PERSONALNI ASISTENTI POD LUPOM JAVNOSTI

  14 april 2016

Iako je lokalna samouprava u budžetu za ovu godinu opredelila sredstva za angažovanje personalnih asistenata učenicima osnovnih i srednjih škola, osobu koja bi u svakom trenutku trebalo da pruži pomoć detetu, roditelji i dalje sami plaćaju.

Samija Mekić, majka devetogodišnjeg Azera kojem je sa nepune tri godine dijagnostifikovan autizam, kaže da je, nakon donošenja Pravilnika za ličnu pomoć detetu i učeniku koje je Opštinsko veće donelo krajem februara ove godine, verovala da je roditeljskim mukama došao kraj i da će se vrlo brzo obezbediti lice koja bi moglo pružiti adekvatnu pomoć njenom detetu. Vreme koje bi trebalo da posveti porodici kaže da troši tražeći pravo i   obilazeći institucije koje još nisu angažovale lične pratioce niti našle način da plate njihovu uslugu, iako su škole dobile sredstva za ovu namenu. Njen slučaj nije usamljen, kaže Samija Mekić i tvrdi da se sa istim problemom suočavaju i drugi roditelji čija deca, po mišljenju interresorne komisije, ispunjavaju uslove za ovaj vid podrške.

Šest osnovnih škola je za angažovanje 11 ličnih pratilaca ukupno dobilo 2.961,540 dinara, dok je za dva pratioca u Prijepoljskoj gimnaziji i Tehničkoj školi obezbeđeno 538,460 dinara. U Pravilniku stoji da će lokalna samouprava pored finansijskih sredstva obezbediti i način isplate pratioca deteta i učenika kojima je potrebna dodatna podrška u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja. Dva meseca nakon donošenja ovog dokumenta roditelji dece kojima je po mišljenju interresorne komisije neophodna pomoć ličnih pratioca i dalje se snalaze kako znaju i umeju.

“S obzirom da ne postoje zakonski propisi koji detaljnije preciziraju način finasiranja odabira pratilaca doneli smo Pravilnik o pratiocu za ličnu pomoć detetu i učeniku ali smo u praksi naišli na pravu prepreku. Dopis smo sredinom marta uputili Ministarstvu prosvete i zahtevali da nam pruži konkretna uputstva za primenu i dalje postupanje. Dobili smo povratnu informaciju u kojoj se kaže da, s obzirom da je usluga ličnog pratioca usluga iz oblasti socijalne zaštite, predmet je na dalje postupanje upućen Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, rekla nam je Hanka Hajdarević, načelnica opštinske Uprave.

ŠTA KAŽE POVERENICA ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI

Na pritužbe nekoliko roditelja lokalnu samoupravu nedavno je posetila i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti. Sagledavajući sve okolnosti ovog slučaja, roditeljima je ove nedelje stiglo i njeno mišljenje u kojem se između ostalog navodi da “nejasnoće vezane za angažovanje i finasiranje ličnih pratioca ne umanjuju odgovornost opštine Prijepolje zbog propusta da obezbedi ovaj vid podrške deci kojoj je ona potrebna.

“ U tom smislu, posebno treba imati na umu činjenicu da su nadležnosti i rad interresorne komisije preneti na nivo lokalne samouprave, te da nijedno ministarstvo, pa ni Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, nema nadležnosti da utiče na finasiranje dodatnih vidova podrške koje preporuči ova komisija, osim obezbeđivanja podrške pedagoškog asistenta”.

Stoga Poverenica konstatuje da je nejasno iz kog razloga opština Prijepolje čeka mišljenje i uputstva ministarstva, kada je nesporno da je u njenoj isključivoj nadležnosti da donese odluku o angažovanju i finasiranju ličnih pratilaca.

J. Beganović

Opširnije u Listu “Polimlje“, u petak 15. marta

Jasmina Beganović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

maj 2020
npusčps
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4906789
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
2343
3109
22731
130460
123834
4906789

Vaš IP: 34.204.176.125
2020-05-31 18:25