Godina u fokusu „Polimlja“ - Dr Sead Porović, v.d.direktora Doma zdravlja: SMATRAM DA JE DIREKTOR PRE SVEGA DOBAR KOORDINATOR

  18 decembar 2017

Zaista mislim da smo dosta uradili, da smo bili veoma agilni, da sam pokušao da unapredim ono što je vezano za rad Doma zdravlja onim korakom koliko to dozvoljavaju sredstva. Prioritete sam odredio ja kao direktor jer sam upućen u probleme kompletne ustanove, ne samo ovde nego i na terenu pošto sam dugo godina pokrivao terenske ambulante i bio sam svestan svih teškoća i nedostataka, a u Domu zdravlja sam proveo ceo svoj radni vek

Dr Sead Porović je 30 godina lekar specijalista opšte medicine, bio je osnivač i šef Službe za kućno lečenje 10 godina, a pre godinu dana je izabran za vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja. Mandat mu je produžen za još pola godine. Šta ga je motivisalo za direktorsko mesto?

-Nisam ja imao neke preterane ambicije jer sam sebe uvek video kao lekara koji je posvećen radu sa pacijentima. Ništa, što je vezano za moju profesiju, nikada mi nije bilo teško tokom godina rada. Kad su predložili da me imenuju za v.d.direktora Doma zdravlja ja sam prihvatio, pre svega, zbog izazova jer je možda i logično da se čovek oproba i na tom, rukovodećem mestu. Pošto ono zahteva organizatorske sposobnosti smatrao sam da možda mogu da unapredim rad ustanove u kojoj sam proveo ceo radni vek.

I šta ste konkretno za godinu dana unapredili u Domu zdravlja?

-Organizovao sam ponovo Komisiju za vozače koja nije radila 4 godine i ljudi više ne moraju da putuju zbog lekarskog uverenja. Organizovao sam odlazak farmaceutskih tehničara zajedno sa lekarom u terenske ambulante tako da pacijenti mogu na licu mesta da dobiju i lekove, ne moraju da putuju do gradskih apoteka, jer je reč pretežno o starim ljudima. Preraspodelom prostora dobili smo još jednu ordinaciju na Opštoj medicini i prostoriju za intervencije koja je sada veća i funkcionalnija, kao i prostoriju za EKG i inhalacije. I Služba za kućno lečenje je dobila nove, uslovnije prostorije. To se sve odnosi na organizaciju. Što se tiče ulaganja, zahvaljujući sredstvima iz budžeta opštine, u 2016.godini smo uradili ogradu u Zravstvenoj stanici u Brodarevu, zamenjeni su prozori u Zravstvenoj stanici na Kolovratu i 40 prozora na zgradi Doma zdravlja. To je bio nastavak radova koji su već bili planirani za tu godini i to je završeno na vreme.

Šta je bilo najvažnije što ste Vi planirali i uradili u ovoj godini?

-Iz opštinskog budžeta Domu zdravlja je opredeljeno oko 25,5 miliona dinara. Iz tih sredstava nabavljen je odmah ultrazvučni aparat čime je unapređen rad radiološke službe. Nabavljen je kotao za grejanja Doma zdravlja i Bolnice, što je prvo ulaganje u rekonstrukciju kotlarnice posle 40 godina. Time su i zaposleni i pacijenti konačno dobili komfornije uslove. Poznato je da su često zimi sobe bile hladne, pa su pacijenti donosili od kuća grejalice. Uloženo je i u sanaciju terenskih ambulanti u Aljinovićima, Kamenoj Gori, Crkvenim Tocima i Orašcu. Zamenjene su dotrajale krovne konstrukcije, fasade, ulazna stepeništa, pa su se stekli uslovi za normalan rad. Zahvaljujući donaciji, postavljene su klupe na tremu ambulante na Jabuci, planira se rekonstrukcija fasade kao i stepeništa. Slični radovi biće obavljeni i u ambulanti na Babinama, a već je urađen podni pokrivač i žaluzine na prozorima. Moram da naglasim da je ovo prvo ulaganje u terenske ambulante od njihove izgradnje pre 30 godina.

Stiče se utisak da je teško moglo više da se uradi za godinu dana. Ili ste Vi imali još neke planove?

