СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ ДАНА ОПШТИНЕ: БУДУЋНОСТ ПРИЈЕПОЉА ЈЕ У ЗАЈЕДНИШТВУ, ТОЛЕРАНЦИЈИ, СКЛАДУ И СУЖИВОТУ

  07 jul 2019

У протеклој години смо остварили добру сарадњу са републичким институцијама и међународним организацијама и реализовали значајне пројекте. Велики капитални пројекти у области путне инфраструктуре су још увек у фази реализације. Ту пре свега мислим на санацију и реконструкцију Шарамповског моста на Лиму и реконструкцију пута Коловрат-Сељашница-Слано Блато, рекао је председник општине Драгољуб Зиндовић на Свечаној академији поводом 7. јула, Дана општине Пријепоље.

Уз присуство бројних гостију данас је у великој сали Дома културе одржана Свечана седница поводом 7. јула, Дана општине Пријепоље. Поред представника локалне власти , јавних установа и организација, председника општина Златиборског округа као и суседних градова из Црне Горе, Свечаној седници су присуствовали Хенри Хубер, почасни грађанин општине Пријепоље, Бобан Перишић, начелник Златиборског управног округа, Зоран Деспотовић, посланик у Народној скупштини Републике Србије, представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја Школске управе у Ужицу, Његово преосвештенство епископ милешевски, Атанасије Ракита са својим свештенством, представници Исламске заједнице Мешихата у Пријепољу, као и награђени за резултате које су постигли у својим областима.

Након интонирања државне химне, Свечану седницу отворила је Стана Марковић, председница Скупштине општине и подсетила да Општина Пријепоље већ четири године свој дан обележава под овим датумом.

„Међу бројним одлукама и актима које је усвојила Скупштина је и Одлука о наградама општине Пријепоље. Користим ову прилику да свим награђеним честитам и пожелим успеха у раду, да им ова награда буде подстрек за чињење добрих дела у домену свог личног, професионалног и хуманитарног деловања“, рекла је Марковић и искористилу прилику да се захвали Хенрију Хуберу, почасном грађанину општине Пријепоље, који је посету искористио да уручи донацију вредну 100 хиљада динара Предшколској установи „Миша Цвијовић“.

Обраћајући се присутнима, председник општине Драгољуб Зиндовић  осврнуо се на историјске чињенице које указују да Пријепоље има богату историју и културу.

akademija zindo

„Подсећање на прошлост је обавеза и завет према нашим прецима, али и припрема за бољу и извеснију будућност. Пуне слободе, људска и грађанска права, верске слободе и равноправност морају бити начела свих људи. Ова генерација Пријепољаца је наследила добре мултиетничке, међунационалне и међуверске односе. Наша обавеза је да их развијамо и унапређујемо“, поручио је Драгољуб Зиндовић.

У свом обраћању Зиндовић је говорио и о реализованим пројектима али и активностима које су у плану актуелне власти у Пријепољу.

„У протеклој години смо остварили добру сарадњу са републичким институцијама и међународним организацијама и реализовали значајне пројекте. Велики капитални пројекти у области путне инфраструктуре су још увек у фази реализације. Ту пре свега мислим на санацију и реконструкцију Шарамповског моста на Лиму и реконструкцију пута Коловрат-Сељашница-Слано Блато. За мост у Шарампову су, Уредбом Владе Републике Србије, поново одобрена средства, сада у износу од 216.000.000 динара и очекујемо да ови веома сложени грађевински радови почну током лета. Велика и накнадно уочена оштећења условила су прекид радова, сложена и захтевна детаљна испитивања која су била услов за даљу реконструкцију. Радови на саобраћајници Коловрат – Сељашница се изводе на другој фази али ових дана очекујемо да крену радови и од новоизграђене прикључне раскрснице на магистрали ка Цркви   где је урађен пројекат раскрснице са кружним током“, рекао је Зиндовић и додао да су радови на изгрдањи уличне расвете као и санација водоводне и канализационе мреже у зони ове саобраћајнице у току а да се пројекат финансира средствима Министарства привреде, Путева Србије, Србијавода и општине Пријепоље.

Он је такође истакао да је коалициона власт у Пријепољу у протеклим годинама урадила много на унапређењу образовања, здравства, културе, пољопривреде, као и побољшању путне и комуналне инфраструктуре.

