Горан Вујашевић, Аљиновићи: КО НЕ ВЕРУЈЕ, НЕКА „ПЉУНЕ У ШАКЕ“!

  07 novembar 2016

Земље има куд год се окренеш, наставља мисао из наслова Горан, док нас води до оближње ливаде на којој пасе 200 његових оваца. Пре тога, у кући у засеоку Потоци, упознали смо Горанову супругу Драгану и сина Радојицу, старији Слободан је на монтажи неких далековода у Норвешкој а најмлађи Стефан нас чека доле, код оваца!

Горан Вујашевић, сточар из Аљиновића, заиста има шта да покаже:

-Оно тамо су наше краве, оне које се тренутно музу. Нешто даље, на другој ливади су остале. Укупно имамо 12 уматичених крава музара и три јунице. Овце су тамо близу центра Аљиновића, тамо смо узели под закуп неке ливаде. Трава је јесенас бујна па их терамо, док су лепи дани, даље од куће. Имамо око 200 оваца, преко 100 уматичених. До ономад смо имали близу 300, али смо продали једно 50 јагњади и 20 овнова за курбане.

Заиста импресивно изгледа стадо Горанових оваца. Све до једне су „сјеничка праменка“.

-У овом послу смо дуго, преко 20 година, на овај или онај начин.

Питам Горана који је „онај“ начин. Он се осмехну:

mmm6 1

-Ја сам радио 16 година у „Ирисовом“ погону овде у Аљиновићима. Тамо је радила и моја Драгана. И, кад смо обоје остали без посла, 1991. године, узмемо 100 туђих оваца на пашу. Ништа посебно: од маја до октобра чуваш туђе овце на својој и околној земљи, музеш и располажеш са млеком како сам хоћеш. На рок вратиш овце њиховом стварном власнику а ти рачунај је ли шта зарађено. Дуга је зима.

Упорност је одлика Горана и његове породице. То се види на сваком кораку пространог дворишта оивиченог шталама, сушаром за месо, камп-приколицом у којој, док су овце ван штала Горан спава како би боље чуо вукове и лакше обилазио тор у близини куће у којима лети овце бораве.

mmm6 4

-Радили смо то једно две године, узимали од више власника по десетак оваца и тако зарадили прве паре а да нису од шиваћих машина. Једно време смо, затим, товили волове и негде око 2000. године купили наших првих 50 оваца. Било је то као на филму: одвајаш сваког месеца неки динар, спремаш се и једно јутро осване твоје стадо у твоме котару.

Вујашевићи искључиво гаје „сјеничку праменку“, по многима нашу најбољу овцу која по својим особинама даје најбоље резултате у овдашњим условима гајења и климе.

-Има једно правило кога се строго држимо а то је да у нашим шталама не држимо старију овцу од неколико година. Увек можемо да из наше репродукције обновимо стадо, старија грла продамо а млађа уматичимо. Исто то важи и за краве. Све су уматичене и ни једна нема а да је родила више од троје-четворо телади. Лако је продамо а из наше штале одаберемо најбоље и гајимо. Остала телад углавном заврше у Кланици у Ариљу са којом годинама послујемо и имамо изузетно сарадњу. Готово сву стоку, јагњад, телад, овце или јунице испоручујемо њима јер су врло коректни, одговорни и имају капацитете да купе и плате колико год ми понудимо, прича Горан.

Један део оваца јагњи се два пута годишње па Вујашевићи имају, у просеку, јагње и по по свакој овци тако да се стадо обнавља без икаквих проблема.

-Није баш да нема проблема, али то ми углавном сами решавамо. Кад се овце јагње не спавамо понекад 48 сати. Стално дежурамо јер је овца специфична и једноставно захтева пуну бригу. А наш је мотив више него велики: једно јагње које „упустиш“ приликом рођења је једна месечна плата коју си бацио! И зато нема спавања. Имамо велику помоћ ветеринара, најчешће из Нове Вароши или Сјенице а имамо и будућег ветеринара под нашим кровом, каже са поносом Горан и показује на Радојицу који нешто „чепрка“ по компјутеру спремајући се за Београд.

-Одох да упишем четврту годину на Ветеринарском факултету, каже Радојица. Таман сам на половини студија, сад више нема назад!

Вујашевићи су препородили имање. Импресивно изгледају овце, њих две стотине, краве такође. У сушници окачено десетак пастрма које се суше на прохладном октобарском дану, у мљекару на десетине канти сира спремних за тржиште.

