donacija

mart 2022

Pribavljena građevinska dozvola za izgradnju vrtića u Bostanima i prezentovana projektna dokumentacija za ključne infrastrukturne projekte u Prijepolju.

Prvi put ni jedan srednjoškolac nije zadovoljio kriterijume propozicija i neće ih biti na Okružnoj smotri. Najbrojniji recitatori viših razreda osnovnih škola. Tehnički loši video snimci  umanjili kompletan utisak. Biblioteka „Vuk Karadžić“ još jednom je pokazala dobru organizaciju kao domaćin opštinske smotre i omogućila  optimalne uslove za praćenje nastupa 36 takmičara osnovnih i srednjih škola.

„Наша је обавеза да афирмишемо рад и дело великана који су потекли из наших средина  и оставили неизбрисив траг на светској научној сцени“, каже Душан Плескоњић,  председник Удружења.

Danas je ukupno dvadeset korisnika iz Prijepolja  potpisalo  ugovor sa organizacijom “Help”  na osnovu kog će  dobiti bespovratno do 2000 eura za nabavku opreme za pokretanje vlastitog biznisa.

U organizaciji Biblioteke „Vuk Karadžić“ sutra se održava Opštinska smotra recitatora osnovnih i srednjih škola, a žiri će donositi odluke  na osnovu„onlajn“ nastupa takmičara.

Krovna organizacija mladih u Srbiji sačinila je opsežnu analizu koja  prikazuje sliku učešća mladih u političkom životu u Srbiji  i odnos političkih subjekata i političkih institucija prema mladima i poverenje mladih u institucije.


Prema poslednjoj objavljenoj proceni broja stanovništva sa kraja 2019. godine, mladih od 15–30 godina ima 1.141.016 I  čine 16,47 odsto populacije u Srbiji, odnosno skoro tačno 1/6 stanovništva.
U prošlom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije, u trenutku konstituisanja nakon izbora 21. juna 2020. bilo je 28 poslanika mlađih od 30 godina, te su mladi u ovom predstavničkom telu bili zastupljeni sa 11 odsto u ukupnom broju predstavnika. U trenutku raspuštanja, u Narodnoj skupštini je bilo dvadeset dvoje mladih poslanika ili 8,8 odsto. Kao ni ranije, ni u ovom sazivu Narodne skupštine nije formiran Od bor za mlade. U Vladi Republike Srbije nijedan ministar niti član Vlade nije u kategoriji mladih osoba. Kada su u pitanju mlade osobe u Vladi Republike Srbije, u poslednjih 15 godina, samo dva ministra su bila mlađa od 30 godina.

Zajedno sa parlamentarnim izborima 2020. godine, održani su i lokalni izbori u gotovo svim jedinicama lokalne samouprave u Srbiji. U okviru najviših funkcija u
jedinicama lokalne samouprave, u kategoriji mladih je samo predsednik opštine Požega, Đorđe Nikitović, dok nijedan gradonačelnik u Srbiji nije u kategoriji mladih.
Ukupno 21 (14,5 odsto) jedinica lokalne samouprave nema mlade odbornike, a 16 (11odsto) jedinica lokalne samouprave ima više od 15 odsto mladih odbornika.
Jedinice lokalne samouprave u kojima su mladi preko svojih odbornika najviše zastupljeni su: Ada (27,6 odsto), Inđija (27 odsto) i Požarevac (23,5 odsto) .

POLITIČKA PARTICIPACIJA MLADIH

Politička participacija se može odrediti kao proces dobrovoljnog učešća pojedinaca i socijalnih grupa u iniciranju, razmatranju i donošenju političkih stavova i odluka, kao i njihovoj realizaciji. Politička participacija je element demokratske i participativne političke kulture. Da bi demokratija kao oblik političkog režima funkcionisala, neophodno je imati aktivne građane, građane koji participiraju u okviru demokratskog sistema. Zato je neophodno da i mladi učestvuju u procesima donošenja odluka.
Na pitanje: „Koliko ste zainteresovani za politička dešavanja?“, na skali od 1
do 5, prosečan odgovor mladih koji su učestvovali u istraživanju je 3,42.  Najviše su zainteresovani mladi iz regiona Beograda, a najmanje iz zapadne Srbije. Mladi se o politici i političkim dešavanjima najviše informišu putem društvenih mreža (78, odsto), zatim preko veb-portala, pa preko porodice i prijatelja, dok je televizija pala na četvrto mesto kao izvor njihovog informisanja (43,4 odsto).

Mlade najviše interesuju teme korupcije i kriminala (51odsto), kao i teme životne
sredine (50,6 odsto), a zatim slede ekonomske teme( zapošljavanje, investicije i sl.), pa nacionalne teme i spoljna politika. Na pitanje da li prate politiku na lokalnom  nivou, tek 17 odsto je odgovorilo da redovno prati.

Da politički sistem u potpunosti omogućava uticaj mladih na političke procese i odluke smatra tek 0,7% mladih ispitanika. Na pitanje „Da li ste glasali na izborima 2020. godine?“, odgovor da su glasali dalo je 40 odsto ispitanika. Najčešći
razlog što ne glasaju je taj što smatraju da trenutno nemaju za koga da glasaju
(47,8 odsto).

Institucija kojoj se najviše veruje je Vojska, sa samo 2,78 (ocene od 1 do 5), a potom Crkva sa 2,61.  A najmanje veruju političkim partijama (1,37 ocena). Nema prosečnu ocenu iznad 3, što govori da su mladi u potpunosti nepoverljivi i da se osećaju zapostavljeno. Sa najmanjim poverenjem se ističu političke partije, mediji i političke institucije. Zanemarljivih 3,5 odsto mladih aktivisti su političkih partija. Kada se pogledaju osobine koje mladi žele da vide kod potencijalnih političara u koje bi imali poverenja, oni najviše navode važnost promene sistema i direktnog komuniciranja.

I.Hadžagić

„Још на генералним пробама сам знао да ће све бити како треба. Деца  су талентована и било је задовољство радити са њима“, каже редитељ Урош Младеновић.

Регистровано само 14 ковид позитивних на територији Златиборског округа. Пријепоље без инфицираних.

Колико одборничка питања задиру у стварне проблеме ове општине и колико су у дослуху са питањима која би грађани поставили да су у прилици? Велики број одговора достављен на одборничка питања  указује на експедитивност.

Снимак туче који је постао виралан на друштвеним мрежама, изазвао згражање и осуде јавности у целој Србији и послао јако  ружну слику о Пријепољу.  

polimlje 300x500 pix Recovered

Baner oglasavanje

Novogodišnje čestitke

Marketing

 

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Vesti dana

MiniCalendar

april 2023
npusčps
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Kursna lista

Broj poseta sajta

12701986
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
3724
4379
44051
3724
181582
12701986

Vaš IP: 3.226.122.122
2023-04-01 19:51