„Рекордна“ седница Скупштине општине:32 ТАЧКЕ ЗА 4 САТА

  26 jun 2019

Иако убедљиво најобимнијег дневног реда за три године рада овог сазива седница је једна од рекордно брзо завршених. Прихваћене две од четири тачке колико је предложила опозиција за допуну дневног реда али је резултат био напуштање седнице јер су одборници опозиције захтевали да на овом заседању буду све четири или ће бојковати рад Скупштине општине о чему ће обавестити надлежне инстанце. Без дискусија чак 20 тачака дневног реда. Похвале и захвале.

Заказана само два дана пре истека законског рока од три месеца за одржавање, у среду, 26.јуна је одржана двадесет трећа седница Скупштине општине, по много чему посебна. Прво због обимног дневног реда са чак 29 тачака које је предложила председница Стана Марковић. Опозиција је поднела четири предлога за допуну тражећи да сва четири буду уврштена у дневни ред овог заседања, а у противном најавила је бојкот рада Скупштине општине. Одборничка већина прихватила је две тачке (Информација о депонији Стањевине и Информација о наставку радова на шарамповском мосту). Прихваћен је и предлог Општинског већа да се разматра Програм пословања Регионалне санитарне депоније „Бањица“ за ову годину. Нису, пак, прихваћени предлози три одборника који су део коалиционе већине ( Б.Бегановић, Е.Бањица и Р.Ровчанин). Како није прихваћен предлог опозиције да се на дневном реду нађе и разрешење садашње директорице и именовање в.д.директора Центра за социјални рад , те инфрмација о активностима локалне власти поводом 800 година манастира Милешеве, опозиција је напустила седницу. Ипак, нису сви јер је одборница Дијана Милановић(СРС) остала у сали до краја заседања.

Ih 2

Тако је могла да почне расправа о чак 32 тачке дневног реда. Али ће се показати да одборничка већина „није планирала“ расправу. Скоро па ни по једној тачки. Осим одборника Бахрије Багановића, који је упућивао махом критике, оно неколико које је изашло за говорницу имало је само речи „хвале“ и „похвале“. Тако је време обилато било на располагању извршној власти. Наиме, говорили су председник општине и чланови Општинског већа. Резултирало је то једном од најефикаснијих и најкраћих седница Скупштине општине. Трајала је само 4 сата.

Иако је на дневном реду била тако важна тачка као што је завршни рачун буџета за 2018.годину, иако планирани расходи нису остварени, нико није питао ништа, а говорио је само председник општине Драгољуб Зиндовић. Нагласио је да расходи нису добро остварени јер су биле отежавајуће објективне околности, да је најмање реализовано оно што је планирано у оквиру инфраструктуре, да је било проблема са жалбама и тужбама али да се уштедело кад је реч о раду Скупштине општине, председника општине, Општинске управе, општинског већа. Назвао је то „рационалним уштедама“. Нико ништа није рекао о предлозима за јавна признања и награде које ће доделити ова општина појединцима и организацијама.Ипак, за њих, показаће се, неће гласати неки одборници. Ни речи није било о градском превозу. Иако део одборничке већине, одборник Р.Ровчанин је тражио да се још једном размотри Одлука о такси превозу, а седници је присуствовао и Хамлет Садовић као власник такси фирме, све је стало у образложење да је Одлука у складу са законом.Одлука о обављању делатности Зоохигијене и Одлука о димничарским услугама није коментарисана. Усвојене су и измене и допуне Пословника Скупштине општине без и једне дискусије. И измена Статута Музеја била је без појашњења. Обједињене три тачке везане за рад ЈКП“Лим“ допринеле су да јавност још једном чује о свему вредном што је урадило ово предузеће током претходне године, великим улагањима у водоснабдевање, пословању без губитака и први пут после више деценија набављањем средстава за рад из сопствених прихода. Енис Мемишаховић, директор овог поредузећа кога сви хвале, најавио је да има спремне пројекте вредне 70 милиона динара али да је потребно да их локална самоуправа и подржи како би се нашла средства. О раду Штаба за ванредне ситуације нико ни речи. Јесте о раду Дома здравља. Одборник Д.Попадић хвалио је рад сеоских амбуланти, а одборник И.Фазлић је указао на проблем недостатка лекара у Медицини рада што резултира гужвама и само једном сменом . Озбиљан проблем, рекло би се јер је и в.д. директора С.Поровић нагласио да недостаје 12 лекара и да су на граници. Остаје само апел онима који могу омогућити запошљавање нових лекара и медицинског особља.

