POLIMLJE U POSETI OSNOVNOJ ŠKOLI “MILOSAV STIKOVIĆ”: NAJVEĆI PROBLEM RAPIDNO SMANJENJE BROJA ĐAKA

  12 decembar 2018

Među osam osnovih škola u opštini Prijepolje, škola “Milosav Stiković” na Kolovratu izdvaja se po dvema spesifičnostima: najbrojnijem izdvojenom odeljenju koje broji čak 244 učenika kao i multietničnom sastavu škole. Naime, nastavu pored dece srpske i bošnjačke, pohađa i četrdesetak učenika romske nacionalnosti.

Osnovna škola “Milosav Stiković” ima dugu i zanimljivu tradiciju. Ponikla je davne 1946. godine i vrlo mali broj ljudi danas se seća da je, te poratne godine, počela sa radom u Ratajskoj, kao četvororazredna škola. Četiri godine kasnije, zahvaljujući materijalnoj pomoći Tekstilnog kombinata, premeštena je u novoizgrađenu zgradu na Kolovaratu, a nastavu u novim i svetlim učionicama pohađali su učenici iz Ratajske, Kolovrata, Seljašnice i donjeg dela Čadinja.

Ubrzanim industrijskim razvojem ovog dela grada, škola postaje tesna za sve veći broj đaka, pa se za jedan broj odeljenja nastava organizovala u kući Krpovića i u zgradi Zadružnog doma. Školske 1960/61 odeljenje na Kolovratu pripojeno je OŠ “Vladimir Perić – Valter”. Trinaest godina kasnije škola nastavlja da radi samostalno u novoizgradjenom objektu koji je raspolagao sa 10 učionica, 3 kabineta, velikim holom i fiskulturnm salom, prvoj u opštini Prijepolje.

Modernim zdanjem ponosili su se nastavnici, a kako ostade zabeleženo u letopisu škole “njenom neobičnom funkcionalnošću ” hvalili su se i politički radnici koji su goste dovodili u obilazak.

Dogradnjom 1987. godine značajno je unapređen kapacitet škole koja, pored postojećeg, dobija još oko 200 kvadratnih metara školskog prostora.

RATAJSKA - NAJBROJNIJE IZDVOJENO ODELJENJE

Od otvaranja 1979. godine pa do danas izdvojeno odeljenje u Ratajskoj je najbrojnije na teritoriji opštine Prijepolje. Sa radom je počelo u montažnoj zgradi a već nekoliko godina kasnije, zbog sve većeg broja đaka, javlja se i potreba da se izgradi moderan školski objekat od čvrstog materijala. Ideja je realizovana 1994. godine kada u sklopu objekta, škola dobija 9 učionica, 5 kabineta, zbornicu i dve kancelarije.

Po brojnosti učenika (244) ono bi moglo funkcionisati kao samostalna škola zbog čega bi, realno, trebalo očekivati da angažman rukovodioca ove jedinice bude sa normom od 100 posto. Međutim…

“ Pravilnik u obrazovanju ne prepoznaje specifinost velikih izdvojenih odeljenja zbog čega se javljaju i određeni problemi u funkcionisanju. Konkretno, pomoćnik direktora u našem izdvojenom odeljenju rukovodi sa normom od 50 posto, pri tom radi u nastavi, a s obzirom da nema normu u našoj školi, mora radi i u drugoj. Mi, nažalost , ne ispunjavamo uslov a to je da samo u školama koje imaju od 32 do 47 odeljenja pomoćnik direktora može rukovoditi sa normom od 100 posto. Ipak, uz dobar timski rad   i zalaganje zaposlenih, “škola u školi”   funkcioniše i daje dobre rezultate, kaže Tanja Tripković, direktorka Osnovne škole “Milosav Stiković”.

j.b. skola kolovrat 2

Uz to, kaže Tripković, školska zgrada u Ratajskoj, izgrađena pre tridesetak godina,  je u veoma lošem stanju, zbog čega je neophodna ozbiljnija adaptacija.

“ Krov, izolacija i dotrajala stolarija su problemi koje, uz značajna finansijska ulaganja, godinama  rešavamo “u hodu” i zbog kojih je u rashodima škole grejanje najveća stavka”, kaže Tripković.

Da se problem reši, za sada nema izgleda jer su u ovoj finansijskoj godini izostala budžetska sredstva za investiciona ulaganja. Ako izostane podrška lokalne samouprave, čekaće se naredna godina, jer bez projekta škola ne može aplicirati za sredstva fondova.