-Zaista mislim da smo dosta uradili, da smo bili veoma agilni, da sam pokušao da unapredim ono što je vezano za rad Doma zdravlja onim korakom koliko to dozvoljavaju sredstva. Prioritete sam odredio ja kao direktor jer sam upućen u probleme kompletne ustanove, ne samo ovde, nego i na terenu jer sam dugo godina pokrivao terenske ambulante i bio sam svestan svih teškoća i nedostataka. Imalo je još radova: sanirali smo ravni krov koji je prokišnjavao između Doma zdravlja i Bolnice iznad ginekološkog dispanzera, kao i krov iznad Opšte medicine. Uložena su sredstva za renoviranje prostora za odlaganje medicinskog otpada. To je zajednički prostor Doma zdravlja i Bolnice. Stiže nam ovih dana i novo sanitetsko vozilo koje je nabavljeno iz budžetskih sredstava opštine. U planu je završetak ograde i kapije kao i kultivisanje platoa ispred Doma zdravlja gde ćemo postaviti „pečurke“ za sedenje i to će nam poslužiti i kao uslovan prostor za organizovanje raznih akcija tokom godine kako ne bi morali koristiti prostor Doma kulture. Ove godine smo završili i zamenu svih prozora na Domu zdravlja, a u planu je i krečenje svih prostorija Doma zdravlja i Zdravstvene stanice na Kolovratu jer ni to godinama nije rađeno. Nabavljena je dodatna računarska oprema, deo nameštaja je zamenjen. Nabavili smo i 11 klima uređaja za službe u Domu zdravlja.

Na dvanaestoj sednici Skupštine opštine imenovani ste ponovo za vršioca dužnosti i to na pola godine. Zašto je doneta takva odluka, a ne za pun direktorski mandat?

-U proceduri je novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji predviđa uspostavljanje i nove mreže zdravstvenih ustanova. Očekuje se da budu tri medicinska centra, a jedan od njih biće i u Prijepolju, pa će verovatno ubuduće ministarstvo imenovati i direktore. Zato smo smatrali da je bolje da ovo imenovanje bude na određeni rok dok se ne donese očekivani zakon kojim će se regulisati svi detalji.

Šta možete uraditi za narednih šest meseci?

-Planira se nastavak na renoviranju objekta Doma zdravlja, u skladu sa odlukama Upravnog odbora koji je veoma kooperativan. Mnogo toga zavisiće i od budžetskih sredstava za 2018.godinu i tek tada ćemo odrediti i prioritete.

Šta Vi vidite kao prioritete?

-Obnavljanje medicinske opreme i aparata, fasada u zdravstvenim stanicama. Naravno, ideja ima jer su i potrebe velike, proteklih godina zaista je bilo malo prostora da se nešto značajnije ulaže u renoviranja i sanacije svih tih objekata, a svi, verujem, delimo mišljenje da je i izgled zdravstvenih ustanova važan za pacijente i zaposlene jer govori i o odnosu društva prema ovoj oblasti. Poboljšavanje uslova za rad zaposlenih doprinosi i boljoj zdravstvenoj usluzi.

Dok vršite dužnost direktora vi niste prestajali da budete angažovani i kao lekar u svojoj struci. Da li je to teško uskladiti jer bi se reklo da ste kao direktor dosta toga pokrenuli i realizovali?

-Ponekad jeste teško. Najviše iscrpljuje papirologoija vezana za javne nabavke jer prilično usporava ceo proces. Mi bi voleli da to teče brže kao sama procedura jer bi i uradili više i efikasnije ali na to ne možemo da utičemo. Naglašavam da je meni rad sa pacijentima i dalje prioritet i jednako zadovoljstvo i kao i svih prethodnih godina oni su na prvom mestu. Tu nemam nikakve dileme. Mislim da imam dobru osobinu da se ne uplićem mnogo u organizaciju pojedinih službi jer sam uveren da to načelnici tih službi rade stručno i prema potrebama, maksimalno odgovorno. Smatram da je direktor taj koji, pre svaga, koordinira radom ustanove i sarađuje s kolegama prepoznavajući probleme i potrebe i prema tome određujući prioritete za njihovo rešavanje i unapređenje rada.

Indira Hadžagić

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jul 2020
npusčps
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

5055693
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
2715
4133
21429
13982
134040
5055693

Vaš IP: 3.214.184.223
2020-07-04 18:04