниченом броју ученика које уписујемо сваке године.

Прошле године наставу у Основној музичкој школи у Пријепољу похађало је укупно 68 ученика распоређених у три класе - клавир, хармоника и флаута а организована је и припремна наставу за 20 ученика од којих је 13 успело да се упише у први разред наредне школске године.

„Деца углавном воле клавир и ту се највише уписују, каже директорица Томашевић, присећајући се да је и сама као дете то желела када се уписивала у музичку школу“. Ипак се музички образовала у класи хармонике и због тога јој није жао јер је овај инструмент јако заволела.

„Наши ученици воле ову школу, воле инструменте које свирају, овде долазе из љубави, зато што у себи осећају ту бескрајну срећу коју музика изазива у њима, они су сањари, идеалисти, емотивци...једноставно су посебни. Зато у нашој школи нема проблема са дечјим несташлуцима, неоправданим изостанцима, вршњачким насиљем... Напротив, они сваки слободан тренутак користе да буду ту и мимо наставе, и по правилу су одлични ђаци и у редовној основној школи, одговорни и вредни“.

Ова школа је посебна и по томе што је њен рад максимално транспарентан. Два пута годишње, на полугодишту и на крају године, организују се отворени годишњи концерти тако да родитељи и сви грађани могу да прате рад и напредак ученика.

У школи се води рачуна о свему. О томе да распоред наставе буде прилагођен распопреду часова у основној школи како би деци остало што више простора да организују и своје слободно време. Атмосфера је пријатна, а комплетном утиску доприноси и то што је набављен нови школски намештај а оно што је најважније, нови, полуконцертни клавир и три хармонике.

„Свирање на полуконцертном клавиру је посебан угођај. Наши мали пијанисти су вежбали углавном на пијанину а велики број родитеља је деци обезбедио електричне клавире на којима вежбају код куће. Онда се, када оду на такмичења и први пут седну за концетрни клавир, веома изненаде. То изгледа као када после „фиће“ узмете волан мерцедеса. Неописива је разлика. То смо нашој деци обезбедили прошле године, захваљујући разумевању општинских структура које су нам поводом 45 година школе омогућили да набавимо овај полуконцертни клавир. Имамо одговарајуће просторије у којима свака два месеца можемо да организујемо и јавне часове које могу да прате сви“.

Нове хармонике су купљене средствима родитељског динара и донацијама, каже Драгана Томашевић.

„Набавили смо по једну хармонику за нашу школу и за оба издвојена одељења у Прибоју и Новој Вароши, јер функционишемо као матична школа од 2002. године. Сваки родитељски динар и донација су нам бескрајно драгоцени јер тим средствима штимујемо клавире, поправљамо инструменте и омогућавамо ученицима да раде у правим условима. Можда зато и нижемо успехе. И наставићемо, јер је ово посебна школа за ђаке које је природа обдарила бројним талентима“.

М.Ц.

Memnuna Cmiljanović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

septembar 2020
npusčps
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

5406205
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
761
5118
27980
82067
120971
5406205

Vaš IP: 34.205.93.2
2020-09-19 09:36