„Завршили смо важне пројекте у области водоснабдевања, водовод Луке. Коначно су у потпуности функционалне обе фазе и цео нови водовод, урађена је санација и реконструкција постројења за прераду пијаће воде на Сељашници, као и изградња водовода до резервоара на Јездовића коси, набављена три нова возила за потребе комуналног предузећа, обновљене и реконструисане све градске котларнице. Значајна средства општина је и прошлој години определила за побољшање здравствених услуга, а реализоване су све планиране активности у области образовања“, рекао је Зиндовић и највио нове инвестиције међу којима је израда пројекта реконструкције пута од Моста на улазу у Пријепоље до манастира Милешеве.

akademija huber

У име награђених присутним се обратио Хенри Хубер, бивши градоначелник општине Кениц, кантона Берн у Швајцарској, који је својим „уметничким, политичким и хуманитарним деловањема допринео развоју и афирмацији општине Пријепоље“, у годинама када је та  подршка општина била најпотребнија. У знак захвалности Хуберу је општина Пријепоље доделила  Јавно признање Почасног грађанина општине Пријепоље. Иначе, ово признање општина Пријепоље по први пут додељује ове године. 

„ Врло сам поносан што постајем почасни грађанин општине која  заузима изузетно место у мом животу. Знам да је то признање симболично, али оно за мене има непроцењиву вредност и представља један од најлепших поклона које сам примио у свом животу, рекао је Хубер.

„ Увек сам се дивио, миру, интелигенцији, љубазности људи из овог краја. Узајамно поштовање припадника различитих етничких конфесија ме изузетно импресионирала и управо је то био главни разлог мог ангажовања за бољу будућност Пријепоља. Након распада Југославије, људи су прошли кроз патњу, због дешавања на овим просторима а ви , овде у Пријепољу, успели сте да се одупрете насиљу и мржњи. Значајну улогу у томе свакако су одиграли бивши градоначелници Пријепоља, Радојко Петрић и Стеван Пурић. Када бих био у прилици да вам доделим медаљу на њој би писало „Борцима за мир“, рекао је Хенри Хубер.

Повеље, награде, захвалнице и новчане награде најзаслужнијим уручио је председник општине Драгољуб Зиндовић.

За посебан допринос друштвеном и привредном развоју oпштине награђени су Фондација „Ана и Владе Дивац“ из Београда и Турска развојна агенција за међународну помоћ и сарадњу ТИКА.

Награда је припала и др Мирку Васиљевићу, редовном професору на Правном факултету у Београду. Захвалница за изузетан допринос у области екологије припала је Владимиру Пушоњићу, а за „изузетан допринос у афирмацији и промовисању општине Пријепоље и пружању помоћи у реализацији пројекта реконструкције објеката Основне школе „Душан Томашевић“ Зифу Кајевићу из Турске. Захвалнице су уручене и Ферхату Хођају, власнику пекаре „Арена“, др Емедину Чичићу, за пружање помоћи грађанима Пријепоља у области здравствене заштите.

Новчана награда припала је Минели Халиловић за „учињено изразито хумано дело“, Емиру Хамзићу, за постигнуте резултате у области спорта, а за истакнут рад у области сточарства и пољопривреде новчана награда припала је Сеаду Бјелаку.

deca

Новчане награде подељене су и ђацима генерације основних и средњих школа. То су: Азра Хаџиавдић (ОШ „Владимир Перић Валтер“, Василије Васиљевић (ОШ „Милосав Стиковић“), Едвин Хамзић (ОШ „Свети Сава“), Теодора Пушица (ОШ „Светозар Марковић“), Аделиса Халиловић(ОШ“Михаило Баковић“), Мелиса Јусовић (ОШ“Душан Томашевић Ћирко“) и Никола Драгутиновић (ОШ „Бошко Буха“). Ђаци генерације средњих школа су: Надира Хурић (Пријепољска гимназија), Ивона Дучић (Техничка школа) и Анђела Голубовић (Економско-трговинска школа).

Свечана седница Скупштине општине завршена је пригодним забавним програмом .

J.B.                            

Jasmina Beganović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

avgust 2020
npusčps
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

5247752
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
265
2186
2451
44585
161456
5247752

Vaš IP: 18.204.55.168
2020-08-11 00:51