UČENICI EKONOMSKO – TRGOVINSKE ŠKOLE O PRIDRUŽIVANJU SRBIJE EVROPSKOJ UNIJI

  30 mart 2018

Koje je obaveze Srbija ispunila i šta još mora da učini u procesu priključivanja EU? Da li se i koliko poštuju prava dece? Šta je diskriminacija i kako je prepoznati? Ovo su samo neka od pitanja o kojima su juče raspravljali učenici Ekonomsko – trgovinske škole na završnoj interativnoj radionici „I ja imam pravo na...“, održanoj u Domu kulture.

U saradnji sa i Ekonomsko – trgovinskom školom i Centrom za zaštitu ljudskih prava i toleranciju - Polimlje, Užički centar za prava detetaje  organizovao  juče završnu interaktivnu radionicu na kojoj se učenici izneli svoj stav i mišljenje o pristupu Srbije EU, sa posebnim osvrtom na poglavlje 23. koje su odnosi na reformu pravosuđa, antikorupcijsku politiku, osnovna prava i prava državljana EU. U skladu sa ovom temom na radionici se govorilo o pravima dece, osoba sa invaliditetom, kao i raznim oblicima diskriminacije uočljivih u društvu.

„ Radionici, koja je prvenstveno bila namenjena učenicima srednjih škola ali i svim zainteresovanim građanima, prethodile su brojne pripremne aktivnosti koje smo organizovali u školi a tiču se prevencije nasilja i prava deteta sa posebnim osvrtom na prava dece i mladih sa invaliditetom. Tema za koju su učenici pokazali posebno interesovanje, odnosi se upravo na poglavlje 23. i obaveze koje Srbija mora da uspuni da bi se pridružila EU. Veoma su zanimljive diskusije učesnika radionice o tome šta je Srbija do sada uradila i šta još mora da ispuni da bi se priključila EU“, kaže pedagoškinja Alisa Rondić koja je sa profesoricama Marijom Pjanović i Selmom Ćosović radila na pripremnim aktivnostima vezanim za realizaciju projekta.

Učenici su aktivno participirali u radionici , govorili o svojim pravima, diskriminaciji, stereotipima i predrasudama, pristupu Srbije EU... Ono što je veoma zanimljivo jeste da čak 75 odsto učenika koji su uzeli učešće u radionici smatra da se pristupanjem Srbije u Evropsku uniju, ništa značajnije neće promeniti?

Radionica je deo projekta „Monitoring ostvarivanja prava deteta u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji“ koji Užički centar za prava deteta realizuje u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom u okviru programa „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“ . Projekat, koji podržava Kraljevina Švedska ima za cilj da doprinese povećanju podrške građana u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, transparentnosti procesa, kao i  većem uključivanju dece, mladih i organizacija civilnog društva koje se bave ostvarivanem prava deteta u procesu pridruživanja Srbije EU.

U saradnji sa organizacijamam civilnog sektora projekat se realizuje u svim opštinama Zlatiborskog okruga.

J.B,

Jasmina Beganović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

februar 2020
npusčps
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4466382
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
2680
6486
29001
101469
154830
4466382

Vaš IP: 3.218.67.1
2020-02-22 17:14