НЕБОЈША ТОМАШЕВИЋ, ГОРЊЕ БАБИНЕ: КОЈИ ПОВРАТАК? НИСАМ ТИ НИЂЕ НИ СИЛАЗИО!

  03 oktobar 2016

Осим у резерву деведесетих, што ме се сјетила држава па послала у Вуковар, овде сам у Горњим Бабинама од рођења. Бићу ту до смрти, а после како Бог хоће, наглашавајући сваку реч, казује Небојша Томашевић, 44-годишњи Бабинац. Потврђује то и његовa супруга Данијела, али су сагласни и да овде не виде баш неку будућност тројици синова. Најстарији Данко већ је у Београду, у првом разреду Средње ПТТ школе

- Сад да ми неко обезбеди пос᾽о у сред Београда, одма᾽ би га одбио. Би᾽ овога ми ᾽љеба! Ја сам давно увидио да се, сем у Бабинама, ниђе не би мог᾽о смирити па ни снаћи, поштено да ви кажем. Зато сам се мало зачудио кад сте ми рекли да је ово текст о повратку у будућност. Какав повратак болан, па ја сам у тој будућности од кад сам се родио!Нисам ти ниђе ни силазио. Не дуже од кол᾽ко се буде у гостима а да не досадиш. Куд ћу код ове моје лијепе земље, ове моје ђеце и жене, мајке...рођака, комшија...Оно, има ближње својте свукуда, имам и по Београду, тамо ми је рођени брат, али моје је ово и ја сам овде на своме и кад спавам и кад вучем сијено и кад орем њиву. Увијек на своме и увијек знам кол᾽ко могу да се опружим!

...Језгровито казује своју животну философију 44-годишњи Небојша Томашевић, док разговарамо у пространој, лепо уређеној кући на Јели у Горњим Бабинама. Кућа је, вели, саграђена 1985. године, док је још било залиха, пошто је претходну, изнад огромног стабла иве, током неке олује запалио гром! Оца му је убила смрча у оближњој шуми, па се Небојша латио домаћинства. Оженио се Данијелом (Словић) из Бродарева којој није требало савета у кућним пословима. Имају три сина, вредна и паметна, добри су ђаци бабинској школи. Најстарији Данко од јесени похађа Средњу ПТТ школу у Београду, средњи Бранко завршио седми а најмлађи Марко други разред. У породици је и мајка Милијана која се ретким посетиоцима жали на године и старост. Све друго је добро, сретно и напредно, каже, само се остарело па године не дају ни да се ужива у тој лепоти!

mmm7 GB 2

- Овде на 1257 метара надморске висине не може баш свака култура да се гаји. На десет хектара заједничког имања, укључујући и два хектара које сам ја лично наследио од стрица, држимо стоку, сијемо кромпир, повртарске биљке, имамо 200 садница шљива и нешто јабука...а и шуме. Па мало од онога, мало од овога, превезујемо крај са крајем. Осим седам хиљада и неколико стотина динара дечијег додатка што примамо мјесечно, никаквог другог сталног прихода немамо. И тако ми је од када знам. Нисам нигде ни дана радио на државном послу, само земља, говеда, ливада, коса, касније трактор и нека основна механизација. Имамо тренутно четири краве и једног бика, нешто јунади и телади. Као што знате млеко се се даје испод цене, па све вишкове сиримо и углавном шаљемо брату у Београд који то тамо испоручује на сталне адресе купаца, његових познаника и пријатеља. Нису то неке количине, али то нам је нафака и ми то поштујемо. Овде се нешто додатно заради трактором, косачицом, рукама, ногама...како кад. Ево, ових дана је кренула печурка, вргањ, па смо често у шуми, има га доста и имамо сталан откуп, дође нам Вехбо аутом пред врата, одмах поштено плати, лијепо нама а ваљда и њему, прича Небојша.

mmm7 GB 3

Бабине ништа другачије не изгледају него готово свако друго село. Много празних кућа, ту и тамо виде се трагови косидбе, подоста жутих ливада чекају законског власника да однекуд наиђе и попали траву па макар успут сагорела и нека смрча изникла на чистини. Мало је активних домаћинстава, посебно оних који имају потребу да узимају траву од комшија који би, трком, давали траву џабе само да се покоси. Један од ретких је Небојша.

- Узимам нешто ливада, раније сам ишао да косим и по Врбову и којекуда, сад углавном овде у близини. Мора се јер су зиме у Горњим Бабинама дуге а слане рано убију траву, па иако је касна јесен без снијега, немаш куд пуштати стоку него скидај бале спремљеног сијена. Ја са ово стоке што имам не смијем зиму чекати без макар сто товара сијена у резерви. Боље је што га више имаш, мање ризикујеш.