“ Podršku lokalne samouprave imali smo pri izrade projekta vezanog za adaptaciju fiskulturne sale sa kojim smo aplicirali kod EU “Progres”.Nedavno smo dobili zeleno svetlo za njegovu realizaciju”, rekla nam je direktorka škole.

Vrednost radova je oko 50 hiljada evra i trebalo bi da budu završeni za 18 meseci. U planu je kompletna adaptacija sale i pristupnih prostorija, kao i zamena sportskih rekvizita, nakon čega će najstarija fiskulturna sala u prijepoljskoj opštini ponovo zablistati u punom sjaju.  

KONSTANTNO SMANJENJE ĐAKA

Kada je 1973. godine počela da radi kao samostalna, škola je brojala blizu hiljadu đaka. Danas, u 31 odeljenju, od čega 17 u matičnoj školi i 14 u izdvojenom odeljenju u Ratajskoj, Osnovna škola “Milosav Stiković” ima ukupno 607 učenika i deli sudbinu ostalih škola na teritoriji prijepoljske opštine vezanu za konstantno smanjenje broja đaka. U prošloj školskoj godini upisanih đaka prvaka bilo je 92,a u ovoj čak 32 manje.

“ Pre desetak godina imali smo po pet odeljenja svih razreda a danas 4, odnosno 3 u pojedinim generacijama”, kaže Tripković.

Da je sutuacija zabrinjavajuća potvrđuje i podatak da je škola 2008/09 godine brojala 825 đaka, što znači da je u medjuvemenu “izgubila” čak 212 učenika!

MULTIETNIČNOST POD JEDNIM KROVOM

Specifičnost po kojoj se Osnovna škola “Milosav Stiković” razlikuje od ostalih jeste njen multietnički sastav, kako radnika tako i učenika.

“ Jedina smo škola u opštini u kojoj pored dece srpske i bošnjačke nacionalnosti, nastavu pohađaju i deca romske nacionalnosti, na šta smo jako ponosni”, rekla nam je direktorka škole.

Nastavu, od prvog do osmog razreda pohađa 40 učenika romske nacionalnosti.

j.b. skola kolovrat 3

“ Nastavno osoblje kao i đaci prihvataju decu romske nacionalnosti, pa uprkos tome veoma mali broj njih završava osnovno obrazovanje. Dešava se da, zbog sezonskih poslova roditelja, odsustvuju sa nastave po par meseci, zbog čega ih je vrlo teško ponovo uključiti u sistem. Uglavnom su redovni dok pohađaju nastavu u nižim razredima, a sa odrastanjem njihovo interesovanje za školu je sve manje, mada imamo i učenike koji su redovni i uporni da završe osnovno obrazovanje, pa čak i nastave školovanje”, kaže Tripković.

Ono na šta se najviše ponosi nastavnici škole jesu uspesi učenika na takmičenjima od opštinskog do državog ranga. Posebno se ističu pojednačni rezultati u znanju, ali i ekipni u sportskim nadmetanjima. Škola je učestvovala u brojnim međunarodnim i nacionalnim istraživanjima: TIMSS 2011, Zaustavimo digitalno nasilje, Predstave o obrazovnim promenama u Srbiji: Refleksije o prošlosti, vizije budućnosti. TALIS 2013. Međunarodno istraživanje nastave i učenja.

“ Mlad smo kolektiv i trudimo se da nastavu prilagodimo savremenim tokovima sveta. Svesni značaja i važnosti IT pismenosti, omogućili smo učenicima da kroz informatičku sekciju, steknu određena predznanja iz ove oblasti. Naravno, podstičemo ih da se takmiče u svim oblastima, a nagrade koje osvajaju na takmičenjima za nas su najveće priznanje”, ističe Tanja Tripković.

J. Beganović

ANTRFILE:

I DALJE UGROŽENA BEZBEDNOST UČENIKA IZ MIOSKE I RAVANA

Na naše pitanje da li ima izgleda da se reši problem đaka iz Mioske i Ravana koji su prinuđeni da do škole koriste puteve koji nemaju izgrađene pešačke staze zbog čega su roditelji više puta apelovali na nadležne da reše problem, Tanja Tripković kaže:

“ I pored brojnih apela prosvetnih radnika i roditelja, još uvek nema pomaka u rešavanju problema. Iako je bilo obećanja, saznali smo da lokalna samoprava nije nadležna za rešavanje ovog problema. Prema našim saznanjima on će se morati rešavati na višim instancama. Zbog straha za njihovu bezbednost, roditelji decu prate ili dovoze do škole”, kaže Tripković.

J.

    

 

 

Jasmina Beganović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jun 2020
npusčps
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4916556
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1215
3553
8885
8885
131342
4916556

Vaš IP: 34.238.190.122
2020-06-03 08:30