„POVRATAK U BUDUĆNOST“ – ORAŠAC: RADIMO SLOŽNO I...POZNAJE NAM SE!

  21 novembar 2016

Nema lepše slike nego kad na vratima lepe kuće sretnete vedrog, mladog domaćina, očito srećnog i zadovoljnog. Takav je naš sagovornik Sead Bjelak (38). Ipak, lepše od toga je ono što sledi: supruga-domaćica- majka: Seadova desna ruka Elma i njihovo petoro razdragane dece. Otac Munir je stožer oko koga se, povremeno, okuplja osmoro njegove dece i tridesetoro unučadi!

Tek od “komaranske osmoljetke”, sada izdvojenog odeljenja matične OŠ “Svetozar Marković” iz Brodareva, razaznaju se “detalji” mahale kamo nas vodi 83-godišnji Munir Bjelak, Seadov otac.

 IMG 3422

-Škola je temelj života i opstanka ovde. Svaka čast i onoj džamiji i onoj crkvi, važno je da verujući narod ima gde da se okupi. Ama, škola je svetlost i sve dok ona sija, ima nade. Znao je to moj rahmetli djed Hadžika Bjelak kad je od kralja, sa kojim se u Beogradu sreo kao član sreske delegacije, umesto ličnih darova poput mnogih predsednika tadašnjih opština, tražio da se u Komaranu izgradu – škola!

Kada je čuo za Hadžikinu želju, kralj je upitao da li to misli ozbiljno. ''Vrlo ozbiljno, Vaše Veličanstvo" - uzvratio je Hadžo. ''Toliko ozbiljno da ću dati svoje zemljište, a Vi dajte građevinski materijal''! Kralj Aleksandar je odmah naredio da se odobre sredstva za izgradnju škole u Komaranu, priča Munir dok prilazimo uredjenoj, novoj kući u kojoj živi sedmočlana porodica njegovog sina Seada. Osmi član srećne familije je “babo Munir”!

-Evo, ovo je Bjelačka mahala, a ove dvije kuće ovde i ona tamo, malo dalje, su kuće mojih sinova Seada, Džanka i Naila. Svi su u svojim kućama sa svojim porodicama i poslovima, a blizu jedan drugom, sa neskrivenim ponosom nas uvodi u svoj i Seadov dom.

 IMG 3421

Ništa osim prostrane štale ne ukazuje da smo u poseti jednom od najvećih proizvodjača mleka u ovom kraju.

-Sve što mi treba u okviru štale je, kaže Sead. Na jednom nivou je 120 kvadrata, na drugom isto toliko. Dole u prizemlju smešteno je 12 krava, telad imaju svoje boksove. Pod krovom je oko 2000 bala sena za zimu. Ovde iznad je bazen za silažu. Tu je smešteno četrnaest velikih traktorskih priklica silaže koju smo letos pripremili na njivi koju uzimamo pod zakup u Velikoj Župi. Silaža nam štedi bar polovinu potrebnog sena.

Sead je definitivno najmladji naš sagovornik u serijalu tekstova koji, pored ostalog, afirmišu opredeljenost mladih ljudi sa ostanu na selu. Naravno, ne da ostanu dokoni, nego da to ima nekog ekonomskog i društvenog smisla.

-Lepo funkcionišemo, nastavlja Sead. Žena i ja sa decom, tri ćerke i dva sina, smo proizvodjači a i glavni potrošači, babo je “stručni konsultant”, šali se Sead. Poštujemo se, radimo složno i, da ne budem lažno skroman, poznaje nam se. Imamo devet hektara svoje zemlje, novu kuću i novu štalu. Vidite, pune su i jedna i druga! Tu je i potrebna mehanizacija koja nam mnogo olakšava rad. Leti nam treba najviše desetak dana lepog vremena da pripremimo seno za zimu. Kosilice, traktori, potrebni priključci za sakupljanje sena, balirka, traktorske prikolice i, eno je, puna štala. Preko dve hiljade bala. Da nije silaže trebalo bi mnogo više, ali nas to spašava. Radimo sve po recepturi stručnjaka i uz kosultovanje stočara iz krajeva gde je silaža odavno primenjena u ishrani stoke, priča Sead.

mmm16 33

Domaćica Elma je prva iskustva seoskog života sticala u Orašcu, tu gde se “polaže diplomski”! Pre toga, kaže, kod kuće, u Velikoj Župi, nisu imali ni kokošku. Ovde se “bori” sa najmanje osam do deset krava, koliko ih je stalno u muži, stiže da pomogne u svakom drugom seoskom poslu, da vodi brigu o domaćinstvu i petoro dece od kojih je najstarije sedmi razred a najmladje pretškolac!

-Dok nismo nabavili agregat dešavalo se da nestane struje i da muža mora da se obavi ručno. Tada se pokazuje majstorstvo. Nije lako izmusti preko stotinu litara mleka u jutarnjoj muži. Ali, savladala sam sve poslove, mnogo toga naučila od rahmetli svekrve, a najviše upornim radom. Sve se postigne ako se hoće, kaže Elma

Zanimljivo je da se Elmina porodica (Kepić) odselila iz Velike Župe a da je ona iz Podgorice došla u Komaran! Zbog Seada.