-Па направимо пет-шест стотина килограма сира месечно, годишње можда и до шест тона. Овце не муземо, само краве а оне су високомлечне и ово је све крављи сир, показује Драгана „свој ресор“! Мало је отежан пласман сира, раније је то ишло за Београд, а сада све ређе. Појавили се увозни сиреви, намази и друга „мамипара“, па београдске госпође све ређе погледују „пештерски сир“ за којим су својевремено чезнуле. Али, решавамо проблеме у пласману, нешто нижом ценом, али иде то својим током, оптимиста је Драгана.

mmm6 3

Питам Горана како се финансијски „покрива“ овако сложено и велико домаћинство. Нисам очекивао „жалопојке“, али ме Горан изненади искреним и крајње ведрим тоновима „агроекономског биланса“!

-Наравно да имамо рачуна и да добро послујемо. Истина је да је иза тога свега огроман рад, често и даноноћан, али, брате, познаје се! Ко не верује да се може зарадити на селу, нека само „пљуне у шаке“ и крене. Земље има на сваком кораку, да се купи, да се изнајми, а ако добро „сложите причу“ можда ће вам неко дати, за почетак, и бесплатно. Само да не буја коров. Држава је доста добро уредила стимулације за сточаре, редовне су исплате и ту не би смео нико да се жали. У реду, сви би волели да је више пара, али мало ли је 7.000 динара по уматиченој овци? Јер, да није тога, не би нас нигде било, овако је то код мене најмање 700.000 динара годишње, плус стимулација за краве, преко милион динара дође одатле.

А трошкови, питам?

-На трошкове можете да утичете. Ни једну једину дневницу не плаћамо за оволики рад. Па погледајте, ено камаре са око осам хиљада комада бала сена за зиму, све смо ми то покосили, осушили, избалирали. Имамо средства, косачице, тракторе, плугове, балирку и имамо онај мотив о коме сам већ причао. Платиш другоме, теби мање. Ево, кад би узео чобанина да чува овце, сваког месеца те кошта 300 еура а једна овца је сто еура. Три овце месечно даш, за годину дана 36 оваца, за пет година – стадо његово, а ти радиш за њега!?  

mmm66 12

Горан Вујашевић је председник Месне заједнице Аљиновићи. Кућа му је на самој „граници“ према Горњим Горачићима. Kao и сви други, понајмање је упућен ка Пријепољу, осим за папирологију, кампању и изборе!

-Најдаље нам је општинско седиште. Преко Карауле нико не иде не само због 35-40 километара удаљености но због пута који је гори него у најгора времена. Нова Варош нам је много ближа, Сјеница најближа. Мислим да непажњом према том путу који је до јуче био чак и магистрални, много новца одлази у суседне општине уместо да иде тамо где ми територијално и припадамо. Али, то су питања за власт, народ увек иде тамо где му је ближе и боље, прича Горан.

Присећамо се „неких“ времена кад је овде било по два одељења ђака у вишим разредима основне школе...

-Сада их је четири или пет, каже Горан, и двоје довозе свако јутро и враћају колима после школе како би преживела осмогодишња школа. У осам разреда седам ђака! Ето, ту вам је одговор на питање може ли бити неког озбиљнијег повратка младих на село. Ја продајем месо у Ариље, ђецу школујем у Новој Вароши или Београду, долазе ми ветеринари из Сјенице или Нове Вароши...а плаћам порез и гласам у Пријепољу! E, да, и струја ми долази из Пријепоља. Како стигне до Милошевог Дола она као да „осипљиви“ па имамо исти проблем као и комшије са Карауле: падне ли која кап кише, ми останемо без струје. Обично поподне да не могу стићи електричари па нам онда пропадне и вечерња и јутарња мужа музилицом. Они, веселници нешто поправе, прва следећа киша опет исто!

mmm6 6

...Остају Аљиновићи иза нас. Са Карауле пуца поглед на још увек прилично попуњене пашњаке и ливаде. Беле се Горанове овце доље у долини. Ђачки дом у Аљиновићима урушен, амбуланта прилично оронула, центар села посивео од самоће. Зими, присећам се Горанових података, у четири села ове месне заједнице, Караули, Аљиновићима, Мушковини и Горњим Горачићима једва чкиљи деведесет сијалица!!!

У бројне куће одавно нико не долази. Ни да упали светло.

М. М. Мутабџија  

Muharem Mutabdzija

Muharem Mutabdzija,

Glavni i odgovorni urednik nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jul 2020
npusčps
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

5045669
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
602
3356
11405
3958
134040
5045669

Vaš IP: 3.233.229.90
2020-07-02 07:28