ES komerc i „Hrana moga kraja“ : „VOLIM DOBRO U LJUDIMA“

  20 jul 2018

„Izlaskom na trižište imamo izvanredne povratne informacije i mnogi su naše sokove i džemove nazvali „nostalgija“, a nama je i bila želja da upravo postignemo taj efekat“, vrlo slikovito govori o viziji koja postaje realna priča, Esad Jusović, direktor Es komerca. Ideja je da se u preradi voća i povrća ostane na nivou manufakture da bi se zadržao taj autentični „miris“ i taj prepoznatljivi „ukus“.Ušlo se u ozbiljnu kooperaciju sa višegodišnjim kooperantima Es komerca, u sertifikaciju organski proizvedene maline po evropskim standardima. Otuda i izraz „ponos“ kad se spominju kooperanti ali i ceo tim koji radi na projektu. Svi skupa su napravili – hrabar iskorak u proizvodnji organskih proizvoda jer su shvatili potencijal ovog prostora i veliku potražnju ozbiljnih tržišta Evrope, Rusije i arapskih zemalja.

Es komerc je osnovan 1992.godine i suvlasnici su Esad i Senad Jusović. Esad Jusović, direktor preduzeća koje se odavno prepoznaje kao trgovinski brend od ugleda, veli da je od samog početka ideja bila da se bave agro-biznisom , otkupom i preradom. No, devedesetih se bilo lakše pozicionirati u trgovini. Tako se stiglo do 20 objekata u Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši. Ali priča o agro-biznisu postala je primarna. Formiran je ceo jedan sektor - Es agrar. To se zove - izazov. Zove se i odgovornost prema zaposlenim. Zove se i vizija. I ljubav prema sopstvenom kraju koji se vidi kao nešto što budi optimizam. Samo je potrebno taj optimizam pretvoriti u realnost.

-Upravo zbog broja zaposlenih i ambijenta na tržištu, shvatili smo da moramo da radimo na sebi po pitanju kadrova i alata i zato smo investirali u poslovni softver koji sada predstavlja dobar alat u menadžerskoj strukturi. Angažovali smo konsultanta da bi napravili novu organizacionu šemu. Do sada smo investirali u hladnjače, kapaciteta 1500 tona sa pogonom urađenim po svim standardima za preradu smrznutog voća. To sve je zahtevalo okupljanje tima stručnjaka različitog profila iz oblasti agro-biznisa, kaže na početku razgovora Esad Jusović.

Ih ES 1

               Еsad Jusović, direktor Es komerca

Logična posledica ulasaka u kooperaciju sa proizvođačima malina, kupina i jagoda bila je otvaranje poljoprivrednih apoteka i stručno praćenje. Tako je počela priča o kooperantima koji su pod stručnim nadzorom ovog preduzeća sledili striktno određena pravila koja su vrlo zahtevna kad je reč o sadnicama, prihrani, načinu zaštite zbog bezbednosti proizvoda. Da bi ojačali bazu, Es komerc je obezbedio i rasadničku proizvodnju jer puno toga zavisi upravo od kvaliteta sadnica.

-Okolnosti na tržištu su se usložnjavale i zato se zahtevalo od menadžerske strukture da otvori nove mogućnosti.Izlaz smo videli u preradi voća i povrća jer dve-tri godine traje kriza u ponudi maline i kupine i od tada traje ideja koncepta „Hrana mog kraja“. Nastao je novi brend:“Volim dobro u ljudima“, kaže direktor Es komerca.

„Volim dobro u ljudima“ svakako je slogan koji je izazvao pažnju, koji privlači i pleni, koji budi osmeh, koji šalje neverovatno toplu poruku u vremenu sve veće otuđenosti ljudi.

-Žaleo sam da imamo geografsku odrednicu i pominjao sam reku Lim i trašnje iz ovog kraja jer su one dobra energija od cveta do ploda i dizajner Haris Jusović, diplomirani grafički dizajner, spojio je Lim i trešnje i došli smo do tog brenda VOLIM, zadovoljan je Esad Jusović.