Туристичка организација, по речима директора Н.Свичевића, радила је„коректно и сасвим довољно“, промовисала је наше туристичке вредности, отварање инфоцентра назвао је „капиталним делом“, најавио да ће се опет 2.маја ићи на уранак чим се уреди излетиште, а хоће. О раду Регионалне туристичке организације нико ништа. О раду и финансијским извештајима Музеја , Дома културе и Библиотеке у 2018. нико ни речи. Иако је одборник Е.Јејна питао директорицу да ли је за стално запослен социјални радник и да ли је испоштована процедура, није добио одговор, па ће га потражити кроз одборничко питање. Члан Општинског већа М.Гачевић „јавно се захвалио директорици на упорности и издржљивости“ и нагласио да „ нам такви кадрови требају“. Одборник Б.Бегановић је, пак, упутио директорици реченицу да „нема смисла да буде директор јер је закон закон, а госпођа Стана Марковић може да одговара због вас“. Пошто је у негативној конотацији споменуо одборника С.Тандира, овај је упозорио председавајућу да није опоменула Бегановића, а потом се обратио одборнику речима:“Уши ћу ти ишчупати...“. Бегановић је већ устао са реченицом „Хајде“, али инцидент је изостао.

ih

Похвале и захвале упућене су и директорици Дечје установе „Миша Цвијовић“, која је узвратила :“Хвала на речима захвалности“. Није било ни хвале ни захвале, ни једне речи о раду и плановима Црвеног крста. Разрешени су и именовани нови чланови школских одбора, Музеја, Дома културе а И.Фазлић је натукнуо да је његовој одборничкој групи (СДА) неприхватљиво да Регионална депонија Бањица у ствари постоји само на папиру, да се за њен рад издвајају средства али резултата нема и да је онда питање да ли треба именовати опет истог члана Скупштине испред наше општине као до сада, а то је Медо Мекић, те нагласио да ова одборничка група неће гласати за тај предлог.

Информација о Стањевинама и депонији предочена је без присуства опозиције уз нагласак да претходна власт није радила ништа за 12 година, да је ова све учинила да се проблем реши али да је сада за то искључиво надлежна Влада Србије и да према Уредби треба да се уради пројекат санације Стањевина, да се смеће вози у Нову Варош где је планирана изградња Регионалне трансфер станице, а потом да се одвози на депонију Дубоко. Председник општине Зиндовић је споменуо све досадашње покушаје ове локалне власти, предлоге за привремену локацију на којој би се градила трансфер станица од средстава које је понудила Влада Републике Словеније. М.Гачевић је споменуо „циркус опозиције“ која „само жели да се поново домогне власти“ и изјавио да „како ће бити играђен мост, тако ће бити и депонија“. Б.Бегановић је пак нагласио да за три године ништа није урађено. Члан Општинског већа З.Садовић је анализирао да нико од власти није до сада решио проблем, да је он прихватио да га решава и да то није лако, те да све остаје прича и обећања док се не реализује.

Одборница Д.Милановић, чији је предлог да се информација о шарамповском мосту стави на дневни ред прихваћен, похваљена је више пута што је остала у сали. Али када ће бити настављени радови на мосту тешко је проценити из дискусија најодговорнијих. Реч је о озбиљном пројекту реконструкције. Нема много лиценцираних извођача. (Само „Путеви“ који и иначе готово све раде у овој општини). Али кад буде реконструисан мост, Шарампов ће бити, рекоше њих неколицина „најлепше место за живот“. Захвалност је упућена Канцеларији за јавна улагања која је имала разумевања и уврстила и овај пројекат у своје планове, а самим тим и финансије. Зиндовић је још једном набројао шта ће се све градити само кад се пре тога израде пројекти. Капиталан је пут до Милешева.

Индира Хаџагић

АНТРФИЛЕ:

БИОГРАФИЈА ИМЕНОВАНОГ В.Д.ДИРЕКТОРА ДОМА КУЛТУРЕ

Вељко Кијановић је рођен 1969. По струци је струковни инжењер заштите на раду. Високу школу струковних студија завршио 2012. године у Ужицу. На истој школи 2009. године стекао је звање струковни менаџер, а на Вишој економској школи у Београду је 1992. године стекао звање инжењера пословне економије. Као радно искуство, поред менаџера продаје, организатора услужно комерцијалног пословања, саветника за купце на терену, службеника обезбеђења и транспорта новца, наводи се и рад на привременим и повременим пословима у Јавном комуналном предузећу Лим, те да је од 2008. до 2010. године био царински службеник.

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jul 2020
npusčps
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

5051189
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
2344
3778
16925
9478
134040
5051189

Vaš IP: 3.235.239.156
2020-07-03 17:53