NEMATERIJALNO KULTURNO NASLIJEĐE BOŠNJAKA

  03 septembar 2018

Projekat koji je podržalo Ministarstvo za kulturu i informisanje Republike Srbije baviće se istraživanjem nematerijalnog kulturnog naslijeđa Bošnjaka u Sandžaku.

Kulturna baština podrazumijeva dobra koja su naslijeđena od prethodnih generacija ili koja nastaju u sadašnjosti, a imaju specifičnu vrijednost za ljude i treba da budu sačuvana za buduće generacije. Ova dobra najčešće su pod režimom zaštite, imaju simbolički značaj u svijesti ljudi, a sa ekonomske strane predstavljaju turistički potencijal. U jezicima na našim prostorima, koriste se riječi: baština, naslijeđe ili kulturno dobro. Kulturna baština utiče na identitet određenog naselja, regiona ili države, a kada su u pitanju objekti Svijetske baštine, oni imaju posebnu vrijednost i za čovječanstvo.

Nematerijalno kulturno naslijeđe čine: tradicija, umjetničko izvođenje, društveni običaji, rituali, festivali, znanja i umijeća vezana za tradicionalne zanate. Za opis nematerijalog kulturnog naslijeđa neophodno je da elementi imaju odlike tradicionalnog ali prisutnog i živog, što znači da je to savremena urbana ili ruralna praksa u kojoj su uključene različite kulturne grupe. Takođe je neophodno da bude inkluzivna, da povezuje prošlost, sadašnjost i budućnost, te doprinosi društvenom jedinstvu, ohrabruje osjećaj identiteta i pripadnosti različitim društvima, odnosno društvu u cjelini.

IH NKB 1Jusufagica kuca

Bošnjačko nematerijalno kulturno naslijeđe je malo poznato, malo istraženo a u prilog tome govori i činjenice. Naime, u proteklih deset godina Nacionalni komitet za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije formirao je listu na kojoj su do sada 34 elementa, a među njima je samo jedan direktno vezan za bošnjačko naslijeđe, a to su pazarske mantije.

Da bi se adekvatno promovisalo i zaštitilo nematerijalno kulturno naslijeđe Bošnjaka u Srbiji neophodno je istražiti ovu oblast, definisati pojmove kako bi se prepoznalo, ne samo na nivou države, već i na nivou svjetske kulturne baštine. Sporadično su se pojedine institucije, najčešće muzeji, do sada eventualno bavili popisom nekih od elemenata koji bi mogli da se uvrste na listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa Srbije. Procedura je vrlo komplikovana i zahteva sveobuhvatan rad na osvjetljavanju pojedinih elemenata tog naslijeđa koji se još mogu prepoznati u bošnjačkoj zajednici.

Ovaj projekat obuhvata seriju tekstova koji će se baviti istraživanjem elemenata koji čine nematerijalno kulturno naslijeđe Bošnjaka na ovim prostorima, obzirom da su Konvencija UNESK-a kao i zakonski akti Srbije definisali šta sve čini nematerijalno kulturno naslijeđe.

Ih NKB 2

Nacionalni komitet za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije formirao je mrežu regionalnih koordinatora za sedam regiona u Srbiji, a tu je i Centar za nematerijalno kulturno nasleđe Etnografskog muzeja u Beogradu, a najviša instanca odlučuje o upisu ili neupisu određenog elementa u nacionalni registar.

Jedan od glavnih problema je nedostatak inicijative koja dolazi iz struke ali i iz bošnjačke zajednice. Bošnjačko nacionalno vijeće sačinilo je prije nekoliko godina širu listu predloga elemenata koji čine nematerijalno kulturno naslijeđe Bošnjaka Sandžaka, ali ni jedan nije obrađen u skladu sa Konvencijom.

Ovim projektom preporučićemo stručnim institucijama, kako ovog regiona tako i države, elemente koji bi, eventualno, mogli da zadovolje kriterijume i nađu se na listi nacionalne nematerijalne kulturne baštine Srbije.

Indira Hadžagić

ANTRFILE

Od ovog broja do kraja novembra List „Polimlje“ će objaviti medijske sadržaje u okviru projekta “Mostovi i ćuprije” na latiničnom pismu i bosanskom jeziku. Sadržaji će biti plasirani i na portalu www.listpolimlje.info

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

septembar 2020
npusčps
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

5419740
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
3751
5951
9702
95602
120971
5419740

Vaš IP: 3.237.200.21
2020-09-22 22:38