PRED SEZONU BERBE: SIROTINJSKI DINAR ZA CRVENO ZLATO

  25 maj 2018

Stanje u malinjacima znatno je lošije u odnosu na poslednje tri godine, tvrdi Ifet Hamzić, šef Stručne službe za poljoprivredu u opštini Prijepolje. Šta mogu da očekuju malinari ove godine?

Borba za otkupnu cenu maline koju malinari vode od prošle godine će, po svemu sudeći, biti nastavljena i ove godine. Još uvek nema glasne reakcije na najavu da bi ovogodišnja otkupna cena mogla biti manja nego lane, ali je utisak da je ona kod proizvođača stvorila samo prividno zatišje. “Buru” možemo očekivati uoči i tokom berbe i vrlo je verovatno da će se u junu ponoviti sličan scenario kao i prethodne godine.

Iako je nakon prošlogodišnje berbe utisak bio da su malinari odustali od proizvodnje, obrađeni malinjaci kojima je do sada i vreme bilo naklonjeno, govore da bi ove godine mogli očekivati nešto bolju sezonu.

No, Ifet Hamzić, šef Stručne službe za poljoprivredu u opštini Prijepolje tvrdi da je stanje u malinjacima znatno lošije u odnosu na poslednje tri godine.

“ Zbog toplog vremena u januaru, vegetacija je krenula nešto ranije pa su rodne grančice ostale kraće, što će za posledicu imati manji prinos nego lane. S druge strane zbog niske otkupne cene prošle godine, malinari su izgubili volju pa većina njih po završetku berbe nije pravilno tretirala zasade. Mnogi su u malinjake ušli tek na proleće. Posebno zabrinjava što se među proizvođačima ustalila praksa da se rodni zasadi ne čiste od starih mladara, a to je velika greška zbog bolesti koja se brze širi zbog zaostalog tretmana, objašnjava Hamzić.

j.b. ifet 2

Neadekvatan tretman zasada će u prijepoljskom umanjiti prinos za oko 20 posto, tvrdi on.

“Ako imate istu dužinu rednih traka a radite isti posao za tri puta manji prinos, naravno da je i proizvođačka cena veća. Šta će se desiti ove godine još je nepoznanica. Iako postoji realna osnova da cena bude veća od prošlogodišnje, rano je donositi bilo kakve zaključke. Na njeno formiranje svakako da će uticati otkupljivački lobi koji je veoma jak u Srbiji”, rekao nam je Hamzić i dodao:

“ Iako sam više puta upozoravao ljude da proizvodnju ne šire van okvira porodičnog biznisa koji je, kako se ispostavilo i najisplativiji, mnogi proizvođači proširili su zasade. Porodice koje imaju 3 do 5 hiljada stabala, ne plaćaju radnu snagu i u znatno su boljoj poziciji da pravilno i na vreme obrade svoju parcelu. To im naravno daje ogromnu prednost u odnosu na veće proizvođače.”

Oglasi o angažmanu radne snage koji već kruže društvenim mrežama nameću pitanje: da li će ove godine u prijepoljskim malinjacima biti dovoljno radnika za branje:

“ Oni kojima je malina bila sporedno zanimanje do sada su plaćali radnike, a u međuvremenu isti radnici su osnovali sopstvenu proizvodnju. Zato verujem da će manjak radne snage biti veliki problem na teritoriji koju pokriva opština Prijepolje. Bojim se da se malina neće brati redovno i u kontinuitetu, što će odraziti na njen kvalitet”, kaže Hamzić.

.Određene mere koje su preduzeli malinari tokom pregovora sa hladnjačarima i predstavnicima resornog ministarstva trebalo bi da imaju pozitivne refleksije na trenutnu situaciju malinara. Protesti, veruje Hamzić, nisu način rešavanja problema.

“ Moramo se boriti da država u određenim područjima malinu proglasi strateškim proizvodom. Nadam se da će najavljeno mapiranje teritorije rešiti problem u ovoj, ali i ostalim granama poljoprivrede.”

Šta to znači u praksi?

“Država će nakon mapiranja imati preciznu sliku o mogućnostima razvoja poljoprivrede u svakom delu Srbije i na osnovu toga će subvencionisati one poljoprivrednike koji ispune određene agro – ekološke uslove.   Kada je reč o proizvođačima jagodičastog voća, posebno maline, na podsticaje će moći da računaju samo prizvođači koji malinu uzgaju do određene nadmorskse visine i na terenu koji se preporučuje za uzgoj ove kulture”, objašnjava Hamzić.

Do tada sudbina malinara je neizvesna.

J.B.

Jasmina Beganović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

septembar 2020
npusčps
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

5419207
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
3218
5951
9169
95069
120971
5419207

Vaš IP: 3.92.74.105
2020-09-22 20:40