У породици Томашевић мало ко други прича са гостима осим домаћина. Ипак, чули смо и домаћицу, Данијелу, која је, заправо, и била повод за посету јер је она поднела успешну апликацију на конкурс Фондације „Ана и Владе Дивац“. Недавно су јој одобрена средства за куповину музилице и ротационе косачице.

mmm7 GB 4

- Ваљаће нам неизмерно. До сада смо муку мучили са тракторском, бочном косачицом. Небојша би се сав искривио гледајући на страну док би провлачио трактор и косачицу између дрвећа по ливадама. Очекујемо ускоро испоруку, вероватно ће закаснити за овогодишњу косидбу, али добро је да је имамо, биће овде још година и још кошења ако Бог дан здравља. А музилици сам се посебно обрадовала, олакшаће ми посао, каже Данијела.

Занимљиво је да су у Управном одбору Фондације били спремни и да помогну у довршетку новог објекта који породица Томашевић годинама гради, али Небојша је прорачунао да нема средстава за лично учешће па је та прича за сада пропала.

-Није лако са земље откинути динар. Има нас, фала Богу, пуна кућа сваки дан нешто треба. У школи стално нешто траже, најстарији Данко ће у Београд, требаће и за то пара. Нико те не пита имаш ли, само кажу: треба! Ово смо ставили под плочу, видим да сваке године све више пропада, али не може се за сад и то нам је тако. Ја да сам им᾽о ᾽иљаду евра, ја не би᾽ ни тражио донацију, додаје Небојша.

Традиција је да се успешност бављења сеоским пословима, није то само пољопривреда ма колико прва асоцијација на – село упућивала на то, мери да ли је и у којој форми унапређено имање. Небојша има чиме да се похвали.

-Ма како да нисам побољш᾽о, јашта сам. Док су мајка и отац водили домаћинство, док је отац био жив, имали двије краве и волове. Сад ја имам седморо-осморо, имам трактор, им᾽о сам још један па сам прод᾽о, било је превише издатака, имам приколицу, бочну косачицу, кућа је уређена, започео сам нови објекат, повећао имање...

Бабине нe остављају утисак напуштеног села. Слику о томе намеће неколико гатера лоцираних уз пут, момци у плавим блузама који се „боре“ са балванима, камиони који се утоварају или истоварају, неколико продавница испред којих је, лети, увек живо. Стада говеда шарају зелене пропланке. Мало-мало па промакне неко возило, истина чешће београдских или крагујевачких таблица него пријепољских...али у њима су, свакако, путници који радо запевају „Ој Бабине, село моје...“

mmm7 GB 5

- Па нама се чини да је много људи отишло, вама да није. Истина је ваљда неђе између јер ми овде знамо кога више нема или неће бити, а вас заварају докони момци око продавница. Али, нема овде у Горњим Бабинама више од 30 здравих и способних људи, не рачунам старце ни пензионере. Видим ја то и по броју грла стоке. Ја имам приплодног бика и знам колико крава има у селу. Најчешће су куће са по једним или двије, мало нас има више од пет-шест, документује Небојша.

Додаје да је можда и 50 посто кућа затворено, да “не гори свијетло” осим о Задушницама или који дан током љета, кад власници сврате на одласку или повратку са одмора.

Мислећи да ме Небојша и Данијела подрже, питам: Има ли шанси да село скроз не умре?

Уместо прижељкиване потврде, добих “рачваст” одговор: - Има шанси, али нема народа!

?!

Зачудих се.

-Да ви је да дођете зими па да видите. Нема пет здравих и јаких у селу, не мош᾽ пут ра прочистиш, цркнем сам правећи ђеци пртину, „закова“ моје чуђење Небојша.

Стигох да приупитам колико ђака има у осмогодишњој школи, али ми ни тај одговор не испуни очекивања.

-Било их је петнаест. У осмом разреду мој Данко био једини. Како ће бити ове године, виђећемо, рече Данијела.

Нисам више ништа питао. Приметих само да у Бабинама има доста нежења.

-Туј би нам треб᾽о увоз,уз осмех рече Небојша. И, као за себе, процеди: - А има их и којима жена и не треба више.

М.М.Мутабџија

Muharem Mutabdzija

Muharem Mutabdzija,

Glavni i odgovorni urednik nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jul 2020
npusčps
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

5073274
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
773
7954
13078
31563
134040
5073274

Vaš IP: 3.215.133.185
2020-07-08 06:43