Brend uvek prati poruka. Kakva je poruka koje može danas privući pažnju, probuditi u ljudima pomalo zaboravljena osećanja i asocijacije na neke vrednosti i emocije koje su ili skrajnute ili ih se stidimo ili se polako zaboravljaju? A one se najčešće pronalaze u porodici i međusobnoj povezanosti i bliskosti. I zaista...

-U porodičnom razgovoru upravo na ovu temu došli smo do toga da je važno istaći dobro u ljudima. Tad sam znao da smo došli do dobrog rešenja i mislim da je to poruka koja je generalno potrebna danas svetu, kaže Esad Jusović.

Tako se došlo do koncepta „Hrana mog kraja“, definisan je brend „Volim dobro u ljudima“, formirane su aktivnosti u agro sektoru i sve je posle tri godine bilo spremno za realizaciju. Kupljen je i lokalni brend u proizvodnji testenine „Polimka“, duplirana je produktivnost, uvedeni su novi proizvodi sa heljdom, raži i speltom, uz osnovnu ideju da sve bude na nivou dobro organizovane manufakture jer upravo to omogućava da se promoviše tradicionalna receptura ovog kraja na pravi način jer se koriste i sirovine iz kraja, što se potpuno uklapa u veoma zahtevan koncept „Hrana moga kraja“. Potom je pokrenuta „topla prerada“ , proizvodnja sokova i džemova, po recepturi koja se prenosi s kolena na koleno u ovom kraju, sa mirisima i ukusima koja bude sećanja na detinjstvo, na toplinu porodičnih i komšijskih okupljanja.

-Izlaskom na trižište preko naših marketa i degustacijama imamo izvanredne povratne informacije i mnogi su proizvode nazvali „nostalgija“, a nama je i bila želja da upravo postignemo taj efekat, vrlo slikovito govori Esad Jusović o viziji koja polako postaje realna priča.

Ideja je da se i u ovoj preradi ostane na nivou manufakture bez ambicija da se pređe u industriju, da bi se zadržao taj autentični „miris“ i prepoznatljivi „ukus“.Ušlo se u ozbiljnu kooperaciju sa višegodišnjim kooperantima Es komerca, u sertifikaciju organski proizvedene maline po evropskim standardima. Otuda i izraz „ponos“ kad se spominju kooperanti ali i ceo tim koji radi na projektu. Svi skupa su napravili – hrabar iskorak u proizvodnji organskih proizvoda jer su shvatili potencijal prijepoljskog, novovaroškog, pribojskog i sjeničkog kraja. Tu je i otkup plodova prirode (drenak, borovnica, divlja kupina). Šta je tu „posebno“? Pa, klimatski uslovi, nadmorska visina, obilje izvora vode. Sve to omogućava da se uđe u ozbiljnu kooperaciju i povrtarskih kultura (šargarepa, cvekla, peršun, luk).

-Naša prednost je što trajemo skoro tri decenije i imamo odlične poslovne komunikacije sa ozbiljnim kompanijama na tržištu Srbije ali i inostranim partnerima koji su veoma zainteresovani za ovaj novi segment proizvoda po standardima organske proizvodnje. U pripremi su još dva proizvodna programa po istom konceptu ali o tome ne bih detaljnije, hoću da ostane mala tajna, a biće veliko zadovoljstvo za sve koji budu u prilici da to probaju Ideja je da se ojača sirovinska baza kako bi bili spremni da preradimo respektabilne količine i tako izađemo i na ozbiljna tržišta Evrope, Rusije i arapskih zemalja. U ovoj priči ima potencijala za udruživanje i međusobno pomaganje i prepoznajem je kao veliku šansu jer se samo tako osvaja veliko tržište. Dovoljno je da se ne zaboravi poruka:“Volim dobro u ljudima“, kaže direktor ES komerca Esad Jusović.

