ОТРОВИ У ПРИРОДИ: ОПАСНОСТ ВРЕБА ОД ЛЕКОВА ЗА „НЕ ДАЈ БОЖЕ“

  19 jun 2018

Као што лекови нису обична роба, нису ни обичан отпад. Неки се третирају као опасан јер загађују подземне воде и знатно мењају састав земљишта.

За разлику од оног медицински просвећеног дела планете који лек купује када му затреба, код нас је уврежено мишљење да кућа није кућа ако нема сопствену малу апотеку. У њој, за не дај боже, може да се нађе све и свашта - антибиотици, лекови против болова, сирупи за грло, капи за нос и очи, антипиретици, препарати против алергије, дијареје, разне мазе, креме… Стручњаци су проценили да би се из кућних апотека грађана Србије годишње могло сакупити око 50 тона лекова са истеклим роком трајања.

Србија је ову област регулисала законским прописима још 2009. године. Апотеке су, по слову закона, у обавези да преузимају неупотребљиве лекове од грађана, да на видном месту истакну обавештење о томе и да обезбеде простор за контејнере у којима ће се лекови сакупљати. Оне би требало и да потпишу уговор са овлашћеним оператером који ће тај отпад носити из апотеке и складиштити га по одређеној процедури...

Истраживања међутим показују да се највећи број апотека у Србији само делимично придржава ових прописа. Углавном се на законит начин ослобађају фармацеутског отпада који настане у самој апотеци. Преузимање фармацеуског отпада од грађана иде мало теже...

Ни апотеке у Пријепољу нису изузетак. Према речима дипломираног фармацеута, Милице Жарковић, апотека «Тилија» од пре две године поседује уговор о преузимању и збрињавању опасног и неопасног фармацеутског отпада са овлашћеном агенцијом:

MC Farmaceutski otpad 1

«То су углавном лекови којима је прошао рок. Сваког месеца плаћамо за контролу отпада, плус што плаћамо и уништавање тог отпада по килограму. Пре тога се папиролошки отпише «роба», каже Милица наводећи да је на крају прошле године ова аоптека је «отписала» 1,70 кг фармацеутског отпада. Велики фармацеутски отпад апотекама се не исплати тако да оне, посебно приватне, воде рачуна да набављају искључиво лекове који се траже или које пацијенти наруче.

Фармацеутски отпад из Градске апотеке се такође, отписује уз записник и шаље у Апотекарску установу Ужице. Слично се ради и у болничкој апотеци - стари лекови се одлажу у посебне контејнере док из централне апотеке не стигне «»сигнал» да лекове могу да пошаљу на уништавање. Од 2015. године из Здравственог центра Ужице где стиже отпад из десет домова здравља и 3 болнице, он се шаље на спаљивање у Беч. За један килограм отписаних лекова плаћа се око 3 евра. И поред тога, отпад се на годишњем нивоу мери тонама.

Ипак апотекe углавном, и приватне и градска не преузимају од грађана залихе лекова којима је прошао рок. Апотека «Лили» није једна од њих јер се у целом трговинском ланцу, према законским прописима примају лекови којима је прошао рок, смештају у посебне контејнере и шаљу даље. Основни камен спотицања који отале апотеке спречава да ураде исто је Закон који регулише област али не дефинише ко сноси трошкове. Када већ Закон не прецизира однос између апотека, оператера и произвођача, зашто би тај терет падао на нас, с правом се питају апотекари?

MC Farmaceutski otpad

И док држава коначно не створи услове да апотеке преузимају неупотребљиве лекове од грађана, апотекари саветују грађане да не стварају залихе лекова. Предлажу да оне којима истекне рок трајања чувају код куће на посебном месту и ван домашаја деце. Важно је да се не бацају и не спаљују као сав други отпад јер као што лекови нису обична роба нису ни обичан отпад. Неки се третира као опасан јер загађује подземне воде и знатно мења састав земљишта.

А да ли су грађани свесни тога? Према сведочењима наших апотекара ретки су случајеви да грађани доносе такве лекове и да се интересују шта да раде са њима.

М.Ц.

Memnuna Cmiljanović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Polimlje 2021 FTN 300x300

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

januar 2021
npusčps
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

6037917
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
975
5352
6327
153695
162833
6037917

Vaš IP: 3.227.247.17
2021-01-26 09:32