OŠ „DUŠAN TOMAŠEVIĆ – ĆIRKO“: KAD VIZIJA POSTANE STVARNOST

  10 maj 2019

Velika Župa danas je imala razloga za slavlje. Više od 200 njenih učenika dobilo je na upotrebu tri potpuno adaptirana školska objekta i gimnastičku salu. U rekonstrukciju škole u poslednjih pet godina uloženo oko pola miliona evra. Najveći donatori: turski biznismen i bivši učenik škole Zifo Kajević, a sada Zarif Alp, udruženje „Rumelisiad“ iz Burse, Razvojna agencija „Tika“, Fondacija „Ana i Vlade Divac“, lokalna samouprava!

Kada je 2014. godine ugledni turski biznismen Zarif Alp posetio Prijepolje, naveo je samo jedan razlog njegovog dolaska – ulaganje u obnovu jednog od tri objekta škole čije je đak bio do 1969. godine. U razgovoru za List Polimlje, Alp je tada obećao da će u Prijepolje dovesti i druge ugledne turske privrednike, okupljenih oko udruženja Rumelisiad, koji vode poreklo sa ovih prostora i imaju želju da ulažu u obrazovanje.

Obećanje je ispunjeno već naredne godine, povodom obeležavanja 105 godina postojanja škole, koja je od ovog značajnog datuma počela da ispisuje novu stranicu svoje istorije.

Zahvaljujući donacijama i projektima ko je realizovala poslednjih pet godina , OŠ „Dušan Tomašević Ćirko“ u Velikoj Župi danas radi u savremenim uslovima i za razliku od većine škola na terittoriji prijepoljske opštine, beleži porast novoupisanih učenika.

ova

U   rekonstrukciju i opremanje tri školska objekta uloženo je oko pola miliona evra. Pored turskih privrednika, najviše sredstava je, preko Razvojne agencija “Tika”, uložila Vlada Republike Turske.

Zahvaljujući   Fondaciji Ana i Vlade Divac, od kojih su za realizaciju projekta dobijena 3 miliona dinara, opremljena je i gimnastička sala , čime je zaokružena jedna lepa priča.

ŠKOLA ZABLISTALA U PUNOM SJAJU

Uz bogat kulturno- umetnički program i intoniranje himni dve države, Srbije i Turske, u OŠ “Dušan Tomašević – Ćirko” danas je priređena svečanost, kojoj su

foto 2

 pored predstavnika lokalne samouprave, prisustvovali Tanžu Bilgić, ambasador Turske, Ćaala Gjultekin Tosbat, koordinatorka Razvojne agencije “Tika”, privrednici iz Turske, među kojima i Zarif Alp, bez čije materijalne, moralne i logističke podrške, škola danas ne bi radila u najsavramenijim uslovima.

Goste je pozdravila Belkisa Beganović, direktorka škole i zahvalila se donatorima na njihovoj podršci.

foto 3

Belkisa Beganovic, direktorka škole i Zarif Alp, direktor udruženja "Rumelisaid" 

“ Viziju da adaptiramo ovaj prostor imali smo još pre 10 godina, a zahvaljujući nesebičnoj podršci naših prijatelja iz Turske, danas smo viziju pretvorili u stvarnost. To ne znači da je naša misija završena jer su pred nama i drugi važni projekti koje ćemo sa istim entuzijazmom uspeti da realizujemo”, rekla je Beganović.

Uspešno školovanje u novim školskim objektima učenicima je poželeo Dragoljub Zindović, predsednik opštine Prijepolje i zahvalio se svim donatorima, posebno Razvojnoj agenciji "Tika" sa kojom opština dugi niz godina ima uspešnu saradnju, Fondaciji "Ana i Vlade Divac" koji su u poslednjih deset godina izdvojili značajna sredstva u razvoj ovog kraja, kao i Zarifu Alpu, Prijepoljcu koji nije zaboravio svoj  rodni grad.

U ime udruženja “Rumelisaid” prisutnim se obratio Zarif Alp i izrazio nadu da će iz “ ove danas lepše škole izaći još bolji i uspešniji ljudi”, kojima je poručio da je “čovek srećan samo ako sreću deli sa drugima a da je bogatstvo čoveka u pomaganju ljudima”.

IMG 6463

Ćaala Gjultekin Tosbat, koordinatorka Razvojne agencije “Tika” u Srbiji, podsetila je da su, zahvljujući sredstvima Turske Vlade,danas u Prijepolju otvorene dve ustanove: predškolska ustanova “Miša Cvijović” , što je omogućilo upis 60 nove dece, i školski objekti u Velikoj Župi. Ona je ovom prilikom takođe obećala nastavak dalje saradnje.

Saradnju je obećao i Tanžu Bilgić, ambasador Turske u Srbiji i prisutnim, na srpskom jeziku, poručio da je “ sve moguće kada se udružimo i radimo zajedno”.

IMG 6473

Tanžu Bilgić, ambasador Turske u Srbiji

Da je zaista tako, potvrđuje” novo ruho” starog zdanja... objekti opremljeni novim nameštajem, najmodernijim učilima i IT opremom, rekonstruisana kotlarnica, opremljena laboratorija hemije, kabineti fizike i biologije, uređeno dvorište, sportski tereni…Više od 200 đaka osnovne škole „Dušan Tomašević Ćirko“, zahvaljujući sredstvima donatora, spremno dočekuje digitalizaciju i projektnu nastavu…Vizija pretvorena u stvarnost!

J.B.

antfile

Sredstvima od 105 hiljada evra koje je obezbedila Turska razvojna agencija „Tika”, predškolska ustanova “MIša Cvijović je renovirana nakon više od 30 godina.. Nadogradnjom objekta kapacitet ustanove je proširen za prijem još 60 mališana, a kompletno su opremljene i dve prestorije.

Za goste iz Turske, mališani su zajedno sa svojim vaspitačima priredili prigodan program, a prilikom svečanosti u ovoj ustanovi prisutnim se  obratio ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgić.

“ Deca su budućnost u koju treba ulagati a mi smo to za vašu decu učinili preko Razvojne agencije “Tika”, rekao je Bilgić istakavši dobru saradnju sa lokalnom samoupravom opštine Prijepolje I obećao da će Turska Vlada i dalje podržavati projekte u ovom delu Srbije.

 

Opširnije u štampanom izdanju Lista “Polimlje”

Jasmina Beganović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jul 2020
npusčps
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

5090994
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
2965
4829
30798
49283
134040
5090994

Vaš IP: 3.228.21.204
2020-07-11 17:47