Шта је са зградом Војске на Валтеровој улици:ФАСАДА ПАДА

  07 decembar 2018

Пре једне деценије некадашња Управа прихода пресељена је зато што је објекат војно власништво. Општина је годинама покушава да откупи зграду али после обимне коресподенције са надлежним министарством и процењене вредности за коју су била одвојена и буџетска средства стигао је допис да је поднет захтев за повраћај имовине. Тако је већ три године. Не догађа се ништа док зграда убрзано пропада. Сад је већ и опасна за пролазнике

 У маркантну зграду на Валтеровој улици, где је некада био Војни одсек, дуго година била је смештена Управа прихода, односно Пореска управа. Пре десетак година ова државна служба је пресељена како би се испразниле просторије. Од тада зграда је закључана. Убрзано пропада. Ових дана цели комади малтера са фасаде падају на тротоар. Да ли постаје опасно? Треба ли поставити неко упозорење, оградити траком да би се спречиле озбиљније последице?

У априлу 2011. године тадашњи председник општине Драгољуб Зиндовић обратио се Министарству одбране, сектору за материјалне ресурсе, са захтевом за уступање ове зграде општини Пријепоље, а чији је власник наведено министарство. Општина је понудила да јој се зграда уступи уз закуп или да се омогући куповина јер нема довољно службених просторија, па би просторије овог закључаног објекта могле да се искористе за смештање наведених служби, а општина већ издваја стредства за закуп простора који су у власништву неких министарстава, а у којима су смештене поједине службе. После избора, пред крај 2012. упућен је нови допис истом министарству и надлежном сектору који је потписао нови председник општине Емир Хашимбеговић. Садржај дописа је идентичан претходном.

У јануару 2014.године Министарство одбране, односно сектор за материјалне ресурсе одељење за припрему непокретности по мастер плану, упутило је допис општини Пријепоље да је у току поступак за располагање војним комплексима, а међу њима је и Клуб војске у Пријепољу који је уврштен у мастер план располагања непокретностима на територији Републике Србије, а који нису неопходни за функционисање војске, уз допис Пореске управе , Филијале у Пријепољу о процени тржишне вредности овог објекта која је обављена 2013.године. Како се наводи у овом допису министарства, општина треба да се изјасни да ли је заинтересована за куповину у року до 60 дана и достави одлуку о прихватању преноса права коришћења.

У фебруару 2014.године стигло је из Министарства одбране обавештење „у вези са куповином зграде Клуба војске“ са захтевом да општина донесе адекватне одлуке и упути их на ову адресу. Општинско веће је на седници која је одржана неколико дана раније донело закључак којим се прихвата пренос права коришћења непокретности уз надокнаду, а средства су, како се наводи, обезбеђена Одлуком о буџету општине за 2014.годину. Достављено је Министарству одбране и решење да је Скупштина општине прихватила пренос права својине на комплекс Клуб војске.

47379804 1426127174190696 7178213038334410752 n

У Службеном гласнику који носи датум 29.април 2014.године, а на основу Статута општине Пријепоље, Скупштина општине је на седници од 25.априла 2014.донела решење о прихватању права својине на непокретности уз накнаду. Над овим објектом уписано је право јавне својине, а по процени Пореске управе вредност тог објекта од нешто више од 300 квадрата је 170 хиљада и 810 евра или преко 21 милион динара. На име накнаде, како стоји у овом документу објављеном у Службеном гласнику, општина Пријепоље се обавезује, да на име накнаде за пренето право својине, а у складу са закључком Владе Србије из 2010.године да Министарству одбране исплати накнаду у споменутом износу у пет годишњих рата, у року до пет година од дана закључивања уговора о преносу права својине.

Министарство одбране је у међувремену ургирало да се што пре пошаље одлука Скупштине општине како би се све одвијало у предвиђеним роковима јер ,како се наводи у допису „након истека рока дефинисаног за ваше изјашњавање биће настављен поступак отуђења комплекса на основу закључка Владе Србије о отуђењу путем јавног надметања“. У потпису је помоћник министра за материјалне ресурсе Јасминка Тодоровић.

Министарство одбране упутило је Републичкој дирекцији за имовину да се спроведе поступак ради отуђења непокретности на територији Републике Србије које нису неопходне, а ова институција је тражила од Агенције за реституцију да направи увид у електронској бази података и утврди да ли су поднети захтеви за враћање имовине, односно обештећење за катастарске парцеле на којима се наведени објекти налазе. Поред објекта у Пријепољу, на попису је и више објеката из Руме, Бора, Суботице, Београда, Зрењанина.

Републичка дирекција за имовину наводи да је чланом 62 Закона о враћању одузете имовине и обештећењу из 2011.године прописано да до ступања на снагу поменутог закона имовина која је одузета бившим власницима, а за коју је поднета пријава у складу са Законом о евиденцији одузете имовине из 2005.године не може бити предмет отуђивања, хипотеке или залога до правоснажно окончаног поступка по захтеву враћања. У септембру 2014.године Министарство одбране је упутило општини допис да је Републичка дирекција за имовину обевестила министарство да је пред Агенцијом за реституцију покренут захтев за враћање одузете имовине, односно парцеле на којој је војни објекат у Пријепољу, а који је заведен 2013.године и да ће по правоснажном окончању поступка општина бити обавештена.

Шта се даље догађало, непознаница је. Према незваничним информацијама било је својевремено индиција да ће Одељење пограничне полиције користити ову зграду у Пријепољу, али се очигледно одустало од те намере јер је одређено да седиште Пограничне полиције буде у Прибоју.

Годину дана после дописа који је упућен из Министарства одбране општини Пријепоље да се не може обавити куповина зграде јер је поднет захтев за враћање имовине, општина Пријепоље у новембру 2015.године поново шаље захтев који потписује председник општине Хашимбеговић, за разматрање уступања непокретности војног комплекса, наводећи да је и даље заинтересована за пренос непокретности јер се зграда не користи и да би овакав поступак омогућио заштиту од пропадања. У овом допису се тражи и обавештење да ли је окончан поступак реституције како би се у буџету за 2016. годину планирала средства за куповину зграде.

Тиме је коресподенција окончана. Од тада, па до данас није стигло никакво ново обавештење из Министарства одбране, односно сектора за материјалне ресурсе одељења за припрему непокретности по мастер плану.

У разговорима са неким од учесника у овој коресподенцији сазнали смо да је општина била спремна да купи зграду иако је поднет захтев за враћање имовине чиме би се пренеле и обавезе да уколико позитивно буде решен овај захтев обештети власника. Према незваничном тумачењу правника, овај поступак реституције није требало да се на овакав начин разматра и спречи куповина зграде, тим пре што она већ десет година пропада и нико нема увид у каквом је стању.

У међувремену, пролазимо сваки дан поред ове зграде на главној улици. Грађена од масивног материјала како се некада градило, она се „добро држала“ десетак година иако је без грејања и без надзора али видно посустаје. Прозори су отворени, а са фасаде отпада малтер, кровна конструкција је угрожена.

Ко ће нешто предузети? Или ћемо у граду ( и општини) „гомилати“ закључане објекте који пропадају јер се не решава питање власништва. Пребројте их.

Индира Хаџагић

  

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Bajramske čestitke

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

maj 2020
npusčps
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4889636
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
2616
2962
5578
113307
123834
4889636

Vaš IP: 34.204.193.85
2020-05-26 20:10