DUALNO OBRAZOVANJE: ĐAČKI KREDIT OD MINISTARSTVA

  22 novembar 2018

Оve školske godine pravo na đački kredit Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ostvarilo je 35 učenika u Prijepolju koji se školuju po sistemu dualnog obrazovanja.

Završetak trogodišnjeg školovanja za učenike Tehničke škole smera modni krojač znači i mogućnost sigurnog zaposlenja, a da bi učenici dodatno motivisali tokom školovanja obezbeđeni su im i određeni benefiti koji stižu od lokalnih privrednika ali i resornog Ministarstva.

Оve školske godine pravo na đački kredit Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ostvarilo je 35 učenika Tehničke škole koji se po sistemu dualnog obrazovanja školuju na smeru modni krojač.

Reč je o kreditima namenjenim učenicima trećeg stepena i deficitarnih zanimanja za šta se sredstva obezbeđuju iz republičkog budžeta. a koliki će biti iznos kredita zavisi od sredstava sa kojima raspolaže resorno ministarstvo.

„Kako bi ih dodatno motivisali za rad, zahtev smo uputili resornom ministarstvu i obezbedili im đačke kredite za nastavak školovanja. Svih 35 učenika koji su konkurisali ostvarili su ovo pravo. Kredit se dobija 10 meseci u toku godine, što zanči da će se učenicima na prvoj godini dodeljivati do kraja školovanja, odnosno 30 meseci, dok će učenici drugog i trećeg razreda biti kreditirani 20 meseci. Obaveza svih je da po završetku školovanja polovinu od tog vremena budu na raspolaganju preduzetnicima za šta će će biti i adekvatno plaćeni“, kaže Slavica Vukašinović, predsednica Aktiva tekstilne struke u Prijepolju.

U ovoj školskoj godini na smeru modni krojač školuje se 28 učenika iz Prijepolja i Priboja, što je 8 više nego prethodne godine. Na samom početku napravljen je program saradnje između škole roditelja i privrednika.

„Trenutno sarađujemo sa 5 komanija iz Prijepolja i jednom iz Priboja, u kojima učenici obavljaju praksu. Kompanije sa kojima smo ostvarili saradnju obavezale su se da će učenicima svakog meseca obezbediti topli obrok, prevoz, kao i novčanu naknadu u iznosu od 2 hiljade dinara, kaže Vukšinović.

Učenici koji se školuju po sistemu dulanog obrazovanja praktičnu nastavu u prvoj godini školovanja obavljaju u školskim radionicima a u drugoj i trećoj u preduzećima sa kojima je sklopljena saradnja.

„ U školskoj radionici nastava traje šest časova, osnosno jedan radni dan. Već u drugoj godini praksa traje dva dana, odnosno tri u trećoj godini. Svaka kompanija ima svog mentora čiji je zadatak da đacima obezbedi radno mesto, posao i da prati njihov rad“, kaže Slavica Vukašinović.

Nekada je tekstilna industrija u Prijepolju zapošljavala više od 5 hiljada radnika koji su se nakon neuspele privatizacije preduzeća mahom okrenuli drugim zanimanjima ili su svoj status rešili odlaskom u mirovinu. Danas, Klaster tekstilaca u Prijepolju zapošljava nešto više od 1000 radnika, a sa većim obimom proizvodnje raste i potreba za novom radnom snagom.

Uvođenje dualnog obrazovanja kao načinu da se srednje stručno obrazovanje prilagodi tržištu rada, mogao bi rešiti problem sa kojima se godinama suočava tekstilna industrija u opštini Prijepolje.

Zakon o dualnom obrazovanju koji bi trebao da bude usvojen naredne godine, jasno bi trebalo da precizira i definiše smernice ovog modela obrazovanja u koji je do sada uključeno stotinak škola u Srbiji

“ Za sve nas dualno obrazovanje je još uvek izazov. Primenjujemo iskustva drugih škola koje su pre nas ušle u projekat, uočavamo slabosti i prednosti ovakvog načina školovanja i zadovoljni smo kako ono za sada funkcioniše. Naravno, primena Zakona o dualnom obrazovanju će svima koji radimo na implementaciji projekta, značajno olakšati posao. Verujemo da će dosadašnji rezultati ohrabriti još veći broj osnovaca da se upišu na ovaj smer jer im, uz određene benefite tokom školovanja, nudi sigurnu egzistenciju ali i nastavak školovanja, zaključuje Vukašinović.

J. Beganović

Jasmina Beganović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

septembar 2020
npusčps
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

5407937
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
2493
5118
29712
83799
120971
5407937

Vaš IP: 52.3.228.47
2020-09-19 23:18