Trenutno ovo preduzeće ima oko 400 kooperanata. Obezbeđeni su najzahtevniji standardi u kontroli celog procesa proizvodnje hrane, dakle „od njive do trpeze“.

U pogonu u Brodarevu, koji je počeo da radi pre mesec dana, dočekuje nas taj prepoznatljivi miris voća koje se cedi u sok ili priprema za džem koji će se nositi po komšiluku namazan na hleb jer valja nastaviti igru...Detinjstvo. Moje, tvoje ili bilo čije. Mirisi se nose sa sobom, u sebi i prenose i taj ukus koji tera da jezikom pređete preko slatkih usana umazanih džemom od maline ili kupine.

Ih Es 3

                                            Kenan Jusović

Kenan Jusović, diplomirani tehnolog vodi ovaj pogon tople prerade i direktor je kvaliteta u Es komercu.

-Ovde prerađujemo voće u sokove, marmeladu, džemove i voćne namaze. Osnovne karakteristike ove proizvodnje su korišćenje sirovinske baze našeg kraja koja preko naših hladnjača završava u ovoj fabrici. Želimo da karakteristike koje ima ta sirovina , pre svega kvalitet, pretočimo u finalne proizvode koji će se naći na najzahtevnijim tržištima. Ovde je poluautomatska linija za preradu sokova kapaciteta 400 litara na sat. Kapacitet pogona je obrada 5 tona sirovine dnevno. Planovi su dupliranje kapaciteta jer kad dođe do zastoja u prodaji voća, mi ga pretačemo u finalne proizvode i rasterećujemo hladnjače ali rasterećujemo i naše kooperante koji dobijaju sigurnost za primarnu proizvodnju. Ovo su proizvodi bez konzervansa, konzervišu se pasterizacijom što je samo fizički postupak, a pakuju se u najkvalitetniju staklenu ambalažu. Sadržaj voća u našim proizvodima je 60 odsto. U ovoj preradi vidimo mogućnost da se održi postojeća proizvodnja malina i kupina na kvalitetan način i da se omogući diverzifikacija poljoprivredne proizvodnje uvođenjem novih kultura, tako da će početkom sledeće godine prerada u Brodarevu izaći sa kvotama i na osnovu toga zainteresovani proizvođači moći će se prijaviti i postati kooperanti fabrike. Oni koji budu ispunjavali uslove imaće svu materijalnu i stručnu podršku Es agrara, kaže Kenan Jusović.

I ta etiketa „Volim“, sa tom trešnjom, koja podseća na one krupne, crne slatke župske ašlame i tim Limom, i ta poruka koja potencira i traži da se prepozna „dobro u ljudima“ kao optimizam koji uvek budi nadu i taj skoro zaboravljeni plod koji je moja mama kupovala na prijepoljskoj pijaci dok sam odrastala. Drenak. Ili drenjak. Pa se pasirale crvene bobice, bez kuhanja kroz metalni protak i crveni sok bi klizio i ostajao dugo na nepcu...Moja sećanja i moja nostalgija. Miris i ukus moga zavičaja. A on jeste poseban. I ljudi moga kraja. To malo dobro valja sačuvati i ušuškati. Ovo je jedan od najboljih načina.

Indira Hadžagić

ANTRFILE

SERTIFIKAT ZA EVROPSKI STANDARD

Ovih dana ES komerc je dobio sertifikat da je malina proizvedena po svim evropskim standardima organske proizvodnje.

Ih ES 4 uz antrfile

Sertifikat je potvrdila Francuska kompanija koja ima filijalu u Beogradu („Ekosert“).

Ovakve sertifikate izdaju samo inostrane kompanije i to posle uvida u način otkupa i prerade, obilaska kooperanata, uzimanja uzoraka, sagledavanja prevoza i lagerovanja proizvoda.

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

septembar 2020
npusčps
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

5429298
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1341
4267
19260
105160
120971
5429298

Vaš IP: 3.230.119.106
2020-09-25 08:24