donacija

Slovenci finansiraju izgradnju transfer stranice za komunalni otpad: DONACIJA KOJA POKREĆE

  28 decembar 2017

Vlada Republike Slovenije podržala projekat i u budžetu za 2018.godinu opredelila Prijepolju donaciju vrednu 800.000 evra. To je početak rešavanja najvećeg problema iz nadležnosti lokalne samouprave, a koji je nerešiv bez saglasnosti države

-Vlada Slovenije je podržala projekat izgradnje transfer stanice za komunalni otpad u prijepoljskoj opštini i odobrila 800.000 evra za ove namene, saopštio je za „Polimlje“ predsednik opštine Dragoljub Zindović.

Naime, jedna slovenačka firma pokazala je interesovanje za prijepoljski problem sa deponijom i njeni predstavnici obišli su lokaciju u Strugovima pred kraj prošle godine i nakon toga izneli mišljenje da se na tom prostoru može obezbediti funkcionisanje transfer stanice koja bi, uz prateću opremu, bila urađena po važećim evropskim propisima i time bi predstavljala sabirno mesto za selektovanje i odlaganje otpada. Odmah je reagovala lokalna samouprava, iskoristila tu činjenicu i poslala zahtev Vladi Republike Slovenije koja je spremna da ulaže u takve projekte. Ovih dana stigla je informacija da je Vlada Slovenije prihvatila projekat, smatrajući ga jednim od najboljih koji su pristigli, a odobrena donacija obezbeđuje polovinu neophodnih sredstava za ukupno predviđene radove na lokaciji Strugovi.

IH Deponija 2

Centar za Mednarodno Sodelovanje in Razvoj uputio je dopis kojim obaveštava predsednika opštine Prijepolje Dragoljuba Zidnovića da je Vlada Republike Slovenije potvrdila podržavanje projekta „Izgradnja transfer stanice za mešani komunalni otpad“ čija je ukupna vrednost procenjena do 2 miliona evra. Donacija je, kako se kaže u zvaničnom dopisu, rezervisana u budžetu Republike Slovenije za 2018.godinu. Sredstva će biti na raspolaganju na početku naredne godine. Zato je neophodno, kako se navodi, da opština Prijepolje pokrene proceduru izbora izvođača radova kako bi se mogao sklopiti donatorski ugovor i početi sa implementacijom jer projekat mora biti realizovan tokom 2018.godine kako bi se realizovala i donatorska sredstva.

Jedna od prvih odluka koja je donešena, posle konstituisana nove vlasti bila je upravo ona koja se odnosila na rešavanje problema deponije. Na sednici Skupštine oštine Prijepolje početkom oktobra 2016. doneta je Odluka o određivanju lokacije za transfer stanicu na kojoj bi se obavljalo skladištenje i selektovanje otpada. Reč je o lokaciji u Strugovima za koju je još 1992.godine urađena projektna dokumentacija.

Kada je slovenačka firma, koja je specijalizovana za ove poslove mesec dana kasnije obišla lokaciju, ocenila ju je kao veoma pogodnu za ove namene jer je „skrivena“ od magistralnog puta, nalazi se sa druge strane vodotokova, a pristupačna je za mehanizaciju i vozila jer je omogućeno skretanje specijalizovanih vozila direktno sa glavne saobraćajnice, što je velika ušteda i prednost. To je i bila preporuka da se konkuriše za sredstva koja dodeljuje Vlada Republike Slovenije upravo za projekte iz oblasti zaštite životne sredine koja su namenjena za širi region, a kriterijumi su veoma visoki, u skladu sa evropskim zahtevima kad je reč o ovoj veoma osetljivoj oblasti. Prvi krug prijepoljski projekat prošao je još u decembru prošle godine. Da je projekat u potpunosti prihvaćen i time dobijeno „zeleno svetlo“ potvrđeno je krajem avgusta ove godine.

Odobrena sredstva daju veliki podsticaj jer Vlada Republike Srbije vrlo rigorozno odabira projekte koje će finansirati kad je reč o zaštiti životne sredine i zahteva da budu ispunjeni brojni kriterijumi, što znači da bi i realizacija projekta podrazumevala visoke standarde i potpunu kontrolu lokacije koja nikako ne bi mogla da podseća na „smetlište“ kakvo decenijama prijepoljska opština ima na ulasku u grad, odnosno u Stanjevinama.

Ovih dana predsednik i zamenik predsednika opštine Dragoljub Zindović i Stanko Kijanović u stalnim su kontaktima sa nadležnim ministarstvima pošto je za oblast ekologije formirano posebno, a do sada je to bilo u okviru Ministarstva za poljoprivredu gde su već nekoliko godina državni sekretar ali i službenici koji se bave ekologijom pokušavali da nađu prihvatljivo rešenje za prijepoljski problem. Procedura dobijanja potrebne dokumentacije kad je reč o ovakvim investicijama nije jednostavna, potrebno je pribaviti saglasnosti i mišljenja javnih preduzeća i ustanova, obezbediti lokacijske uslove, što, poznato je, u našim uslovima zahteva vreme, a Prijepolje više vremena nema jer deponovanje otpada spada u problem broj jedan, a njegovo reševanje je, prema zakonskim propisima, u direktnoj nadležnosti lokalnih samouprava. Međutim, sve je složenije kada se zna da je Vlada Srbije ta koja daje mišljenje za gradnju ovakvih objekata, čak i kada su privremeni.

Transfer stanica u Strugovima funkcionisala bi onako kako to zahtevaju savremeni uslovi skladištenja i u narednih desetak godina, dok država ne donese naophodne odluke vezane za raspored regionalnih deponija, to bi potpuno rešilo ovaj veliki prijepoljski problem.

Indira Hadžagić

("Polimlje" 2735, 15. septembar 2017).

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Baner oglasavanje

Bajramske čestitke

Marketing

 

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Vesti dana

MiniCalendar

oktobar 2023
npusčps
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Kursna lista

Broj poseta sajta

13674986
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
3021
6860
46916
3021
170777
13674986

Vaš IP: 44.200.101.84
2023-10-01 20:09