-Takve su sudbine. Ja lično nemam razloga da ne budem zadovoljna. Kao da sam ovde od malih nogu.

mmm66 4

Stočarstvo je težak posao, posebno ako se zna da je niz drugih poljoprivrednih grana “uvezano” sa tom delatnošću. Ipak, Bjelaci, Seadova i Elmina porodica, uspevaju da naprave odlične rezultate. Svedoče o tome i brojne diplome za osvojena prva mesta na izložbama stoke, pehari na konjičkim trkama za koje je “zadužen” Džanko, stariji Seadov brat. Kolekciju dopunjuje i ćerka Adila sa diplomama za stoni tenis. Pobednica je opštinskog takmičenja za osnovce!

Vraćamo se njihovom osnovnom zanimanju. Sead nije do sada nigde radio niti je pokazivao neki naročit interes. Po struci obućar u godinama srozavanja prijepoljske privrede opredelio se za rodni Komaran i koru hleba koja se može tu zaraditi. Na svojoj zemlji, u svojoj kući i uz svoju porodicu. Babo Munir je, kaže, mogao kupiti “nešto u gradu”, ali je kupovao zemlju – preko 18 hektara komaranskih livada i njiva je kupio trojici sinova.

Sead se više od deset godina intenzivno bavi uzgojem krava, u štali su uglavnom mlada grla, svih 12 krava su umatičene.

- Značajna stavka su dotacije države. Priča se da bi mogle i da budu veće, ali 25.000 dinara po grlu nije malo, posebno ako vam je štala puna. Pre četiri-pet godina dobili smo u vidu opštinske donacije junicu, nedavno od Fondacije “Divac” 140.000 dinara za nabavku još jedne. Rado bih konkurisao i sopstvenim sredstvima učestvovao ako bi uspeo da dobijem jedan veliki traktor.

Sinovi rastu, osmehuje se Sead i dodaje da “njegova firma” proizvede, u punoj sezoni, preko 300 litara mleka dnevno.

-Jedno vreme smo prodavali mleko u Akmačiće ili Priboj, otkupljivači su dolazili ovde i plaćali 27 dinara za litar. To je niska cena a ako se desi, kao što se priča, da se ukine državna subvencija od 7 dinara za litar, e onda stvarno neće niko imati računa da prodaje mleko. Zato smo mi odavno prešli na kombinovani sistem: sve više mleka preradjujemo u sir, danas gotovo sve količine. Plasman je, na žalost, preko posrednika što umanjuje kako našu prodajnu cenu tako i eventualni prihod koji bi imala neka državna firma da se bavi time. Ali takve nema u opštini, ja ne pamtim da je nekad i bilo sigurnog otkupa sira ili mleka. Uz sve pohvale lokalnoj upravi na saradnji, stručnoj pomoći i podršci prilikom dodele donatorskih sredstava, stočarima bi mnogo značio siguran lokalni otkup mleka. Ja bih svakako povećao broj krava, a verujem da bi slično uradili mnogi stočari, kaže Sead.

- Pa samo moja tri sina, Sead, Džanko i Nail ovde imaju 30 krava. A nisu jedini u Komaranu, dodaje Munir. Uz redovan otkup mleka bilo bi dobro i nama a i opštini.

Aktuelnom “malinarskom bumu” nisu odoleli ni Sead i Elma. Prvobitni zasad od 3.000 sadnica su udvostručili. Imali su već nekoliko berbi, nisu nezadovoljni, mada teren nije baš idealan. Njihovo gazdinstvo i malinjaci su na oko 1050 metara nadmorske visine.

-To nam je neki optimalan zasad za nas sedmoro, mene, suprugu i decu. Prošle godine je sneg i mraz prepolovio rod, godinu dana pre bilo je odlično. Sve zavisi kako će se dalje odvijati ta priča, nije isključeno da proširimo zasad, ali o tom kad za to dodje vreme.

mmm66 6

Dok rukom o ruku, dan zamače tamo za Bjelasicu. Odozdo, uz Djurovo brdo, valja se sumrak. Prate nas Munir i Sead. Ne može Munir a da opet ne spomene “komaransku osmoljetku”: - Eto vidiš, ponosno stoji od 1928. godine. Još malo pa sto godina! Pamtim, bogme, kad je imala sedam stotina djaka. Kad bi to krenulo iz škole, ko vrapci bi se raširili djaci po selu. Danas ih je tridesetak. Pa, kol᾿ko je, tol᾿ko je!

Nemadosmo kad da vam pokažem kuću u Brodarevu. Napravio sam je, kako bi se reklo, za svaki slučaj, kaže Sead.

Neka tog “rezervnog položaja” Sejo. Drži ti ovaj “položaj” ovde, mnogo je važniji, odgovorih mu…

M.M.Mutabdžija

  

Muharem Mutabdzija

Muharem Mutabdzija,

Glavni i odgovorni urednik nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jul 2020
npusčps
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

5045931
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
864
3356
11667
4220
134040
5045931

Vaš IP: 3.233.229.90
2020-07-02 09:02